ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στην κυβέρνηση αλλάζουν τώρα οι ισορροπίες, καθώς προσπαθεί να αλλάξει και σελίδα

10:15 - 24 Οκτ 2008
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Το Χρηματιστήριο γκρεμίζεται και η κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει σελίδα πριν γκρεμιστεί τελείως και η δική της αξιοπιστία. Ηδη βρίσκεται στο όριο και ο κ. Καραμανλής αναγκάστηκε τελικά να αποχωριστεί με πόνο καρδιάς τον κ. Ρουσσόπουλο που παραιτήθηκε, κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης, αλλά και πολύ μεγάλου μέρους υπουργών, βουλευτών και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Η τελευταία του εμφάνιση στη Βουλή την Πέμπτη το βράδυ δεν τον βοήθησε, αντίθετα τροφοδότησε με επιχειρήματα την αντιπάθεια που νοιώθουνγια το πρόσωπό του πολλοί υπουργοί και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Παρελθόν λοιπόν και τυπικάγια το υπουργικό συμβούλιο ο κ. Ρουσσόπουλος που υπέβαλε χθες την παραίτησή του, αν και οι πληροφορίες λένε ότι την είχε ήδη υποβάλει εδώ και μέρες και απλά ο πρωθυπουργός περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να την επισημοποιήσει. Αυτή η κατάλληλη στιγμή ήλθε προφανώς με την απόφαση του ιδίου και άλλων μεγαλοστελεχών της κυβέρνησης να μην πάρει μέρος η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. στη σημερινή διαδικασία για τη σύσταση της λεγόμενης «Προανακριτικής» επιτροπής. Το επιχείρημα που επιστρατεύτηκε είναι ότι το ΠΑΣΟΚ πρότεινε τη σύστασή χωρίς να έχει στοιχεία, η Ν.Δ ήταν αναγκασμένη να ψηφίσει αρνητικά και έτσι δεν θα υπήρχε δυνατότητα να κατατεθεί εκ νέου πρόταση σύστασή τηςγια τα ίδια πρόσωπα και τους ίδιους λόγους,αν προκύψουν στοιχεία στην εξεταστική επιτροπή.

Φυσικά η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Η προανακριτική εν είναι καθόλου...προανακριτική. Πρόκειται για μία ειδική επιτροπή που θα κάνει προκαταρκτική έρευνα, χωρίς μάλιστα να έχει απαραίτητα στα χέρια της το φάκελο της δικαστικής έρευνας,για να διαπιστώσει αν υπάρχουν στοιχεία που ενοχοποιούν ποινικά τους «κατηγορούμενους». Στο τέλος υποβάλει ένα πόρισμα στην Ολομέλεια της Βουλής και εκείνη αποφασίζει αν θα πρέπει να παραπεμφθούν στο Ειδικό Δικαστήριο οι «κατηγορούμενοι». Απλά, η σύστασήτης βοηθάει ώστε να μην παραγραφούν οι ευθύνες. Για τη Ν.Δ. όμως ο φόβος ήταν ότι αρκετοί βουλευτές της και όχι μόνον οι γνωστοί «αντάρτες» ήταν αποφασισμένοι να ψηφίσουν για τη σύστασή τους, προκειμένου να «κάψουν» τον κ. Ρουσσόπουλο. Αρα η κυβέρνηση θα γινόταν ... «ρόμπα» και μετά δεν έστεκε με τίποτα στα πόδια της.

Η παραίτηση όμως του κ. Ρουσσόπουλου σηματοδοτεί και κάποια μετατόπιση του κέντρου βάρους μέσα στηνκυβέρνηση. Με την έξοδο των κ.κ. Βουλγαράκη και Ρουσσόπουλου τα λεγόμενα «golden boys» βγαίνουν από τη μέση και αυτό θα ολοκληρωθεί αν και όταν στον ανασχηματισμό φύγει από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και ο κ. Αλογοσκούφης και πιθανότατα ο κ. Φόλιας.Κάποιοι υφυπουργοί, σαν τον κ. Δούκα θα τους φάει στο σκοτάδι, ενώ κάποιοι άλλοι που διευθύνουν σημαντικούς οργανισμούς περιμένουν ήδη τη σειρά τους και δεν αποκλείεται να πάρειμπάλα και τον κ. Ζαγορίτη, λόγω της στενής επαγγελματικής παρέας της συζύγουτου με την κα Πελέκη.

Ισχυροποιούνται οι κ.κ. Παυλόπουλος, Σουφλιάς, Μεϊμαράκης, δηλαδή εκείνοι που προέρχονται από τη λεγόμενη «λαϊκή δεξιά»που θα αναλάβουν και τις σχέσεις με διάφορα μήντια και συγκροτήματα τύπου με τα οποία ο καθένας τους τα έχει καλά. Οσο για την οικονομία, φαίνεται ότι θα περάσει πλέον η γραμμή Σουφλιά και θα αλλάξει ρότα.Προς το παρόν δεν είναι ευδιάκριτο πως η μετατόπιση του κέντρου βάρους επηρεάζει την ισχύ και τη θέση της κας Ντόρας Μπακογιάννη μέσα στην κυβέρνηση. Ισως αυτό θα φανεί μετά τον ανασχηματισμό που πολλοί πιστεύουν ότι θα γίνει όταν ολοκληρωθεί η Εξεταστική Επιτροπή, χωρίς να βγάλειβέβαια τιποτα, στις 15 Δεκεμβρίου και όταν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός στις 22 Δεκεμβρίου. Αν στο μεταξύ δεν αλλάξει πάλι άποψη ο κ. Καραμανλής, ανάλογα με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων και ποιος είναι ο τελευταίος συνομιλητής του.

Αγγελος Στάγκος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.