• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Άγγελος Στάγκος

Δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι οι τελευταίες τουρκικές προκλήσεις αποτελούν ουσιαστικά απάντηση της Άγκυρας στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον και σε όσα έγιναν εκεί. Είναι βέβαιο ότι το καθεστώς Ερντογάν θέλησε να στείλει ένα μήνυμα στην Αθήνα και στους Αμερικανούς.

Έχουν λυσσάξει Νέα Δημοκρατία, Σύριζα και δημοσιογράφοι να «ομολογήσει» ο Ανδρουλάκης με ποιον θα πάει και ποιον θα αφήσει ο Ανδρουλάκης, εφόσον σίγουρα δεν πρόκειται να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση από τις πρώτες επόμενες εκλογές -που θα γίνουν με σύστημα απλής αναλογικής- και είναι πολύ πιθανό να μη προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση ούτε από τις δεύτερες -που θα γίνουν με σύστημα ενισχυμένης αναλογικής, όχι όμως και πολύ ενισχυμένης-. Όσο μάλιστα περνάει ο καιρός και δυσκολεύουν τα πράγματα, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες οι κάλπες να βγάλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες προέκυψε μία θετική αύρα, ως προς τι σχέσεις της δικής μας χώρας με την υπερδύναμη. Αυτό φάνηκε από την θερμότατη ατμόσφαιρα που επικράτησε στις επίσημες και ανεπίσημες συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Μπάϊντεν και τη σύζυγό του, από την γραβάτα, τους εναγκαλισμούς και τα αστειάκια, αλλά και από το κλίμα στο Κογκρέσο κατά την ομιλία του δικού μας, που επανειλημμένα χειροκροτήθηκε με ενθουσιασμό από όρθιο (standing ovation) το ακροατήριο των γερουσιαστών και των βουλευτών.

Η μόνη σταθερά σήμερα είναι η αβεβαιότητα υποστηρίζει φίλος που παρακολουθεί με μεγάλη προσήλωση όσα συμβαίνουν τόσο στο διεθνές περιβάλλον, όσο και στην Ελλάδα. Και έχει απόλυτο δίκιο, καθώς κανείς στα σωστά του δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά τι ξημερώνει αύριο ώστε να κάνει προβλέψεις. Με αυτή την έννοια, το μοναδικό προγνωστικό που έχει κάποια λογική είναι ότι πριν τα πράγματα γίνουν καλύτερα –αν ποτέ γίνουν στο προβλεπτό μέλλον -, θα χειροτερέψουν και συγγνώμη για την απαισιοδοξία…

Άγνωστη η πραγματική αιτία (αν δηλαδή πρόκειται για προσωπική αντιπάθεια) της ανοιχτής και δημόσιας διαμάχης που έχει ξεσπάσει μεταξύ του δήμαρχου Αθηναίων Μπακογιάννη και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Θεοδωρικάκου, αλλά οι πολίτες δικαιούνται να μην είναι ευχαριστημένοι με τις επιδόσεις ούτε του ενός, ούτε του άλλου. Για διαφορετικούς βέβαια λόγους. Ούτε και τους ενδιαφέρει άλλωστε, πέρα από όσα επηρεάζουν αρνητικά την πολύπαθη καθημερινότητά τους.

Σε ανύποπτο χρόνο, πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά αφού οι τιμές στην ενέργεια είχαν ήδη να ανεβαίνουν αλματωδώς μεν, αναίτια δε σε διεθνές επίπεδο (εκτός και αν θεωρήσουμε σαν δικαιολογία την απόφαση των κολοσσών να «ρεφάρουν» τις απώλειες κερδών των δύο προηγούμενων ετών λόγω πανδημίας προκειμένου να ικανοποιήσουν τους μετόχους τους), γεγονός που ήταν αισθητό και στην Ελλάδα, φίλτατος και εξαιρετικός δημοσιογράφος «προφήτευσε» ότι «η ΔΕΗ (εννοώντας τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού γενικά) θα δημιουργήσει πολιτικό πρόβλημα στον Μητσοτάκη».

Η απόφαση της Μόσχας να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Πολωνία και την Βουλγαρία αποτελεί διάσταση της (ραγδαία) κλιμακούμενης σύγκρουσης Δύσης/ΝΑΤΟ – Ρωσίας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι προσχηματική η εξήγηση που δίνει η Γκάζπρομ, ότι δήθεν η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη επειδή οι δύο χώρες αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια το φυσικό αέριο, όπως απαιτεί πλέον ο Πούτιν. Και άλλες χώρες, η Γερμανία π.χ., αρνήθηκαν και βρέθηκαν λύσεις.

Καλή και ωραία η ανάσα που πρόσφερε στην Ευρωπαϊκή Ένωση η επανεκλογή του Μακρόν στη Γαλλία, ασφαλώς και το συγκεκριμένο εκλογικό αποτέλεσμα σηματοδοτεί ήττα του ακραίου λαίκισμού σε αυτή τη συγκυρία, όμως τα σύννεφα στο διεθνές περιβάλλον γίνονται όλο και πιο μαύρα, όλο και πιο βαριά. Όσοι παρακολουθούν με κάποια σχετική επιμέλεια τις εξελίξεις γύρω από την Ουκρανία και ευρύτερα στον κόσμο, θα πρέπει να έχουν ανατριχιάσει τις τελευταίες ώρες. Δεν υπερβάλλουν αν αναρωτιούνται μήπως η ανθρωπότητα βρίσκεται στα πρόθυρα ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου, ή αν αυτός βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη!

Μεγαλύτερη του αναμενομένου η νίκη του Μακρόν στη Γαλλία, προς μεγάλη ανακούφιση των απανταχού ευρωπαϊστών και των αντιπάλων του λαϊκισμού ης ακροδεξιάς. Το 58,5% πήρε, έναντι του 41,5% της Λεπέν, μπορεί να μην ισοδυναμεί με τον θρίαμβο, καθώς ο λαϊκισμός που εκπροσωπούσε η συγκεκριμένη  ξεπέρασε το 40%, όμως η διαφορά των 17 ποσοστιαίων μονάδων δείχνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Γάλλων εξακολουθεί να μην τη θέλει στο τιμόνι της χώρας τους. Απόδειξη, το πολύ μεγαλύτερο ποσοστό των ψηφοφόρων  του αριστερού Μελανσόν που ψήφισαν τον Μακρόν στον δεύτερο γύρο, έστω και κλείνοντας τη μύτη τους, παρά την Λεπέν. Όπως αναμενόταν, μεγάλο (περί το 28%) ήταν το ποσοστό της αποχής, το μεγαλύτερο από το 1969, ενώ από τα αποτελέσματα προέκυψαν ορισμένα συμπεράσματα περί γεωγραφικής και ταξικής κατανομής που θυμίζουν αποτελέσματα ΗΠΑ και Τραμπ.

Άγνωστο πόσοι από τους αναγνώστες γνωρίζουν τι είναι και τι κάνει η «διαΝΕΟσις». Πρόκειται για έναν ανεξάρτητο οργανισμό που κάνει κατά χρονικά διαστήματα – τακτά – έρευνες για να διαπιστωθεί πως σκέπτονται, τι πιστεύουν και πως αντιδρούν οι Έλληνες απέναντι σε καταστάσεις, γεγονότα, θέματα και έννοιες. Ουσιαστικά δηλαδή καθρεφτίζει, σχεδόν κάθε χρόνο την ελληνική κοινωνία, κάνοντας μάλιστα συγκρίσεις με προηγούμενες αντίστοιχες έρευνες, οι οποίες ξεκίνησαν περί το 2015 – 2016. Και, μα την αλήθεια, έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον οι ακτινογραφίες και οι συγκρίσεις αυτών των ερευνών.

Δεν ήταν και δεν είναι λίγοι που ζητούσαν και ζητούν ακόμη από τη Γερμανία να σταματήσει αμέσως τώρα να προμηθεύεται αέριο από τη Ρωσία. Την απαίτηση πρόβαλαν αρχικά οι Αμερικανοί, που όμως πολύ γρήγορα το γύρισαν στις έμμεσες και μέσω τρίτων πιέσεις, σχεδόν ταυτόχρονα συνέπραξαν οι Άγγλοι που συνεχίζουν -άλλωστε μερίδα του αγγλικού τύπου καταφέρεται ανοιχτά κατά της Μέρκελ με την κατηγορία ότι διατηρούσε θερμές σχέσεις με τον Πούτιν και εκείνη ευθαρσώς απαντά μέσω κύκλων ότι σωστά δεν συναίνεσε το 2008 (μαζί με τη Γαλλία) να μπει η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ- και βεβαίως ακολούθησαν οι Πολωνοί, κάποιοι Βαλτικοί, πέραν φυσικά από τους Ουκρανούς.

Να συμφωνήσουμε ότι ο πρωθυπουργός έχει κηρύξει άκυρη την εκλογολογία και τις εικασίες που την περιβάλλουν, λέγοντας ορθά – κοφτά ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της άνοιξης του 2023. Από την άλλη πλευρά σχεδόν όλες οι ανακοινώσεις και οι αποφάσεις της κυβέρνησης εκπέμπουν προεκλογικό άρωμα. Όχι μόνο τώρα, μετά τις πρωθυπουργικές δηλώσεις, αλλά και πριν από αυτές, εδώ και αρκετό καιρό. Οι τελευταίες πάντως, σε συνδυασμό με την πλήρη επιστροφή -αν ποτέ υπήρξε αναχώρηση πέρα από λόγια- σε πατροπαράδοτες και δοκιμασμένες πρακτικές, δίνουν την εντύπωση ότι οι περίφημες μεταρρυθμίσεις αρχίζουν και τελειώνουν στα κατορθώματα του Πιερρακάκη -τον οποίον ο Κυρ. Μητσοτάκης φροντίζει να περιφέρει στα κομματικά ακροατήριά του-, άντε και στις φιλότιμες προσπάθειες που κάνει ο Χατζηδάκης.

Ο Μακρόν κέρδισε χθες τη μάχη, όχι όμως και τον πόλεμο, τουλάχιστον ακόμη. Είναι πολλές μάλιστα οι ενδείξεις ότι αν τελικά τα καταφέρει την μεθεπόμενη Κυριακή, η νίκη του θα είναι πύρρεια και όχι περίπατος. Κανείς δεν προβλέπει περίπατο, όπως στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές. Άλλωστε, το ενδεχόμενο να κερδίσει η Λεπέν είναι πραγματικό και δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι τον Ιούνιο θα ακολουθήσουν βουλευτικές εκλογές, που μπορεί να δημιουργήσουν καινούργια δεδομένα, όποιος και να βρεθεί στην προεδρεία.

σελίδα 1 από 104
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman