ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Είναι πολλά τα (κινεζικά) λεφτά Άρη»

13:38 - 18 Μαϊ 2020
Στις 28 Απριλίου δημοσίευσαμε το άρθρο μας με τίτλο "Ο Πόλεμος βασίζεται στην παραπλάνηση”. Στο άρθρο θίγονταν με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο οι πιθανές ευθύνες της κινέζικης ηγεσίας στην εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού. Κύριο επιχείρημα για την τεκμηριώση αυτής της άποψης ήταν οι πολιτικές που υιοθέτησαν και εφάρμοσαν για να αντιμετωπίσουν την πανδημία δύο γειτονικές αλλα και ταυτόχρονα εχθρικές πρός την Κίνα χώρες.

Συγκεκριμένα στο άρθρο αναφέρονταν ότι το Βιετνάμ και η Ταϊβάν χώρες είτε ιδιαίτερα πολυπληθείς (Βιετνάμ) είτε πολυπληθείς και πυκνοκατοικημένες (Ταϊβάν) έκλεισαν τα σύνορα τους με την Κίνα (Το Βιετνάμ στις 24 Ιανουαρίου και η Ταϊβάν στις 25 Ιανουαρίου), αμέσως μόλις διαφάνηκε ότι υπήρχε κάποιο σοβαρό υγειονομικό πρόβλημα. 

 

Απολύτως αντικειμενικά, όταν στην Δύση (ακόμα και στο Ισραήλ που είναι γνωστό πόσο μεγάλη σημασία δίνει στην ασφάλεια του κράτους και των πολιτών) κανείς δεν είχε αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης, οι δυο αυτές χώρες αντέδρασαν ακαριαία και αποτελεσματικά σαν να γνώριζαν ότι "κατι" πολύ σοβαρό συνέβαινε. 

 

Σε αυτές τις δύο χώρες εκτός από το κλείσιμο των συνόρων με την Κίνα δεν επιβλήθηκε στην συνέχεια καμία άλλη μορφή περιορισμού της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας (lockdown). Οι πολίτες συνέχισαν να εργάζονται και να έχουν κοινωνική ζώη. Βέβαια υιοθετήθηκαν και εφαρμόσθηκαν αυστηροί υγεινομικοί κανόνες αλλά μέχρι εκεί. Τελικό αποτέλεσμα, χωρίς οικονομική καταστροφή (όπως συμβαίνει στην Δύση), μικρός αριθμός κρουσμάτων και ελάχιστος αριθμός θανάτων εξαιτίας της πανδημίας. Αυτά είναι τα γεγονότα και κανείς δεν μπορεί διαψεύσει. 

 

Οι επιθέσεις του Trump και τα στοιχεία των Γερμανών

Έκτοτε πέρασε αρκετός χρόνος. Ο Πρόεδρος Trump αλλά και επιτελείς του αναδεικνύουν σε τακτά χρονικά διαστήματα τις ευθύνες της κινέζικης ηγεσίας τουλάχιστον στην εξάπλωση της πανδημίας. 

 

Δεν αναδείξαμε αυτή την διάσταση του θέματος γιατί δεν έχουμε ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στην συνέπεια λόγων και έργων του D. Trump. Βασικά πιστεύουμε το εντελώς αντίθετο, ότι σε όποια σοβαρή κρίση και μείζονος σημασίας παγκόσμια υπόθεση αναμειγνύεται ο Trump τα αποτελέσματα για το παγκόσμιο γίγνεσθαι είναι από κακά ώς ολέθρια. Όμως συνεχίζουμε να έχουμε εμπιστοσύνη στην νομοθετική και εκτελεστική εξουσία των ΗΠΑ, όσο και αν μερικές από τις μορφές αυτών εξουσιών κουβαλάνε βαριές "κληρονομικές" ασθένειες. 

 

Τις τελευταίες ημέρες συνέβησαν στην Γερμανία δύο φαινομενικά άσχετα γεγονότα. 

 

• Το περιοδικό Der Spiegel δημοσίευσε στις 8 Μαϊου απόρρητη έκθεση που είχαν συντάξει οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας. Αυτή η απόρρητη έκθεση είχε σαν αντικείμενο, μία τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Προέδρου της Κίνας και του Γενικού Διευθυντή της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (Π.Ο.Υ). Η συγκεκριμένη συνομιλία σύμφωνα πάντα με την έκθεση των Γερμανικών μυστικών υπηρεσιών έγινε στις 21  Ιανουαρίου και είχε υποκλαπεί. Σε αυτή την έκθεση αναφέρονταν ότι η Κίνα (συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της χώρας Xi Jimping) ζήτησε απο τον Γενικό Διευθυντή του Π.Ο.Υ να μην ανακοινώσει ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και να μην προχωρήσει σε κήρυξη κατάσταση πανδημίας. Στο σημείο αυτο πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι: 1) Ο Π.Ο.Υ στις 14 Ιανουαρίου είχε αναμεταδόσει με σχολιασμό ότι επρόκειτο για κινέζικη θέση, την άποψη ότι ο κορωνοϊός πιθανότατα δεν μεταδίδεται απο άνθρωπο σε άνθρωπο 2) Τις επόμενες ημέρες ο Π.Ο.Υ προειδοποιούσε ημιεπίσημα ότι ίσως υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες μετάδοσης του κορωνοϊού  από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αυτές οι προειδοποιήσεις έπισημοποιήθηκαν από τον Π.Ο.Υ στις 22 Ιανουαρίου 3) Στις 30 Ιανουαρίου ο Π.Ο.Υ κήρυξε παγκόσμιο συναγερμο (πανδημία). Τέλος στην ίδια έκθεση των Γερμανικών μυστικών υπηρεσιών αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος της Κίνας ζήτησε απο τον Γενικό Διευθυντή του Π.Ο.Υ να μην αξιολογήσει την επίσημη προειδοποίηση της Ταϊβάν με ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου 2019 για πολύ σοβαρή και άγνωστη επιδημιολογική ασθένεια που είχε εμφανισθεί στην Κίνα (σ.σ.:Υπενθυμίζουμε εκ νέου ότι η Ταϊβάν έκλεισε τα σύνορα με την Κίνα πολύ έγκαιρα).  Την συνομιλία δεν διέψευσε ούτε ο Πρόεδρος της Κίνας ούτε ο Γενικός Διευθυντής του Π.Ο.Υ, εκδόθηκε μόνο μία διάψευση απο τον εκπροσωπου του Γενικού Διευθυντή και το Γραφείο Τύπου του Π.Ο.Υ. 

• Στις 13 Μαϊου η καγκελάριος της Γερμανίας A. Merkel έκανε μία απίστευτη επίσημη δημόσια δήλωση στην Γερμανική Βουλή. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι έχει πολύ "χειροπιαστά" στοιχεία  ότι το 2015 έπεσε η ίδια θύμα κυβερνοκατασκοπίας απο Ρωσικές Μυστικές Υπηρεσίες. Με αυτή την επίσημη δηλωσή της η καγκελάριος  ουσιαστικά επιβεβαιώνει παλαιότερα δημοσιεύματα του Der Spiegel βάσει των οποίων οι Γερμανικές Μυστικές Υπηρεσίες ήταν βέβαιες οτι το 2015 Ρώσοι χάκερ είχαν υποκλεψει για λογαριασμό των Ρωσικών Μυστικών Υπηρεσιών τους ηλεκτρονικούς λογαριασμούς Γερμανών Βουλευτών (μεταξύ των οποίων και τον λογαριασμό της A. Merkel). Για πολλά μπορεί να κατηγορηθεί η A.Merkel. Σίγουρα όμως κανείς δεν μπορεί να την κατηγορήσει για έλλειψη σοβαρότητας και σαν οπαδό θεωρίων συνομωσίας. Η  γερμανίδα καγκελάριος δεν έκανε αυτή την δήλωση για μία τόσο παλιά υπόθεση του 2015, κατά λάθος. Πιθανότατα να ήθελε να στηρίξει την αξιοπιστία του Der Spiegel αναφορικά με δημοσιεύματα που έχουν θέμα, κρίσιμες πληροφορίες που προέρχονται απο τις Γερμανικές Μυστικές Υπηρεσίες. 

Όμως η ιστορία δεν σταματάει στην Γερμανία. Αμέσως μετά από τις προαναφερόμενες δηλωσεις της A.Merkel διέρρευσε επίσημη έκθεση της CIA που αναδημοσιεύθηκε στα πλέον έγκριτα αμερικανικά ΜΜΕ (πχ New York Times) σύμφωνα με την οποία η Κίνα γνώριζε πολύ έγκαιρα για τον κορωνοϊο και επεδίωξε από τις αρχές Ιανουαρίου να αποτρέψει τον Π.Ο.Υ, ώστε να εκπέμψει εγκαίρως συναγερμό, ενώ ταυτόχρονα σε εκείνο το κρίσιμο χρονικό διάστημα έκανε αυξημένες προμήθειες και εισαγωγές ειδικής χρήσης υγιεινομικού υλικού (αναπνευστήρες κλπ).  

 

Κογκρέσο κατά Κίνας

 

Στο σημείο αυτό ίσως είναι χρήσιμο να γίνει γνωστό ότι αυτή την χρονική περίοδο ισχυρά και αξιόπιστα ρεπουμπλικανικά think tank, σε συνεργασία με ρεπουμπλικάνους βουλευτές και γερουσιαστές προωθούν για ψήφιση από το Κογκρέσο των ΗΠΑ νόμου λογοδοσίας για τις ευθύνες τις Κίνας στην εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού. 

 

Τι σημαίνει αυτό; Εφ' όσον ψηφισθεί ο εν λόγω νόμος ο Πρόεδρος D. Trump είναι υποχρεωμένος είτε να ενημερώσει το Κογκρέσο ότι η Κίνα έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να ελέγξει και να περιορίσει την πανδημία, είτε να εξασκήσει το δικαίωμα να επιβάλει κυρώσεις που φθάνουν έως πάγωμα κινέζικων περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό, απαγόρευση πρόσβασης στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα και στις κεφαλαιαγορές. 

 

Παρόμοιος νόμος πάλι με πρωτοβουλία συντηρητικών think tank και θέμα τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα των Ουιγούρων έχει κατ' αρχάς εγκριθεί ομόφωνα απο την Γερουσία, ενώ η Βουλή έχει ήδη ψηφίσει κάποιες επί μέρους συγκεκριμένες διατάξεις. Παράλληλα επίκειται άμεσα η υπέρ-ψήφιση αντίστοιχου νόμου εναντίον της Κίνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αυταρχική διακυβέρνηση. Απέναντι σε όλους αυτούς τους νόμους που συγκεντρώνουν ευρεία διακομματική στήριξη ο Πρόεδρος D. Trump μπορεί είτε να αντιτάξει το Προεδρικό Veto είτε να διαβεβαιώσει το Κογκρέσο ότι όλα στην Κίνα βαίνουν καλώς (δημοκρατικά δικαιώματα πολιτικών μειοψηφιών και Ουιγούρων, διαχείριση της επιδημιολογικής κρίσης) είτε να προχωρήσει σε κυρώσεις. 

 

Ας συνοψίσουμε λοιπόν τα γεγονότα. 

 

• Δύο από τις μεγαλύτερες μυστικές υπηρεσίες της Δύσης κατηγορούν προς το παρόν με διαρροές την Κίνα ότι γνώριζε και έκρυβε την επικινδυνότητα της πανδημίας. Ταυτόχρονα μία απο τις πιο σοβαρούς πολιτικούς της Δύσης, η A. Merkel στηρίζει την αξιοπιστία της γερμανικής διάστασης αυτών των διαρροών. 

• Στο ισχυρότερο κοινοβούλιο του κόσμου, στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, έχουν ήδη αρχίσει με πρωτοβουλία της συντηρητικής δεξιάς οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες για την ψήφιση αυστηρών οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Κίνας για μία σειρά ευαίσθητων θεμάτων, στα οποία η πανδημία κατέχει κυρίαρχη θέση. Αυτές οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες συγκεντρώνουν διακομματική στήριξη και σχεδόν την ομόφωνη αποδοχή της αμερικανικής κοινής γνώμης η οποία θεωρεί την Κίνα ως υπεύθυνη για την εξάπλωση της πανδημίας. Είναι ευνόητο, 

Ποιά είναι η πρόβλεψη για την συνέχεια; Σίγουρα κανένας κινέζος ηγέτης δεν πρόκειται να δεχθεί οποιαδήποτε ευθύνη η διερεύνηση πιθανών κινεζικών ευθυνών στην εξάπλωση της πανδημίας. Η Κίνα θα απορρίψει με παλαιάς κοπής κομμουνιστική ακαμψία οποιαδήποτε παρόμοια δυτική θέση. Όμως αυτή η επιλογή της κινέζικης ηγεσίας σίγουρα δεν μπορεί να θεωρηθεί πολιτική μακράς πνοής. Η Κίνα βασίζει την οικονομική της ανάπτυξη στις εξαγωγές. Και σίγουρα οι περισσότερες και πιο καλοπληρωμένες εξαγωγές γίνονται στις πλούσιες και καταναλωτικά εύρωστες χώρες της Δύσης. Συνεπώς εάν τα κινέζικα περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό παγώσουν εξ αιτίας μίας πολιτικής κυρώσεων που θα αποφασίσουν οι ΗΠΑ και στην συνέχεια και όπως συμβαίνει πάντα, υιοθετήσουν και ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες δυτικές χώρες, τότε το πρόβλημα μεταφέρεται πίσω στην εξαγωγική βιομηχανία της Κίνας. 

 

Στο σημείο αυτό δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε τις Κινέζικες επενδύσεις στο εξωτερικό. Σίγουρα δεν απειλούνται με εθνικοποίηση αλλα σε μία ημί-ακραία εξέλιξη της πολιτικής κυρώσεων που συμπεριλαμβάνει και το παγώμα περιουσιακών κινέζικων στοιχείων στο εξωτερικό, προκύπτει μείζον πρόβλημα για αυτές τις επενδύσεις.  

 

Παρακολουθούμε αυτή την ιστορία. Οι οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία είναι ήδη τεράστιες και καθημερινά αυξάνονται. Ένα είναι βέβαιο, εάν υπάρχει υπεύθυνος για όλη αυτή την οικονομική καταστροφή τότε θα κληθεί να πληρώσει το κόστος, ιδιαίτερα εάν είναι οικονομικά εύρωστος. 

Ας θυμηθούμε την κλασική Ελληνική ταινία "ΛΟΛΑ" και την περιβόητη ατάκα, "Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη"

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.