ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύντροφοι… εκτός απο τον κορωνοϊό υπάρχει και η Al-Qaeda

05:44 - 24 Αυγ 2020
Επειδή τα γεγονότα μας προλαβαίνουν και για λόγους που θα γίνονται απόλυτα κατανοητοί στο μέλλον, θα χρειασθεί από εδώ και πέρα να αρχίσουμε να μιλάμε πολύ συχνά για δυσνόητες έννοιες όπως νομισματική πολιτική, οι νομισματικές ισοτιμίες αλλά και για μηχανισμούς μέσω των οποίων αυτά τα μεγέθη αποτιμώνται και επηρεάζουν την οικονομία και συνεπαγωγικά την πολιτικό-οικονομική συγκυρία της εκάστοτε αναφερόμενης χώρας.

 Είναι λοιπόν απαραίτητο να κάνουμε έγκαιρα την βασική διάκριση μεταξύ των εννοιών κατα κεφαλή εισόδημα σε αγοραστική δύναμη (Διεθνή Δολάρια  PPP)   σε ονομαστικό  (Δολάρια ΗΠΑ-USD). 

 

Η ονομαστική αποτίμηση του κατά κεφαλή εισοδήματος σε USD προκύπτει από την διαίρεση του ετήσιου εθνικού ΑΕΠ με τον πληθυσμό της χώρας. Και είναι ένα απλό στατιστικό μέγεθος που απλά περιγράφει το επιπέδο ζωής των κατοίκων αυτής της χώρας.

 

Ό απόλυτα ορθός επιστημονικά τρόπος του υπολογισμού του κατά κεφαλή εισοδήματος των κατοίκων μίας χώρας, που αποτυπώνει όμως σε πραγματικούς όρους και το επίπεδο ζωής των πολιτών μίας χώρας, δεν γίνεται με το ονομαστικό πρότυπο και σε δολάρια ΗΠΑ (USD), αλλά σε Διεθνή Δολάρια PPP γιατί με αυτό τον τρόπο  και (λογιστικό) νόμισμα αποτιμάται και είναι συγκρίσιμο μέγεθος η αγοραστική δύναμη του πολίτη αυτής της χώρας. 

 

Τα Διεθνή Δολάρια PPP είναι λοιπόν μία διεθνώς αποδεκτή μονάδα μέτρησης του κατά κεφαλή εισοδήματος η οποία αποτιμά σε συνθήκες τοπικής αγοράς και εθνικού νομίσματος την πραγματική αγοραστική δύναμη του πολίτη απο ένα εκ των προτέρων ορισμένο "καλάθι" αγαθών και υπηρεσιών.  

 

Επειδή η επίσημη ισοτιμία μεταξύ Διεθνών Δολλαρίων PPP και USD είναι ίση με 1, πολλές φορές και για λόγους ευκολότερης κατανόησης και εκλαϊκευσης εννοιών αλλά και αντικειμενικής αποτίμησης της πραγματικότητας ενώ υπολογίζονται και υπονοούνται  τιμές του κατά κεφαλή εισοδήματος σε Διεθνή Δολάρια PPP (δηλ.σε αγοραστική δύναμη), μεταφραζονται και αναφέρονται απ' ευθείας σε USD. 

 

Στις χώρες της ζώνης του euro η διαφορά του κατά κεφαλής εισοδήματος εκφρασμένου σε αγοραστική δύναμη (Διεθνή Δολάρια PPP) και σε ονομαστικό (USD) δεν είναι σημαντική, πχ το κατά κεφαλή εισόδημα 

  • Σε Δανια ήταν το 2016 α) 47.985 σε Διεθνή Δολάρια PPP  β) 53.743 σε USD. 
  • Σε Βέλγιο ήταν το 2016  α) 45.046 σε Διεθνή Δολάρια PPP β) 41.283 σε USD

 

Δηλαδή ο μέσος Δανός και Βέλγος πολίτης είχαν το 2016 πραγματική αγοραστική δύναμη λίγο μικρότερη απο το ονομαστικό κατά κεφαλή εισόδημα.  

 

Όμως  σε χώρες με εθνικό νόμισμα το κατά κεφαλή εισοδήμα σε Διεθνή Δολάρια PPP είναι σχεδόν πάντα πολύ μεγαλύτερο απο το ονομαστικό αφού στην τοπική αγορά επικρατούν συνθήκες προστατευτισμού και επιδοτήσεων και ταυτόχρονα το εθνικό νόμισμα είναι υπερτιμημένο έναντι του USD. 

 

Στις χώρες αυτές (π.χ. Τουρκία) ελλοχεύει ο βάσιμος και υπαρκτός κίνδυνος της μεγάλης και απότομης υποβάθμισης του επιπέδου ζωής των πολιτών εφ' όσον αλλάξουν δραματικά οι συνθήκες προστατευτισμού ή υποτιμηθεί δραστικά το εθνικό νόμισμα. Για τις χώρες αυτές και στην διεθνή θεματογραφία χρησιμοποιείται συνήθως για το κατά κεφαλή εισόδημα η τιμή της αγοραστικής δύναμης εκφρασμένης αυτόματα σε USD. 

 

Πραγματικό παράδειγμα για να γίνουν κατανοητά το παραπάνω. 

 

Το εμιράτο του Κουβέϊτ (Φρούριο που βρίσκεται κοντά στη θάλασσα) είναι ένα κράτος που βρίσκεται στον μυχό του περσικού κόλπου. Συνορεύει με την Σαουδική Αραβία και τον Ιράκ και έχει έκταση  17.820 τ.χλμ (η Πελοπόνησσος είναι μεγαλύτερη αφού έχει έκταση 21.550 τ.χλμ) και πληθυσμό 4,5 εκατ (περίπου). Υπολογίζεται ότι το 7 % των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου βρίσκονται στο υπέδαφος του Κουβέϊτ. Το Κουβέϊτ έγινε ευρύτερα γνωστό στην Δύση το 1991 όταν το Ιράκ κατέλαβε το εμιράτο, γεγονός που προκάλεσε την επέμβαση της Δύσης και τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου. 

 

Η οικονομία του Κουβέϊτ στηρίζεται αποκλειστικά στην πετρελαιοπαραγωγή. Λόγω των μεγάλων πετρελαϊκών εσόδων το εμιράτο θεωρείται ένα από τα πιο πλούσια κράτη παγκοσμίως με κατα κεφάλη εισόδημα (2016) α) 71.887 σε  Διεθνή Δολάρια PPP (αγοραστική δύναμη) β) 26.004 USD (Ονομαστικό)

 

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω ο πολίτης του Κουβέϊτ που είχε το 2016 ονομαστικό κατά κεφαλή εισόδημα 26.004 USD, μπορούσε να αγοράσει από την τοπική αγορά και με εθνικό νόμισμα (Δηνάριο Κουβέϊτ), προϊόντα από ένα συγκεκριμένο καλάθι αγαθών και υπηρεσιών, συνολικής αξίας 71.887 Διεθνών Δολλαρίων PPP (η 71.887 USD). Γιατί συνέβαινε αυτό; Γιατί το τοπικό νόμισμα ήταν υπέρ-τιμημένο έναντι του USD και γιατί η κυβέρνηση επιδοτούσε με παροχές και φοροαπαλλαγές αυτά τα προϊόντα και υπηρεσίες, οπότε η τιμή τους ήταν πολύ χαμηλή. Συνεπώς ο πολίτης μπορούσε να αγοράσει αγαθά και υπηρεσίες αξίας 71.887 Διεθνών Δολαριων PPP (δηλαδή 71.887 USD), με ονομαστικό κατά κεφαλή εισόδημα 26.004 USD. 

 

Σύμφωνα με όσα προαναφέρθηκαν στην διεθνή ειδησεογραφία και οικονομική θεματογραφία, όταν γίνεται μνεία στο κατά κεφαλή εισόδημα του Κουβέϊτ κυριαρχεί συνήθως η αναφορά των 71.886 USD, δηλαδή της πραγματικής αγοραστικής δύναμης εκφρασμένης σε USD, χωρίς όμως να γίνεται  η παραπάνω σίγουρα δυσνόητη διευκρίνηση που όμως, όπως θα γίνει αντιληπτό στην συνέχεια, είναι κεφαλαιώδους σημασίας. 

 

Το Γεγονός

 

Εντελώς αιφνιδιαστικά στις 19 Αυγούστου 2020 τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν ότι ο υπουργός οικονομικών του Κουβέϊτ δήλωσε δημόσια ότι τα διαθέσιμα και μελλοντικά έσοδα του εμιράτου δεν επαρκούν για να πληρωθούν ούτε οι μισθοί και συντάξεις του Οκτωβρίου, επειδή τα πετρελαϊκά έσοδα έχουν μειωθεί σημαντικά. 

 

Συνεπώς είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει πολιτικές λιτότητας ενώ ταυτόχρονα ζήτησε απο το κοινοβούλιο να δώσει την άδεια στην κυβέρνηση για έκδοση ομολόγων (δηλαδή να δανεισθεί από τις διεθνείς αγορές) και για μείωση (για να περισσέψουν χρήματα για τον κρατικό προϋπολογισμό) του ποσοστού που εισπράτει από τα πετρελαϊκά έσοδα, το Future Generations Fund, δηλαδή το ταμείο που έχει σχεδιασθεί για να χρηματοδοτήσει τους κρατικούς προϋπολογισμούς του Κουβέϊτ όταν θα τελείωσει το πετρέλαιο. 

 

Τι σημαίνει αυτό; Ότι το κατά κεφαλή εισόδημα σε αγοραστική δύναμη των 71.887 Διεθνών Δολαρίων (ή USD) θα αρχίσει σιγά-σιγά να συγκλίνει με το ονομαστικό και πραγματικό κατά κεφαλή εισόδημα των 26.004 USD. Γιατί θα συμβεί αυτό; Γιατί το πιθανότερο σενάριο είναι να υιοθετηθεί ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας οπότε και θα χάσει αξία το τοπικό νόμισμα και θα σταματήσει η επιδότηση των τιμών βασικών αγαθών, ενώ σίγουρα αργά ή γρήγορα θα επιβληθεί φορολογία σε υπηρεσίες (ηλεκτρικό ρεύμα, τηλεφωνία).

Όλοι καταλαβαίνουμε την κοινωνική δυσαρέσκεια και τις επιπτώσεις που θα προκαλέσει μία τέτοια πολιτική λιτότητας στο Κουβέϊτ. Ούτε στην Ελλάδα των μνημονίων δεν μειώθηκε στην διάρκεια ολόκληρης της προηγούμενης τραγικής 10ετιας η αγοραστική δύναμη 2,5 φορές (ΣΣ: Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ του ονομαστικού κατά κεφαλή εισόδηματος σε USD και σε πραγματική αγοραστική δύναμη  σε Διεθνή Δολάρια PPP)

 

Πλήρης δικαίωση της στήλης, που αναλύοντας τις επιπτώσεις της πανδημίας από τις 15 Μαϊου 2020 (Έσπειραν ανέμους, θα θερίσουν θύελλες), κατέληγε στο συμπέρασμα:

 

"Τα ολιγαρχικά καθεστώτα (Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Ιράν, Κράτη του Περσικού Κόλπου) κινδυνεύουν, λόγω του δημοσιονομικού εκτροχιασμού που προκαλεί η πτώση των τιμών του πετρελαίου, με κατάρρευση".

 

Όμως και εμείς αιφνιδιαστήκαμε. Δεν περιμέναμε τόσο γρήγορα να επιβεβαιωθεί αυτή η ρηξικέλευθη πρόβλεψη.  

 

Η πανδημία του κορονοϊού αλλάζει τον κόσμο και τα μέχρι τώρα γνωστά στερεότυπα. Τα πετρελαϊκά έσοδα μειώθηκαν και ήδη προκάλεσαν τον πρώτο δημοσιονομικό εκτροχιασμό, σε μία χώρα υπεράνω πάσης υποψίας, στο Κουβέϊτ. Όμως το ντόμινο δεν ξεκίνησε από εκεί. Έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό χρόνο. 

 

Μη πετρελαιοπαραγωγές αραβικές χώρες που “ανέπνεαν" οικονομικά από τα πετρελαϊκά εμβάσματα, σήμερα ασφυκτιούν. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ο Λίβανος, που έχει πλήρως αποσταθεροποιηθεί δημοσιονομικά αλλά και η Αίγυπτος, που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την πανδημία γιατί οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό έχουν μεταναστεύσει μαζικά εξ αιτίας των άθλιων μισθολογικών συνθηκών που επικρατούν στην χώρα. Σίγουρα θα βρεθεί δημοσιονομικά αποδεκτός τρόπος για να χρησιμοποιηθούν τα θηριώδη συναλλαγματικά αποθέματα των κρατών του περσικού κόλπου ώστε να καλύφθούν τα ελλείμματα. Αλλά…

 

Οι διαφθαρμένες κλεπτοκρατικές δυναστείες των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, αρχίζουν πλέον να μην χάνουν την δυνατότητα να επιδοτούν ένα ανεκτό τρόπο ζωής για τις αραβικές μάζες, ώστε να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τον ριζοσπαστικό ισλάμ της μουσουλμανικής αδελφότητας, που τροφοδοτεί με ιδεολογία και στελέχη την ισλαμική τρομοκρατία της Al-Qaeda και τον ISIS. 

Σε απλά Ελληνικά: Σύντροφοι… εκτός απο τον κορωνοϊό υπάρχει και η Al-Qaeda.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:48 - 23 Αυγ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.