• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Όλοι οι άνθρωποι του Βασιλιά (Λώρενς του Ναβαρόνε-Επ.V) 

09:27 - 25 Σεπ 2020
Η Φενέρ Μπαχτσέ (Fener Bahce) είναι μία από τις τρείς μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές ομάδες της Τουρκίας. Η έδρα της βρίσκεται στην Ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης και ο Πρόεδρος της έχει σημαντική επιρροή στην δημόσια ζωή της χώρας. Το 1998 εκλέγεται ο 36ος Πρόεδρος της ομάδας. Είναι ο κεμαλικός Α. Γιλντιρίμ (A.Yildirim).

 

Το 2011 ξεσπά στην Τουρκία σκάνδαλο στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων. O Γιλντιρίμ κατηγορείται ότι συμμετείχε στο παράνομο ποδοσφαιρικό κύκλωμα. Άρνείται όλες τις κατηγορίες και δηλώνει ότι πρόκειται για μία σκευωρία που στήθηκε από τον Φ.Γκιουλέν (F.Gulen) που τότε ήταν ακόμα σύμμαχος με τον T. Erdogan. Είναι χαρακτηριστικά προφητική η δήλωση του Α. Γιλντιρίμ. 

 

 • "Μας το έκαναν γιατί είμαστε Κεμαλιστές. Δέν κάναμε κάτι κακό. Όλοι αυτοί οι δικαστές και οι αστυνομικοί είναι άνθρωποι του Γκιουλέν. Πρόκειται για μία υπόθεση που δεν αφορά μόνο την Φενέρ, αλλά όλη την χώρα. Αυτοί οι άνθρωποι θα προσπαθήσουν μία ημέρα να πάρουν και την Τουρκία". 

 

Πρωτόδικα ο Γιλντιρίμ καταδικάζεται σε ποινή φυλάκισης 6 ετών, κλείνεται στις φυλακές για 1 χρόνο, αποφυλακίζεται έως ότου εκδικασθεί  η έφεση που έχει υποβάλει. Ταλαιπωρείται σε δικαστικές περιπέτειες έως ότου αθωωθεί το 2015. Σε αυτή την δίκη ο εισαγγελέας δηλώνει ότι

 • "Ο Α.Γιλντιρίμ έπεσε θύμα της εγκληματικής οργάνωσης που είχε δημιουργήσει ο Φ. Γκιουλέν ο οποίος με αυτό τον τρόπο ήθελε να πάρει τις τύχες του συλλόγου στα χέρια του".  

 

Η υπόθεση της Φενέρ Μπαχτσέ αρχίζει το 2011, ο T.Erdogan και ο Φ. Γκουλέν είναι ακόμα σύμμαχοι και ο Α. Γιλντιρίμ κάνει τις προαναφερόμενες προφητικές δηλώσεις. 

 

Όλα αυτά συμβαίνουν πέντε (5) χρόνια πριν την απόπειρα παραξικοπήματος της 15 Ιουλίου 2016. Η αθωωτική αγόρευση του εισαγγελέα γίνεται το 2015, περίπου ένα χρόνο πριν την απόπειρα πραξικοπήματος. Όταν αγορεύει ο εισαγγελέας, ο T.Erdogan και ο Φ.Γκιουλέν βρίσκονται σε αντίθετα στρατόπεδα.

 

Το ποδόσφαιρο είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο και τα όσα συμβαίνουν στην ποδοσφαιρική κοινότητα επηρεάζουν σε μείζονα κλίμακα την κοινή γνώμη. Αυτή η φαινομενικά ουδέτερη υπόθεση είναι ίσως ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα του πραγματικού προσώπου της Τουρκικής Δημοκρατίας. Η εξουσία χρησιμοποιεί ακόμα και παρακρατικές εγκληματικές οργανώσεις και μεθόδους για να χειραγωγηθεί η κοινή γνώμη.  

 

ΣΣ: Όποιος πιστεύει ότι ο Φ. Γκιουλέν πρεσβεύει ενα μετριοπαθές ανεκτικό και δυτικό-φιλο Ισλάμ είναι τουλάχιστον αφελής. Τα πριν το 2104 επίσημα κείμενα του κινήματος του διαπνέονται από αντιδραστικό, αντιδυτικό, αντικομμουνιστικό και αντισιωνιστικό πνεύμα, όμοιο με αυτό που χαρακτηρίζει τις επίσημες θέσεις των Αδελφών Μουσουλμάνων. Παραδειγματικά, συμφωνεί με την βία εναντίον των γυναικών, μόνο που δεν επιτρέπει τα χτυπήματα στο πρόσωπο γιατί αυτά φαίνονται όταν οι γυναίκες φορούν μαντίλα-χιτζάμπ (hijab). 

 

Ο Α. Νταβούτογλου (A. Davutoglou) είναι αρκετά γνωστός στην Ελλάδα. Επιγραμματικά, καθηγητής πανεπιστημίου, κορυφαίος ισλαμιστής διανοούμενος, σύμβουλος του Erdogan, Υπουργός Εξωτερικών (2009-2014) και Πρωθυπουργός της Τουρκίας (2014-2016). Ο Erdogan τον απέπεμψε από την Πρωθυπουργία το 2016, λίγο πριν την απόπειρα πραξικοπήματος της 15 Ιουλίου 2016. Έκτοτε ακολούθησε μοναχική και σιωπηλή πορεία, έως πριν από λίγο καιρό, οπότε ιδρύει πολιτικό κόμμα, του οποίου τίθεται επικεφαλής. Με την ιδιότητα αυτή επανακάμπτει και δραστηριοποιείται στην Τουρκική πολιτική ζωή. Πρίν τρείς μήνες, στις 24 Ιουνίου ο Α.Νταβούτογλου έδωσε συνέντευξη στην οποία ανέφερε 

 • "Το 2012 με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Μ. Μόρσι είχαμε διχοτομήσει την Ανατολική Μεσόγειο. Είχαμε προετοιμάσει τους χάρτες μας για τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες. Το πραξικόπημα που ανέτρεψε τον Μόρσι ανέτρεψε αυτά τα σχέδια και έβαλε την Αίγυπτο στον άξονα της Ελλάδας. Αν είχε πραγματοποιηθεί το όραμα μας, θα είχαμε συμφωνία Τουρκίας-Αιγύπτου-Λιβύης" 

 

Οποιοσδήποτε σχολιασμός των παραπάνω είναι περιττός. Η Τουρκική και η Αιγυπτιακή πτέρυγα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ενάντια σε κάθε αρχή δικαίου και διεθνούς συνεργασίας, μοιράζουν την Μεσόγειο ερήμην των λαών της περιοχής. 

 

ΣΣ: Το επεισόδιο του πλοίου Mavi Marmara γίνεται στις 31 Μαϊου 2010. Τότε ο Νταβούτογλου ήταν Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας συνεπώς είχε και γνώση και ευθύνη. Ο Νταβούτογλου υποστηρίζει δημόσια την θέση "μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες" αλλά δεν διστάζει να απεμπολήσει αυτή την αρχή και προκαλέσει προβλήματα με τους γείτονες όταν α) στο παρασκήνιο μοιράζει την Μεσόγειο με τον Αδελφό Μουσουλμάνο Πρόεδρο της Αιγύπτου ερήμην των λαών της περιοχής. Πράξη που έαν είχε ευοδωθεί, θα είχε προκαλέσει την σφοδρή και δικαιολογημένη αντίδραση της Ελλάδας,της Κύπρου και του Ισραήλ αλλά  και β) κλιμακώνει την σύγκρουση με το Ισραήλ, εξ αιτίας του επεισοδίου του Mavi Marmara και για να υποστηρίξει μία τρομοκρατική οργάνωση την Hamas. Μία οργάνωση  που έχουν ιδρύσει οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι. 

 

Ας επαναφέρουμε στην μνήμη μας όσα αναφέρθηκαν στα προηγούμενα άρθρα. Οι ΗΠΑ απορρίπτουν την χρήση στρατιωτικής βίας είτε ώς μέθοδο επίλυσης των διακρατικών διαφορών, είτε ως μέσο για την επιβολή της Παγκόσμιας Κυριαρχίας των ΗΠΑ. Υιοθετούν την στρατηγική της πολυπολικής παγκοσμιοποιημένης ισορροπίας προκειμένου να εμπεδωθεί με όσο το δυνατόν ειρηνικότερο τρόπο η Παγκόσμια Ηγεμονία των ΗΠΑ. 

 

Αυτή την πολιτική επιχειρούν να εφαρμόσουν για πρώτη φορά στην Μ. Ανατολή και την Μεσόγειο μέσω της αραβο-ισραηλινής προσέγγισης. Αποχωρούν από το Ιράκ για μακροπρόθεσμους οικονομικούς λόγους και για να εκλείψει μία εστία αναταραχής και παραμένουν στο Αφγανιστάν για να χαλιναγωγούν την Ιρανική επιθετικότητα. Παρ' ότι οι προβλέψεις για την επιτυχία του σχεδίου είναι εξαιρετικές, παρ' όλιγο να αποτύχει γιατί η Μουσουλμανική Αδελφότητα με τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης αλλάζει έστω και πρόσκαιρα τον πολιτικό χάρτη της περιοχής και ιδιαίτερα στο πιο κρίσιμο για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ πεδίο, την Αίγυπτο.  

 

Η Τουρκία δεν στηρίζει την πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή. Αντίθετα στηρίζει και συνεργάζεται με την Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου προκειμένου να αποκτήσει εδαφικά οφέλη. 

 

ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΛΑΘΟΣ το οποίο ο οπορτουνιστής Erdogan, παρ' οτι χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα υψηλή πολιτική  ευφυϊα και τακτική ικανότητα, αργεί να αντιληφθεί γιατί δεν διαθέτει επαρκή θεωρητική πολιτική και ιστορική παιδεία και στρατηγική σκέψη. Ως γνήσιος καιροσκόπος πολιτικός, όταν αντιλαμβάνεται το πρόβλημα δεν αποδέχεται τις ευθύνες του, ούτε επιδιώκει να το λυσει απλά δεν θέλει να το χρεωθεί γι' αυτό και το αποδίδει πολιτικά στον Νταβούτογλου, που απομακρύνει εύκολα από την εξουσία και ιδεολογικά στον ισλαμιστή Γκιουλέν που καταδιώκει ως διοργανωτή του πραξικοπήματος. 

 

Μόνο που ο Φ. Γκιουλέν είναι πιο πανούργος και πιο ενημερωμένος από τον  Erdogan. Αντιλαμβάνεται πολύ έγκαιρα το προβλημα που προκαλεί η Μουσουλμανική Αδελφότητα στην πολιτική των ΗΠΑ και από τις αρχές του 2014 (λίγο μετά αρχίζουν τα πρώτα προβλήματα στις σχέσεις T.Erdogan-Φ.Γκιουλέν) αλλάζει τις ακραίες θέσεις του και αυτο-αναγορεύεται σε εκπρόσωπο του μετριοπαθούς Ισλάμ.

 

Την ώρα που η μοναδική υπέρ-δύναμη αναζητά την στρατηγική που θα ακολουθήσει τις επόμενες δεκαετίες, στην Ελλάδα ζούμε την "μαύρη εποχή" των μνημονίων και μοιραία δεν έχουμε γεω-πολιτικές ανησυχίες. 

 

Στην Τουρκία μία αυταρχική ομάδα εξουσίας χρησιμοποιεί οποιοδήποτε μέσο και μέθοδο για να χειραγωγεί την Τουρκική κοινή γνώμη, προκειμένου να διεκπεραιώνει απερίσπαστη τις επιχειρηματικές της συνεργασίες με την βασιλική οικογένεια του Κατάρ η οποία έχει αυτονομηθεί πολιτικά και ιδεολογικά από τα υπόλοιπα καθεστώτα του κόλπου και την Σαουδική Αραβία αφού ενισχύει και στηρίζει την Μουσουλμανική Αδελφότητα και "συνομιλεί" με το Ιράν. 

 

Ο λόγος για την ειρηνική συνύπαρξη Κατάρ-Ιράν θα πρέπει να αναζητηθεί στο βυθό του Περσικού κόλπου στα θαλάσσια σύνορα Κατάρ και Ιράν όπου υπάρχει ένα γιγαντιαίο (1.800 τρις κ.μ) φυσικού αερίου το οποίο τα δύο κράτη συνεκμεταλλεύονται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Έτσι γίνεται πάντα, Business και υψηλή πολιτική δεν ταιριάζουν και όποιος κάνει το λάθος να επιχειρήσει την σύνδεση στο τέλος χάνει. Ήττα στις Business σημαίνει λιγότερα κέρδη η ζημιές. 'Ηττα στην υψηλή πολιτική σημαίνει σε μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα μεγάλες απώλειες. 

Στο επόμενο άρθρο μας θα δούμε πως η εκείνη η μοιραία επιλογή του T.Erdogan και τα συνεπακόλουθα λάθη, οδηγούν στην παρούσα συγκυρία την Τουρκία σε μία στρατηγική ήττα. 

 

Στη θεματογραφία του Hollywood το θέμα διαφθοράς των πολιτικών κατέχει κυρίαρχη θέση. Μία απο τις πιο χαρακτηριστικές είναι η ταινία με τίτλο "Όλοι οι άνθρωποι του Βασιλιά" (All The King's Men), που γυρίστηκε για πρώτη φορά το 1946 και δεύτερη φορά το 2006 με πρωταγωνιστή τον Sean Penn. Περιγράφει την άνοδο και την ζωή ενός πολιτικού, που χρησιμοποιεί την διαφθορά τον αυταρχισμό την δημαγωγία για να διατηρήσει την εξουσία…

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman