ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θα ζήσουμε σκηνές Μπέργκαμο; 

06:14 - 10 Νοε 2020
Για όσο καιρό παραμένει ακόμα ως πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας το παραδοσιακό τρίπτυχο, Αυστηρή τήρηση κανόνων υγιεινής, Χρήση μάσκας, Τήρηση αποστάσεων, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι καθημερινά θα καταγράφονται νέα κρούσματα. Το πρόβλημα σε αυτή την συγκυρία είναι ο ημερήσιος ρυθμός εμφάνισης νέων κρουσμάτων.

 

Ποιά είναι η τάση του ρυθμού εμφάνισης νέων κρουσμάτων; Έχει πτωτική (εξάλειψη), σταθερή (έλεγχος) η αυξητική (εξάπλωση) φορά; Κοινή λογική, όταν για μεγάλο χρονικό διάστημα καταγράφεται σταθερότητα (έλεγχος), όπως συνέβη και στην χώρα μας μετά την άρση του πρώτου lockdown, αλλά δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία, είναι θέμα χρόνου να αρχίσει να εμφανίζεται ένας νέος κύκλος με χαρακτηριστικό την αυξητική (εξάπλωση) τάση. 

 

Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 

  • Ο πληθυσμός της αποκεντρωμένης διοίκησης Αττικής (Λεκανοπέδιο) ήταν συνολικά περίπου 3,7 εκατ. (34% του συνόλου)
  • Ο πληθυσμός της Βόρειας Ελλάδας, δηλαδή οι περιφέρειες Ηπείρου, Δυτικής -Κεντρικής-Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, είναι περίπου 3,5 εκατ. (32,1% του συνόλου)

 

Ουσιαστικά πρόκειται για δύο ίσα περίπου πληθυσμιακά μεγέθη, με διαφορετικά όμως ποιοτικά χαρακτηριστικά στον τρόπο ζωής. Στο Λεκανοπέδιο κυριαρχεί το αστικό πρότυπο, ενώ στην Βόρειο Ελλάδα ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού ζεί σε ένα ημιαστικό-αγροτικό περιβάλλον. Αυτός ο ποιοτικός διαχωρισμός είναι απαραίτητος προκειμένου να αξιολογήσουμε τα παρακάτω στατιστικά στοιχεία που αποτυπώνουν την εξάπλωση της πανδημίας. 

 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ 

  • Στις 1/11/2020 καταγράφηκαν συνολικά 1.678 κρούσματα εκ των οποίων στην Αττική 300 και στην Βόρεια Ελλάδα 1.028 
  • Στις 2/11/2020 καταγράφηκαν συνολικά 1.152 κρούσματα εκ των οποίων στην Αττική 362 και στην Βόρειο Ελλάδα 521 
  • Στις 3/11/2020 καταγράφηκαν συνολικά 2.166 κρούσματα εκ των οποίων στην Αττική 542 και στην Βόρειο Ελλάδα 1.195
  • Στις 4/11/2020 καταγράφηκαν συνολικά 2.646 κρούσματα εκ των οποίων στην Αττική 588 και στην Βόρειο Ελλάδα 1.502
  • Στςι 5/11/2020 καταγράφηκαν συνολικά 2.917 κρούσματα εκ των οποίων στην Αττική 588 και στην Βόρειο Ελλάδα 1.722
  • Στις 6/11/2020 καταγράφηκαν συνολικά 2.448 κρούσματα εκ των οποίων στην Αττική 492 και στην Βόρειο Ελλάδα 1.402
  • Στις 7/11/2020 καταγράφηκαν συνολικά 2.556 κρούσματα εκ των οποίων στην Αττική 637 και στην Βορειο Ελλάδα 1.316 

 

Τι αποδεικνύουν σε πρώτη ανάγνωση αυτά τα επίσημα στοιχεία; Σε δύο περιοχές με περίπου ίσο πληθυσμό καταγράφονται συντριπτικά περισσότερα κρούσματα στην Βόρειο Ελλάδα, όπου οι συνθήκες διαβίωσης μεγάλου μέρους του πληθυσμού (ημιαστικός-αγροτικός), δεν ευνοούν τον μεγάλο συγχρωτισμό, ένα καθοριστικό παράγοντα για τον ρυθμό εξάπλωσης της πανδημίας. 

 

Σε απλά Ελληνικά, στο Λεκανοπέδιο όπου οι κάτοικοι ζούν και εργάζονται κυριολεκτικά δίπλα-δίπλα, η πανδημία εξαπλώνεται με μικρότερο ρυθμό από τον ρυθμό που εξαπλώνεται στην Βόρειο Ελλάδα, όπου οι κάτοικοι ζούν και εργάζονται σε συνθήκες υγιεινομικά πολύ πιο ασφαλείς. 

 

Ακόμα όμως και στον αστικό ίστο παρουσιάζεται η ίδια εικόνα. Στην Θεσσαλονίκη με πληθυσμό 1,1 εκατ. κάτοικους καταγράφονται σχεδόν κάθε ημέρα πολύ περισσότερα κρούσματα από αυτά που καταγράφονται στον ευρύτερο αστικό ιστό της Αθήνας των 3,5 εκατ. κατοίκων. 

 

Η αιτία που υπάρχει αυτή η μεγάλη διαφορά είναι ζήτημα που σίγουρα θα μας απασχολήσει στο άμεσο μέλλον, γιατί είναι όντως περίεργο αυτό που συμβαίνει. Προς το παρόν προτεταιότητα είναι να επικεντρωθούμε στην συγκεκριμένη πολύ άσχημη επιδημιολογική εικόνα της Βορείου Ελλάδας κάνοντας προβολή αυτού του πραγματικά ανησυχητικού επιδημιολογικού δεδομένου στην υπόλοιπη χώρα. 

  • Τι θα συμβεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, εάν αυτή η άσχημη επιδημιολογική εικόνα που καταγράφεται στην Βόρειο Ελλάδα διαχυθεί (εξαπλωθεί) και στην υπόλοιπη χώρα; Ήδη στην γειτονική Λάρισα τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι άκρως ανησυχητικά. 
  • Τι θα συμβεί στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα εάν η πανδημία εξαπλωθεί και σε αυτές τις περιοχές με τον ίδιο ρυθμό με αυτόν που εξαπλώνεται αυτή την περίοδο στην Βόρειο Ελλάδα. 

 

Τα μαθηματικά λένε πάντα την αλήθεια και η τραγική αλήθεια είναι εάν ίσχυαν τα παραπάνω δεδομένα, τότε στις 7/11/2020  θα καταγράφονταν σε πανελλήνια περίπου 4.100-4.200 κρούσματα (αντί των 2,5 χιλ που καταγράφηκαν σήμερα) με αντίστοιχους αυξημένους αριθμούς σοβαρά ασθενούντων και θανάτων. 

 

Πόσο μπορεί να αντέξει την σημερινή μακάβρια πραγματικότητα το εθνικό σύστημα υγείας; Ας χρησιμοποιήσουμε και πάλι τα μαθηματικά.  

 

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, στις 27 Οκτωβρίου νοσηλεύονταν συνολικά 922 ασθενείς με Covid-19 και εκείνη την ημέρα τα συνολικά κρούσματα από την αρχή της πανδημίας ήταν 32.752. Στις 5 Νοεμβρίου νοσηλεύονταν συνολικά 1.503 ασθενείς με Covid-19 ενώ τα συνολικά κρούσματα από την αρχή την πανδημίας ήταν 49.807. Δηλαδή σε 9 ημερολογιακές ημέρες καταγράφηκαν 17 χιλ νέα κρούσματα και 580 επί πλέον νοσηλευόμενοι ασθενείς με Covid-19. 

 

Αυτά ακριβώς τα στατιστικά απολογιστικά στοιχεία  παραπέμπουν σε ένα ζοφερό μέλλον. Ακόμα και αν τις επόμενες 9 ημέρες η μακάβρια εικόνα της Βορείου Ελλάδας δεν επιδεινωθεί έτι περαιτέρω και δεν διαχυθεί στη υπόλοιπη χώρα, ενώ ταυτόχρονα ο ρυθμός εξάπλωσης της πανδημίας συνεχίσει να παραμένει σε πανελλήνια κλίμακα σταθερός, θα καταγραφουν συνολικά περίπου 22,5 χιλ νέα κρούσματα, και περιπου ακόμα 770 νέοι ασθενείς Covid-19 θα πρέπει να νοσηλευθούν. 

 

Ας μην βαυκαλιζόμαστε, σύμφωνα με τα σημερινά επιδημιολογικά  δεδομένα και ένα σχετικά ευοίωνο σενάριο εργασίας, η κατάσταση είναι ήδη άσχημη και το πλέον πιθανό είναι το επόμενο χρονικό διάστημα να γίνει ακόμα χειρότερη. Το ερώτημα πλέον έχει τραγική διάσταση: "Θα ζήσουμε σκηνές Μπέργκαμο;

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.