ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παγκόσμια χρέη και εμβόλιο

05:23 - 18 Νοε 2020
Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε απο τους G20 ότι συμφώνησαν για πρώτη φορά σε ένα κοινό πλαίσιο αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους των φτωχών χωρών που έχουν πληγεί από την πανδημία και προβλέπεται ότι δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις.

 

Βάσει αυτού του πλαισίου οι G20 θα διαπραγματευθούν από κοινού και βάσει εκ των προτέρων γνωστών κανόνων με κάθε οφειλέτρια χώρα που θα επιλεγεί. Αντικείμενο της διαπραγμάτευσης είτε το πάγωμα της αποπληρωμής είτε η αναδιάρθρωση η ακόμα και η μείωση του δημόσιου χρέους. 

 

Οι όροι που θα συμφωνηθούν σε αυτή την διαπραγμάτευση θα είναι δεσμευτικοί και για τους ιδιώτες πιστωτές της χώρας. 

Αναμφισβήτητα μία ιστορική απόφαση, αφού για πρώτη φορά οι δανειστές αποφασίζουν να διευκολύνουν ακόμα και με μείωση του χρέους τους οφειλέτες και οπωσδήποτε μία ηθική και δίκαιη απόφαση, αφού οι φτωχές χώρες του τρίτου κόσμου αδυνατούν αντικειμενικά εξ αιτίας της πανδημίας να εξυπηρετήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις. 

 

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά δύο (2) παραμέτρους της ανακοίνωσης. Ποιά είναι τα κράτη που απαρτίζουν την ομάδα G20; 1) Ε.Ε (εκπροσωπείται απο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ) 2) ΗΠΑ 3) Ηνωμένο Βασίλειο 4) Γαλλία 5) Γερμανία 6) Ιταλία 7) Καναδάς 8) Ιαπωνία 9) Αυστραλία 10) Νότια Κορέα 11) Αργεντινή 12) Βραζιλία 13) Ινδία 14) Μεξικό 15) Νότιο Αφρική 16) Ρωσία 17) Κίνα 18) Σαουδική Αραβία 19) Τουρκία 20) Ινδονησία. 

 

Απολύτως αντικειμενικά, τα μέλη του G20 που ασπάζονται και εφαρμόζουν το δυτικό πολιτικό-οικονομικό μοντέλο διακυβέρνησης (κοινοβουλευτική δημοκρατία, ελεύθερη οικονομία,κράτος δικαίου, συνταγματική κατοχύρωση και σεβασμός των ατομικών δικαιωμάτων και προστασία των μειονοτήτων, υψηλό βιοτικό επίπεδο) είναι η μεγαλύτερη πλειοψηφούσα "ομάδα"  στα μέλη του G20, αφού αποτελείται απο δέκα (10) μέλη (ΕΕ,ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο,Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Καναδάς, Ιαπωνία, Αυστραλία, Νότιος Κορέα). 

 

Ακολουθεί η ομάδα BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότιος Αφρική), που αποτελείται από χώρες που στο πρόσφατο παρελθόν έθεσαν βάσιμη υποψηφιότητα για εναλλακτικές οικονομικές υπερδυνάμεις, αλλά ακόμα δεν έχουν πετύχει τον στόχο τους (εξαιρείται η Κίνα). Οι χώρες αυτές υιοθετούν και εφαρμόζουν είτε το αυταρχικό μοντέλο άσκησης διακυβέρνησης (Ρωσία, Κίνα), είτε ένα ημιτελές αντιπροσωπευτικό σύστημα, ταυτόχρονα σε όλες αυτές τις χώρες το βιοτικό επίπεδο μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού απέχει πολύ από το να θεωρηθεί ανεκτό. 

 

Οι μουσουλμανικές χώρες που συμμετέχουν στο G20 (Σαουδική Αραβία, Τουρκία, Ινδονησία) απέχουν πολύ από το χαρακτηρισθούν δημοκρατικές, ενώ γεω-πολιτικά είτε συμπορεύονται με τις ΗΠΑ (Σαουδική Αραβία) είτε αναζητούν τον δρόμο τους στο ισλαμό-εθνικιστικό όραμα (Τουρκία) είτε ακολουθούν την πορεία του εκκρεμούς μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. 

 

Απομενουν οι δύο (2) χώρες της Λατινικής Αμερικής με το λειψό δημοκρατικό σύστημα που οικονομικά είτε εξαρτώνται από το ΔΝΤ (Αργεντινή), είτε αποκλειστικά από τις ΗΠΑ (Μεξικό). Βάσει των παραπάνω, απολύτως αντικειμενικά η Δύση, δηλαδή η ομάδα των δέκα (10) κρατών που συμμετέχουν στο G20 και ασπάζονται και εφαρμόζουν το δυτικό πολιτικό-οικονομικό μοντέλο διακυβέρνησης, είναι η απολύτως πλειοψηφούσα ομάδα κρατών στους G20. Τι σημαίνει αυτό για την συγκεκριμένη περίπτωση της αναδιάρθρωσης του χρέους των φτωχών χωρών: Ότι η Δύση θα αποφασίσει και ποιές χώρες θα επιλεγούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα και ποιοί θα είναι οι κανόνες αναδιάρθρωσης του χρέους αυτών των χωρών. 

 

Εάν δε συνυπολογίσουμε ότι 

 

  • Εδώ και πολλά χρόνια (αμέσως μετα την χρηματοπιστωτική κρίση 2008) οι δυτικές τράπεζες αρνούνταν να δανείσουν τις περισσότερες χώρες της Αφρικής και αρκετές του τρίτου κόσμου γιατί υιοθετούσαν την λογική των οίκων αξιολόγησης που θεωρούσε τα χρέη αυτών των χωρών μη βιώσιμα και συνεπώς και μη επιλέξιμα 
  • Η Κίνα εκείνη την χρονική περίοδο εκμεταλλεύθηκε την άρνηση των δυτικών τραπεζών να δανείσουν τις χώρες της Αφρικής και του τρίτου κόσμου και έσπευσε να καλύψει το κενό που άφηνε η Δύση, δανείζοντας αυτές τις χώρες (ιδιαίτερα της Αφρικής) με προφανή στόχο να επεκταθεί γεω-πολιτικά και γεω-οικονομικά

 

τότε φθάνουμε χωρίς ιδιαίτερο κίνδυνο στο συμπέρασμα ότι η Δύση θα αποφασίσει ποιές χώρες θα επιλεγούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του χρέους των φτωχών κρατών που έχουν πληγεί από την πανδημία το κόστος το οποίο θα επωμιστεί κυρίως η Κίνα, που έχει ήδη δεχθεί στα πλαίσια του G20 την αναδιάρθρωση τoυ δημόσιου χρέους των φτωχών κρατών. 

 

Η Κίνα πληρώνει ακόμα ένα μέρος του κόστους της πανδημίας

 

 

Στην αρχή της πανδημίας είχαμε αναφέρει ότι στις μελλοντικές οικονομικές επιπτώσεις από την εμφάνιση και την εξάπλωση της πανδημίας θα συμπεριλαμβάνεται και το οικονομικό κόστος που θα εξαναγκαστεί να πληρώσει η Κίνα για τις προφανείς ευθύνες που έχει στην εμφάνιση και εξάπλωση της πανδημίας. Είχαμε δε αναφέρει εκείνη την εποχή ως παράδειγμα τον αποκλεισμό της εταιρείας Huawei από σχεδόν όλα τα χρυσοφόρα ευρωπαϊκά τηλεπικοινωνιακά συμβόλαια των δικτύων 5G. Σήμερα έχουμε ακόμα ένα παράδειγμα. Η Κίνα πληρώνει και δικαίως λόγω των προφανών ευθυνών που έχει για την εμφάνιση και εξάπλωση της πανδημίας ένα σημαντικό μέρος του χρέους των χωρών του τρίτου κόσμου που πλήττονται ίσως πιο σφοδρά απ' όλους από την πανδημία. Κάτω από αυτή την οπτική γωνία η απόφαση των G20 είναι μία ηθική και δίκαιη απόφαση. Απομένει να επιλέγουν από τους G20 (δηλαδή από την Δύση) οι χώρες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα. 

 

Τα κριτήρια επιλογής

 

Στην αρχη της πανδημίας είχαμε αναφέρει και συμφωνήσει ότι 

  • Η χώρα που θα ανακαλύψει και θα κυκλοφορήσει πρώτη το εμβόλιο εναντίον της πανδημίας θα αποκτήσει γεω-πολιτικό και γεω-οικονομικό προβάδισμα έναντι των υπολοίπων ανταγωνιστών στην κούρσα για την παγκόσμια ηγεμονία. Όπως είναι ήδη γνωστό η αμερικανο-γερμανική κοινοπραξία Pfizer/BionTech και η αμερικανική Moderna ανακοίνωσαν ήδη ότι σε λίγες ημέρες θα καταθέσουν αίτηση για έγκριση απο τις αρμόδιες αρχές των αντί-Covid 19 εμβολίων. Οι υπολοιποι ανταγωνιστές τους, δηλαδή η αμερικανική Johnson and Johnson, η Αμερικανο-Βρετανική Astrazeneca, και η Βρετανική  GlaxoSmithKline, δηλώνουν ότι σε ελάχιστο χρόνο (τέλος 2020-αρχές 20121) θα είναι έτοιμες να καταθέσουν και αυτές τις αντίστοιχες αιτήσεις για έγκριση αντι-Covid 19 εμβολίων. Όλες αυτές οι εταιρείες έχουν ήδη δεσμεύσει την προβλεπόμενη για το 2021 παραγωγή τους σε συμβόλαια που έχουν υπογράψει με τις αρχές των ΗΠΑ, της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Κίνα και η Ρωσία πέρα από τις προπαγανδιστικές ανακοινώσεις για την κυκλοφορία αποτελεσματικών εμβολίων που αντιμετωπίζουν δραστικά την πανδημία, προς το παρόν συνεχίζουν να καταγράφουν (η Ρωσία) δεκάδες χιλιάδες κρούσματα και θανάτους, ενώ τα επιδημιολογικά στοιχεία της αχανούς πληθυσμιακά Κίνας έχουν την ίδια φερεγγυότητα με τα περιβόητα Greek Statistics. 
  • Είναι ακόμα πολύ νωρίς να εκτιμήσουμε τις γεω-πολιτικές και γεω-οικονομικές επιπτώσεις από τις παραπάνω εξελίξεις. Όμως μία πρώτη προσέγγιση μπορεί να γίνει από τώρα. Ο Παγκόσμιος πληθυσμός είναι περίπου 7,8 δισ. ανθρωποι. Στην ομάδα των δυτικών κρατών που συμμετέχουν στους G20 κατοικούν περίπου 1,15 δισ. ανθρωποι (ΗΠΑ-Καναδα 380 εκατ., Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΕ 530 εκατ., Ιαπωνία-Ν.Κορέα-Ταϊβάν-Αυστραλία-Νεά Ζηλανδία 240 εκατ.). 

 

Επανερχόμαστε στις ανακοινώσεις των φαρμακευτικών εταιρειών που βρίσκονται στην πρωτοπορία για την ανακάλυψη και κυκλοφορία του αντι-Covid 19 εμβολίου. 

 

Όλες δεσμεύονται να εξαντλήσουν τα παραγωγικά περιθώρια που διαθέτουν για να κατασκευάσουν και να κυκλοφορήσουν μέσα στο 2021 maximum 1 δισ. δόσεις η κάθε μία. Δηλαδή όλες οι πρωτοπόρες φαρμακευτικές εταιρείες προγραμματίζουν να παράγουν τόσες εμβολιακές δόσεις,όσες ακριβώς χρειάζονται για να εμβολιασθούν οι κάτοικοι των κρατών της Δύσης. 

 

Ταυτόχρονα όλες αυτές οι πρωτοπόρες φαρμακευτικές εταιρείες έχουν δεσμευθεί ότι θα διαθέσουν τα εμβόλια που θα παράξουν στην συγκεκριμένη ομάδα των κρατών της Δύσης. Υπέρ-απλουστευμένα όπως έχει διαμορφωθεί έως σήμερα η διεθνής αγορά των αντι-Covd 19 εμβολίων, ολόκληρη η παραγωγή σχεδόν όλων των πρωτοπόρων φαρμακευτικών εταιρειών θα απορροφηθεί από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο. 

 

Επί της ουσίας, οι ποσότητες των εμβολίων που θα παράξουν όλες οι πρωτοπόρες φαρμακευτικές εταιρείες επαρκούν για να εμβολιασθούν όλοι οι κάτοικοι των χωρών της Δύσης και για να σχηματισθούν στρατηγικά αποθέματα. 

 

Ας μην βαυκαλιζόμαστε, ο κόσμος δεν είναι ούτε ηθικός ούτε αγγελικά πλασμένος, αυτός ήταν ο στόχος των ηγεσιών των ΗΠΑ και της ΕΕ όταν χρηματοδοτούσαν και δέσμευαν ολόκληρη την παραγωγική δυνατότητα του 2021 όλων των πρωτοπόρων φαρμακευτικών εταιρειών. 

 

Κάτω από το λογικό επιχείρημα ότι κανείς δεν γνωρίζει ποιά εταιρεία θα κατασκευάσει το αντι-Covid 19 εμβόλιο, οι αρχές των ΗΠΑ, της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου χρηματοδότησαν και δέσμευσαν ολόκληρη την παραγωγική δυνατότητα όλων των πρωτοπόρων φαρμακευτικών εταιρειών και για να καλύψουν το οποιοδήποτε αρνητικό παραγωγικό σενάριο και για να ελέγξουν ολόκληρη την πιθανή παγκόσμια παραγωγή και διάθεση του αντί-Covid 19 εμβολίου. Και όπως δείχνουν όλες  όλες οι ενδείξεις μάλλον το πέτυχαν.

 

Οι αριθμοί δεν βγαίνουν, η πανδημία θα μείνει

 

Είναι πολύ καλές οι θεωρητικές θέσεις, ότι το αντι-Covid 19 εμβόλιο είναι παγκόσμιο αγαθό και πρέπει να διατεθεί ανεμπόδιστα σε όλους τους κατοίκους του πλανήτη. 

 

Όμως... οι αριθμοί δεν βγαίνουν. Καθε πρωτοπόρος φαρμακευτική εταιρεία μπορεί να κατασκευάσει το 2021 το πολύ 1 δισ. δόσεις που πρέπει να παραδώσει στις ΗΠΑ,την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο που χρηματοδότησαν και δέσμευσαν την παραγωγή του αντι-Covid 19 εμβολίου.  

Ας ξαναδιαβάσουμε τους αριθμούς. Απρόσκοπτη και βέβαιη πρόσβαση στο εμβόλιο αντι-Covid 19 εντός του 2021 θα έχουν μόνο 1 δις άνθρωποι (περίπου το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού) που κατοικούν στην συγκεκριμένη ομάδα των δυτικών κρατών.

 

Υπό αδιευκρίνιστες και απόλυτα θεωρητικές προς το παρόν συνθήκες και προϋποθέσεις, οι πολίτες της Ρωσίας της Κίνας και πιθανώς της Ινδίας δηλαδή περίπου 3 δισ. άνθρωποι (38% του παγκόσμιου πληθυσμού) θα εμβολιασθούν εντός του 2021 εναντίον της πανδημίας.

 

Σίγουρα αβοήθητοι στο έλεος της πανδημίας θα μείνουν άλλα 3,8 δισ. άνθρωποι. Αυτοί οι άνθρωποι θα περιμένουν βοήθεια από τα αδιάθετα στρατηγικά αποθέματα των  ΗΠΑ, της ΕΕ και της Μεγάλης Βρετανίας. Σε απλά ελληνικά, στις φαβέλες της Νοτίου Αμερικής, στις αχανείς μουσουλμανικές συνοικίες της Μέσης Ανατολής και της Νότιο-Ανατολικής Ασίας και στα εκατομμύρια των δυστυχισμένων στην Μαύρη Ήπειρο, η πανδημία θα συνεχίσει να θερίζει εκτός αν οι ηγεσίες των ΗΠΑ, της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου αποφασίσουν να στείλουν βοήθεια. 

 

Παρά την διεθνή αισιοδοξία για το επικείμενο τέλος της πανδημίας οι ηγέτες των μεγάλων κρατών της Δύσης εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το τέλος της. 

 

Όντως μία πολύ περίεργη στάση, που δεν είναι συμβατή με τις ανακοινώσεις των φαρμακευτικών εταιρειών αλλά όπως αποδεικνύουν τα παραπάνω, είναι απόλυτα ερμηνεύσιμη. 

 

Η πανδημία τελείωνει σε μία ομάδα κρατών, στον μισό όμως πλανήτη θα συνεχίσει να θερίζει τουλάχιστον και για το 2021 επειδή τα αντί-Covid 19 εμβόλια δεν επαρκούν για το τρίτο κόσμο. 

 

Το βέβαιο είναι ότι κάποια φτωχά κράτη του τρίτου κόσμου θα επιλεγούν από την Δύση για να πάρουν εμβολιακή βοήθεια, ποιά θα είναι αυτά; Θα συμπίπτουν με τα κράτη που θα επιλεγούν από τους G20 (δηλαδή πάλι από την Δύση) για να αναδιαρθρωθεί το δημόσιο χρέος τους;  Το πλαίσιο μάλλον αρχίζει να αποσαφηνίζεται.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.