Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

Εμείς από την αρχή του φαινομένου υιοθετήσαμε σαν βασικό εργαλείο για την πρόβλεψη των μελλοντικών επιπτώσεων από την πανδημία, την μελέτη των αντίστοιχων ιστορικών φαινομένων.
Βάσει αυτής της μεθόδου, προκύπτει μία θεμελιώδης διαφορά. Στα παλαιότερα αντίστοιχα επιδημιολογικά φαινόμενα, η αποτελεσματική αντιμετώπιση της κάθε πανδημίας έγινε μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα. Η διάρκεια του λοιμού των Αθηνών ήταν τουλάχιστον 4 χρόνια και της μαύρης πανώλης 7, ενώ όπως όλα δείχνουν η κυκλοφορία των αντι-Covid 19 εμβολίων θα σταματήσει την πανδημία έως το τέλος του 2021. Δηλαδή η διάρκεια της πανδημίας Covid-19 προβλέπεται ότι θα είναι 1-1,5 έτος.
Είναι μία διαφορά που γίνεται ακόμα πιο έντονη εάν συγκρίνουμε τον αριθμό των θανάτων της πανδημίας του κορονοϊού. Στις 23/12/2020 σύμφωνα με τον ΠΟΥ είχαν καταγραφεί περίπου 78,5 εκατ. κρούσματα και 1,72 εκατ. θάνατοι, με τα θύματα του λοιμού των Αθηνών που ήταν περίπου 100 χιλ. άνθρωποι (το 1/3 του τότε πληθυσμού της Αττικής), τους θανάτους από την επιδημία της μαύρης πανώλης, που ήταν περισσότεροι απο 100 εκατ. σε Ευρώπη, Αφρική και Ασία ή τα θύματα της ισπανικής γρίπης (1918-1920) που ανήλθαν τουλάχιστον σε 17 εκατ. ανθρώπους.
Σίγουρα ο απολογισμός της πανδημίας είναι τραγικός, αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύει και ένα ελπιδοφόρο μήνυμα. Ο πολιτισμός μπορεί πλέον να προστατέψει ικανοποιητικά τον άνθρωπο, ακόμα και από μία τραγωδία επικών διαστάσεων. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα, ο άνθρωπος πλέον δεν είναι τόσο αδύναμος, όσο ήταν στο παρελθόν.
Η διεθνής συνεργασία που τα προηγούμενα χρόνια επέτρεπε τις απρόσκοπτες επιστημονικές και κοινωνικές διεργασίες και επιτάχυνε τις εξελίξεις σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, είναι σήμερα στην δύσκολη ώρα, η βασική παράμετρος για την επιτυχημένη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας.
Για παράδειγμα, μία μελέτη για την πανδημία, σε λίγες μόνο ώρες γίνεται κτήμα όλων εκείνων που αγωνίζονται εναντίον της ασθένειας, αφού προάγει τις γνώσεις τους και πιθανότατα λύνει αρκετά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην κατανόηση και την ανάπτυξη μίας αποτελεσματικής θεραπείας.
Τα σύνορα καταργήθηκαν γιατί κατέρρευσαν τα ψυχροπολεμικά μπλόκ και νικήθηκε ο εθνικισμός, πρώτα οι ιδέες, η γνώση και οι άνθρωποι, μετά τα εμπορεύματα και πλέον και τα οικονομικά κεφάλαια, μπορούν να διακινούνται ελεύθερα στις περισσότερες χώρες του πλανήτη. Όσοι ονειρεύονται την ήττα της παγκοσμιοποίησης γιατί πρόσκαιρα επιβλήθηκαν περιορισμοί στις μετακινήσεις (κυρίως για επιδημιολογικούς λόγους), μάλλον κάνουν φοβερό λάθος, σήμερα περισσότερο από ποτέ θριαμβεύει η λογική της διεθνούς συνεργασίας.
Ένα ζευγάρι Τούρκων που ζούν και σπούδαζουν στην Γερμανία είναι αυτοί που ανακαλύπτουν το πρώτο αντί-Covid 19 εμβόλιο και ένας εβραίος της διασποράς που γεννιέται και σπουδάζει στην Θεσσαλονίκη, αλλά αναπτύσσεται επαγγελματικά στον διεθνές περιβάλλον, είναι ο ένας από τους επικεφαλής του μεγαλύτερου project (εμβολιασμός του παγκόσμιου πληθυσμού) στην νεότερη ιστορία της ανθρωπότητας.
Και αυτό είναι το δεύτερο μεγάλο μήνυμα, ο ανθρώπινος πολιτισμός ετοιμάζεται για την νικηφόρα αντεπίθεση, γιατί η διεθνής συνεργασία γεμίζει το φαρμακείο της δημοκρατίας με όλα εκείνα τα όπλα που είναι απαραίτητα για να νικηθεί οριστικά η πανδημία.
Η τέχνη των τεχνών
Ο Αριστοτέλης στο έργο του «Ηθικά Νικομάχεια» και αφού πρώτα αναπτύσσει ένα όντως φωτισμένο σκεπτικό, ορίζει την πολιτική ως την τέχνη των τεχνών. Την τελειότερη ανθρώπινη λειτουργία.
Δυστυχώς αυτή η θέση δεν βρήκε αποδοχή και αναγνώριση στον σύγχρονο κόσμο, που αρέσκεται και υιοθετεί κυνικές και καινοφανείς απόψεις οπως «η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού». Όμως...(γιατί πάντα υπάρχει το όμως…), η πανδημία και η αναγκαιότητα για την αποτελεσματική αντιμετωπισή της οδήγησε στην χρεοκοπία και στη ήττα αυτές τις απλοϊκές, κυνικές, καινοφανείς και σίγουρα ανιστόρητες θέσεις.
Η εφικτότητα στην πολιτική συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην εξάπλωση και γιγάντωση της πανδημίας (πχ απόκρυψη της εμφάνισης της πανδημίας απο τους Κινέζους αυταρχικούς ηγέτες για να μην πληγεί το κύρος της κινέζικης υπερ-δύναμης, αρχική άρνηση από τις ηγεσίες των ΗΠΑ και του Ηνωμενου Βασιλείου για έγκαιρη λήψη αποτελεσματικών περιοριστικών μέτρων, για να μην πληγεί η οικονομία) και οι οραματιστές στην πολιτική αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά και νικούν την ασθένεια (περιοριστικά μέτρα παρ' όλο το οικονομικό κόστος για να μην εξαπλωθεί η πανδημία, κρατικές ενισχύσεις στα θύματα του lockdown και μεγάλες και με σύντομες διαδικασίες κρατικές πιστώσεις στην ανάπτυξη της έρευνας).
Το μεγαλύτερο μήνυμα της πανδημίας είναι ότι σύντροφοι…, εκτός από τον κορονοϊό υπάρχει και η πολιτική.