ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Το ορατό φιάσκο και οι παράπλευρες απώλειες του Μουντιάλ στο Κατάρ

Το ορατό φιάσκο και οι παράπλευρες απώλειες του Μουντιάλ στο Κατάρ

12:11 - 07 Απρ 2021
Η Διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (Federation Internationale de Football Association-FIFA) έχει έδρα την Ζυρίχη της Ελβετίας και είναι ο μεγαλύτερος διεθνής αθλητικός οργανισμός. Η FIFA διοικεί το παγκόσμιο ποδόσφαιρο και έχει την ευθύνη από το 1930 για την διεξαγωγή της μεγαλύτερης παγκόσμιας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης, του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια. Το Δεκέμβριο του 2010 τα 22 μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA (δύο είχαν αποβληθεί γιατί υπήρχαν υποψίες διαφθοράς), αφού εξέτασαν τις πέντε υποψηφιότητες (ΗΠΑ, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Αυστραλία και Κατάρ) αποφάσισαν να αναθέσουν την διοργάνωση του Παγκοσμίου κυπέλλου 2022 στην Αραβική χώρα. 

 

Τα Παγκόσμια Κύπελλα διεξάγονται συνήθως καλοκαίρι, μετά την λήξη των εθνικών πρωταθλημάτων. Στην περίπτωση του Κατάρ αυτό ήταν αδύνατο γιατί το καλοκαίρι σε αυτό το κρατίδιο του Περσικού Κόλπου οι μετεωρολογικές συνθήκες (υψηλές θερμοκρασίες) δεν επιτρέπουν την διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων. Γι' αυτό αποφασίσθηκε το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ να διεξαχθεί χειμώνα, από 21 Νοεμβρίου έως 18 Δεκεμβρίου 2022. 

 

Πρωτόγνωρη απόφαση που προκαλεί μεγάλη αναστάτωση αφού πολύ πριν θα διακοπούν τα μεγάλα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα στην Ευρώπη, την Λατινική Αμερική αλλά και στην Αφρική, την Ασία και την Ωκεανία. 

 

Ταυτόχρονα θα σταματήσουν και διεθνείς ποδοσφαιρικές διοργανώσεις παγκόσμιας εμβέλειας όπως οι ευρωπαϊκές  (Champion League, Europa League και European Confederation League) και λατινοαμερικάνικες (Copa Libertadores, Copa Sudamericana, Recopa Sudamericana). 

 

Απολύτως αντικειμενικά, τα σπουδαιότερα δρώμενα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου για την αγωνιστική περίοδο 2022-2023 διακόπτονται στην περίοδο αιχμής και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, προκειμένου να διεξαχθεί για πρώτη φορά χειμώνα ένα όντως σπουδαίο ποδοσφαιρικό γεγονός (το Παγκόσμιο Κύπελλο) σε μία χώρα με ανύπαρκτες ποδοσφαιρικές εγκαταστάσεις, ελάχιστους φιλάθλους (πληθυσμός Κατάρ 2,8 εκατ.) και πρωτόγονες ή λίαν επιεικώς προβληματικές (ισχύει η σαρία) τουριστικές υποδομές. 

 

Προφανώς ήταν μία παράλογη απόφαση που ξεσήκωσε θύελλα κατηγοριών για διαφθορά. Οι έρευνες που έγιναν δεν κατέληξαν σε κάποιο αξιόπιστο απαλλακτικό πόρισμα, αφού ακόμα και ο επικεφαλής της έρευνας Michael J. Garcia δήλωσε ότι η έρευνα “δεν ολοκληρώθηκε και ήταν εσφαλμένη". 

 

Το Γεγονός 

 

Τον Φεβρουάριο η Βρετανική εφημερίδα Gurdian δημοσίευσε έρευνα στην οποία παρουσίασε επικαιροποιημένα στοιχεία για τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των μεταναστών που εργάζονται στα τεχνικά έργα που γίνονται στο Κατάρ, για να εξυπηρετήσουν την διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2022. Ήταν ένα δημοσίευμα κόλαφος για τον κάθε σκεπτόμενο και πολιτισμένο άνθρωπο. 

 

Τα στοιχεία ήταν επίσημα και προέρχονταν από κρατικές πηγές της Ινδίας, του Μπαγκλαντές, του Νεπάλ, της Σρι Λάνκα και του Πακιστάν. Δεκάδες χιλιάδες εργάτες ζουν και εργάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες, με συνέπεια από το 2011 έως τους πρώτους μήνες του 2020, περίπου 6.700 από αυτούς τους δυστυχισμένους ανθρώπους να έχουν χάσει την ζωή τους λόγω εργατικών ατυχημάτων, αλλά και των απάνθρωπων συνθηκών διαβίωσης. Οι τραγικοί αριθμοί είναι σίγουρα πολύ μεγαλύτεροι αφού οι αφρικανικές χώρες και οι Φιλιππίνες δεν έδωσαν στοιχεία ενώ δεν έχουν προσμετρηθεί οι τελευταίοι μήνες του 2020. 

 

Η παγκόσμια κοινή γνώμη κινητοποιήθηκε αμέσως. Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε την FIFA να δώσει εξηγήσεις και να παρέμβει. Οι αρχικές εξηγήσεις της  FIFA  ήταν λίαν επιεικώς απογοητευτικές, αφού δεν πέτυχαν να πείσουν ούτε τους συντάκτες των ανακοινώσεων. Εύλογα η  θέση για μποϋκοτάζ του Παγκόσμιου Κυπέλλου του Κατάρ ακούστηκε πειστικά σε όλη την διεθνή ποδοσφαιρική κοινή γνώμη. 

 

Προς το παρόν αυτή η άποψη δεν κυριαρχεί. Επειδή υπάρχει ένας ακόμα πιο πειστικός ανθρωπιστικός αντίλογος. Εάν τελικά προκριθεί το μποϋκοταζ και δεν διεξαχθεί η διοργάνωση, τότε η τραγική μοίρα αυτών των ανθρώπων θα γίνει ακόμα τραγικότερη, αφού τα τεχνικά έργα θα σταματήσουν και οι υπεύθυνοι του παγκοσμίου κυπέλλου θα τους εγκαταλείψουν αβοήθητους στην έρημο.  

 

Όμως έχει ήδη αρχίσει να δημιουργείται ένα παγκόσμιο κίνημα υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αυτών των ανθρώπων που μοιραία στρέφεται εναντίον της κυβέρνησης του Κατάρ, η οποία δεν κάνει απολύτως τίποτε για να τα προστατέψει. Ένα παγκόσμιο κίνημα με τους πιο ικανούς και αποτελεσματικούς πρεσβευτές. Οι μεγαλύτεροι άσσοι του παγκόσμιου ποδοσφαίρου δημοσιοποιούν την αντίθεση τους στο ανθρωπιστικό έγκλημα που διαπράττουν οι αρχές του Κατάρ. 

 

Είναι γνωστή εδώ και πολύ καιρό η θέση της στήλης για τα αυταρχικά-θεοκρατικά, αραβικά καθεστώτα. Πρόκειται για ένα στίγμα στον ανθρώπινο πολιτισμό, για μία αθλιότητα. Τώρα αυτή την αθλιότητα την καταγγέλει μεταξύ άλλων και ο νέος μεγάλος θρύλος του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, το ίνδαλμα εκατομμύριων παιδιών σε όλο τον κόσμο. Ο Νορβηγός Έρλινγκ Μπράουντ Χόλαντ (Erling Braunt Haland). 

 

Με αυτό τον τύπο αλλά και όλους τους διάσημους φίλους του που αγωνίζονται σε άλλες εθνικές ομάδες όπως πχ της Γερμανίας, της Ολλανδίας η της Νορβηγίας, αλλα και σε μεγάλες ποδοσφαρικές ομάδες όπως πχ της Barcelona και της Liverpool, το  Al-Jazeera, οι αδελφοί μουσουλμάνοι και η οικογένεια Αλ Θάνι που κυβερνά δικτατορικά το Κατάρ, δεν θα τα βγάλουν εύκολα πέρα. 

Τελευταία τροποποίηση στις 12:50 - 07 Απρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.