ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στις όχθες του Ατλαντικού γεννιέται η νέα εποχή

12:06 - 04 Μαϊ 2021
Ανεξάρτητα από τις δυσλειτουργίες που παρατηρούνται, η γενική εντύπωση είναι ότι η επιχείρηση "Ελευθερία" εξελίσσεται καλά. Η πλειοψηφία των Ελλήνων που όλο το δύσκολο προηγούμενο χρονικό διάστημα τηρούσε με πνεύμα κοινωνικής συναίνεσης τους κανόνες του ήπιου lockdown, προσέρχεται πλέον μαζικά για εμβολιασμό.

 

Η εκστρατεία του "φαιo-κόκκινου" μετώπου που αρνούνταν την πανδημία, διακινούσε θεωρίες συνομωσίας, πρόκρινε την απείθεια στα lockdown και κατασυκοφαντούσε την εκστρατεία εμβολιασμού με προφανή τακτικό στόχο την ανεξέλεγκτη εξάπλωση της πανδημίας και την κατάρρευση του συστήματος υγείας δεδομένα που αντικειμενικά θα αποσταθεροποιούσαν την χώρα και το δημοκρατικό πολίτευμα, απέτυχε. Η επιστροφή σε μία νέα κανονικότητα δεν είναι πλέον το άπιαστο μακρινό όνειρο, αλλά ένας στόχος που θα επιτευχθεί τους επόμενους 5-6 μήνες. Ήρθε λοιπόν η ώρα της επόμενης ημέρας. Τι θα πρέπει όμως να κάνουμε ως οργανωμένη κοινωνία για να θεραπεύσουμε τις πληγές και να βοηθήσουμε τα θύματα της πανδημίας;

 

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι απλή και σίγουρα δεν θα δοθεί από την Ελληνική κυβέρνηση. Ας πάψουμε να είμαστε αιθεροβάμονες, οι ΗΠΑ και οι ισχυρές πολιτικά και οικονομικά δημοκρατίες της Ε.Ε θα διαμορφώσουν κατά τρόπο δραστικό το ιδεολογικό και κατά συνέπεια και το κυβερνητικό μοντέλο της νέας εποχής. Ας μην βαυκαλιζόμαστε, δεν πρόκειται να υπάρξει "Ελληνικό μοντέλο μετάβασης στην μετά Covid-19 εποχή". Η χώρα μας θα υιοθετήσει (πιθανόν με κάποιες επί μέρους προσαρμογές) το ιδεολογικό και κυβερνητικό μοντέλο που θα συνδιαμορφώσουν οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. Ας εξετάσουμε λοιπόν κάτω από αυτή την συλλογιστική τα γεγονότα που συμβαίνουν στις δύο όχθες του Ατλαντικού και είναι ο προάγγελος της νέας μετά Covid-19 πραγματικότητας. 

 

 

Την Μ.Τετάρτη 28 Απριλίου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ J. Biden παρουσίασε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ το σύνολο της πολιτικής που προτίθεται να εφαρμόσει κατά την διάρκεια της θητείας του. Αρχικά τοποθετήθηκε στα θλιβερά γεγονότα που σημάδεψαν την ορκομωσία του. Παραδέχθηκε με ειλικρίνεια ότι αυτά τα γεγονότα έπληξαν την εικόνα των ΗΠΑ και συνέδεσε (απολύτως σωστά) την αναγκαιότητα για αναβάθμιση της εικόνας των ΗΠΑ στο παγκόσμιο στερέωμα με την επιτυχημένη υλοποίηση πολιτικών που θα βοηθήσουν τα θύματα της πανδημίας να ανακάμψουν. 

 

Στα πλαίσια αυτού του σκεπτικού ανακοίνωσε το πρόγραμμα  American Families Plan (Σχέδιο για τις Αμερικανικές Οικογένειες) συνολικού προϋπολογισμού 1,8 τρισ. USD. Σκοπός του προγράμματος είναι να ενισχυθούν οι επενδύσεις και να προσφερθεί βοήθεια στις οικογένειες που πλήγηκαν απο την επιδημιολογική κρίση. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από την αύξηση του φορολογικού συντελεστή απο το 37% στο 39,6% σε όσους φορολογούμενους έχουν ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο των 400.000 USD.   

 

H κεντρική ιδέα αυτής της  φορολογικής μεταρρύθμισης όπως ακριβώς την διατύπωσε στην συγκεκριμένη ομιλία του ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι:

  • "Είναι καιρός οι αμερικανικές εταιρείες και το 1% των πιο πλούσιων Αμερικάνων να αρχίσουν να πληρώνουν το δίκαιο μερίδιο που τους αναλογεί". 
  • Το βασικό πρόβλημα του καπιταλισμού είναι η άνιση κατανομή του παραγόμενου πλούτου. Είναι η μεγαλύτερη αδυναμία του καπιταλιστικού συστήματος που δημιουργεί εκείνες τις τεράστιες κοινωνικές ανισότητες που νομοτελειακά προκαλούν στην συνέχεια τις βίαιες και αιματηρές κοινωνικές συγκρούσεις που είτε εκσυγχρονίζουν τον καπιταλισμό (Γαλλική Επανάσταση-Κατάργηση της Φεουδαρχίας-Είσοδος της μεσαίας τάξης στο προσκήνιο) είτε τον ανατρέπουν (Επανάσταση των Μπολσεβίκων-Κομμουνισμός-Δικτατορία του προλεταριάτου). 

 

Στην συγκεκριμένη ομιλία του ο Πρόεδρος  J. Biden έθεσε αυτό το πρόβλημα με εξαιρετικά τεκμηριωμένο τρόπο 

  • "Η πανδημία έκανε τα πράγματα χειρότερα αφού 20 εκατομμύρια Αμερικάνοι έχασαν την δουλειά τους. Αμερικάνοι εργαζόμενοι που ανήκουν στην μεσαία τάξη. Ταυτόχρονα περίπου 650 δισεκατομμυριούχοι των ΗΠΑ είδαν την περιουσία τους να αυξάνεται περισσότερο από 1 τρισ. δολάρια. Επιτρέψτε μου να το επαναλάβω. Μόνο 650 άνθρωποι αύξησαν κατά την διάρκεια της πανδημίας τον πλούτο τους περισσότερο από 1 τρισ. δολάρια. Σήμερα η προσωπική περιουσία (αυτών των ανθρώπων) αξίζει περισσότερο από 4 τρισ. δολάρια" 

 

Την Μ. Παρασκευή 30 Απριλίου η Ε.Ε κοινοποίησε στην Apple "αιτιάσεις" για παραβίαση της ευρωπαϊκής αντί-μονοπωλιακής νομοθεσίας. Πρόκειται για το τελικό αποτέλεσμα της πρώτης από τις τέσσερις έρευνες που είχαν ξεκινήσει πριν 2 χρόνια απο τις ευρωπαϊκές αρχές εναντίον της Apple με θέμα τους "μονοπωλιακούς περιορισμούς" που υπήρχαν στα προϊόντα της εταιρείας (App Store, iPhone και iPad)

 

Η Apple έως σήμερα δεν διατύπωσε πειστική αντίθετη θέση αφού ανταπάντησε με το γενικό επιχείρημα ότι οι θέσεις της Ε.Ε είναι αντίθετες με τις αρχές του υγιούς ανταγωνισμού. Η ουσία όμως της υπόθεσης είναι ότι η κίνηση της Ε.Ε εναντίον της Apple αποτελεί τελεσίγραφο, αφού θέτει αυτόματα σε εφαρμογή την διαδικασία επιβολής προστίμου από τις ευρωπαϊκές αρχές εναντίον της εταιρείας που μπορεί να φθάσει έως και το 10% του παγκόσμιου τζίρου της, εάν και οι υπόλοιπες τρείς έρευνες καταλήξουν όπως η πρώτη. 

 

Για να αποφύγει η  Apple την επιβολή προστίμου είναι πλέον υποχρεωμένη να συμμορφωθεί με τις θέσεις της Ε.Ε. Διαφορετικά και για να μην πληρώσει το πρόστιμο που θα της επιβληθεί θα πρέπει να κερδίσει τον δικαστικό αγώνα με τις ευρωπαϊκές αρχές. Είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε την μακροχρόνια διάρκεια της έρευνας αλλά και την χρονική σύμπτωση (ταυτόχρονα με την ομιλία J. Biden και την έναρξη της φορολογικής μεταρρύθμισης στις ΗΠΑ) της ανακοίνωσης για την έναρξη της διαδικασίας επιβολής προστίμου στην Apple για μονοπωλιακές πρακτικές. Ταυτόχρονα θα πρέπει να τονίσουμε ότι η γραφειοκρατία των Βρυξελλών είναι εξαιρετικά ικανή και σίγουρα θα έχει "δέσει¨ πολύ καλά την υπόθεση νομικά προτού κάνει το αποφασιστικό βήμα εναντίον της Apple. 

 

Από την αρχή της πανδημίας αναδείχθηκε το κρίσιμο πολιτικό διακύβευμα. Θα αντιμετώπιζε αποτελεσματικά την πανδημία το κυρίαρχο παγκοσμίως  νέο-φιλελεύθερο μοντέλο διακυβέρνησης; Ή θα έχανε την μάχη και μοιραία θα περνούσε το περιθώριο της ιστορίας; 

 

Η απάντηση δόθηκε σύντομα και απόλυτα όταν οι ακραίοι νέο-φιλελεύθεροι με επικεφαλείς τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ D.Trump και τον Βρετανό πρωθυπουργό B. Johnson και με πρόφαση την τήρηση των δημοκρατικών και συνταγματικών δικαιωμάτων, διακήρυξαν ότι δεν θα υιοθετούσαν σκληρές περιοριστικές πολιτικές (lockdown) για τον έλεγχο της πανδημίας. Στην ουσία αυτό που τους ενδιέφερε δεν ήταν τα δημοκρατικά και συνταγματικά δικαιώματα αλλά ο οικονομικός κύκλος και τα κέρδη των επιχειρήσεων. 

 

Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν η ανεξέλεγκτη εξάπλωση της πανδημίας, τα εκατομμύρια κρούσματα και οι εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί. Ένας τραγικός απολογισμός που εξανάγκασε τον D. Trump, τον B. Johnosn (ιδίως αυτόν) αλλά και νέο-φιλελεύθερους κυβερνητικούς άλλων χωρών (πχ Σουηδία) να ζητήσουν δημόσια συγνώμη και ηττημένοι-ταπεινωμένοι να αναθεωρήσουν τις νέο-φιλελεύθερες πολιτικές αντιμετώπισης της πανδημίας. 

 

Ο νεο-φιλελευθερισμός ως κρατούσα πολιτική ιδεολογία και κυβερνητική πρακτική δεν είχε πετύχει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την πανδημία. Είχε ηττηθεί  "επί του πεδίου" και αργά η γρήγορα θα ήταν παρελθόν. 

 

Είναι λάθος να θεωρήσουμε ότι η ομιλία του  Προέδρου Biden στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και η ενέργεια των ευρωπαϊκών αρχών εναντίον της Apple είναι δύο ασύνδετα γεγονότα. 

 

Συνδέονται απόλυτα, αφού έχουν κοινό ιδεολογικό και πολιτικό παρανομαστή, την κατάλυση της ασυδοσίας των πλουσίων και της παντοδυναμίας της αγοράς. Από εδώ και πέρα οι κανόνες αλλάζουν. Τα νεο-φιλελεύθερα δόγματα καταργούνται στην πράξη αφού η φορολογία των πλουσίων αυξάνεται και περιορίζεται η ανεξέλεγκτη δράση των μονοπωλίων. Κανείς δεν μπορεί ακόμα να προδικάσει πως θα διαμορφωθεί τελικά η μετά Covid-19 πολιτικό-οικονομική πραγματικότητα αλλά τα πρώτα δείγματα δείχνουν ότι στις όχθες του Ατλαντικού γεννιέται η νέα εποχή. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.