ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τι να κάνει ο Έλληνας Μπεν Ρίκερτ;

Τι να κάνει ο Έλληνας Μπεν Ρίκερτ;

11:36 - 18 Μαϊ 2021
To 2010 (15 Μαρτίου) στις ΗΠΑ και από τον εκδοτικό οίκο W.W.Norton κυκλοφόρησε το μυθιστόρημα The Big Short του Michael Lewis. Για 28 εβδομάδες το βιβλίο ήταν Best Seller στην κατάταξη των New York Times.

Οι ήρωες και τα γεγονότα που αναφέρονται στο βιβλίο είναι πραγματικά. Περιληπτικά, βρισκόμαστε στο 2005 και στην απαρχή της εποχής της χρηματιστηριακής ευδαιμονίας που de facto απορρίπτει και την ελάχιστη πιθανότητα χρεοκοπίας για τις τράπεζες και τα επενδυτικά κεφάλαια της Wall Street. Άμεση συνέπεια, τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) έναντι πιθανής χρεοκοπίας γι' αυτές τις εταιρείες είναι πάμφθηνα. Μία ομάδα (οι ήρωες του βιβλίου) χρηματιστών της Wall Street  πιστεύει ότι η τιτλοποίηση των στεγαστικών δανείων που προέρχονται από την κτηματαγορά των ΗΠΑ  είναι μία "φούσκα" που θα "σκάσει" και θα οδηγήσει στην κατάρρευση την χρηματιστηριακή αγορά.

 

theBs

 

Βασικό μέλος της ομάδας είναι ο Ben Rickert, ένας ιδιοφυής οικονομικός αναλυτής που έχει αποσυρθεί από την Wall Street και ιδιωτεύει σε ένα αγρόκτημα. 

Η ομάδα αποφασίζει να ποντάρει στην κατάρρευση των χρηματιστηριακών τιμών και να παίξει την αγορά "κάτω" (Short). Αγοράζει πάμφθηνα CDS ανθίσταται στις πιέσεις και την αμφισβήτηση και περιμένει. Η χρηματιστηριακή κρίση 2007-2008 και η κατάρρευση των χρηματιστηριακών δεικτών, δικαιώνει επαγγελματικά αλλα και επενδυτικά την επιλογή της ομάδας. Τα επενδυμένα κεφάλαια δεν ήταν μεγάλα αλλά τα κέρδη ήταν πολλαπλάσια και πολύ σημαντικά. Πρόκειται για μία τεράστια επιτυχία, The Big Short. 

 

Στον επίλογο ο Ben Rickert αφήνει έκπληκτα τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας όταν δηλώνει ότι θα επενδύσει τα κέρδη που του αναλογούν από το  Big Short στην αγορά "σπόρων σιταριού”, που θα είναι η επόμενη κρίση. Το 2015 το Big Short μεταφέρεται με επιτυχία στον κινηματογράφο. Στην ταινία με τον ομώνυμο τίτλο ο Brad Pitt υποδύεται τον Ben Rickert. 

 

Ο χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 είναι ο βασικός δείκτης του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης. Στο τέλος του 2019 και πρίν την έναρξη της πανδημίας, η μέση ετήσια τιμή του S&P 500 ήταν 2.913,36 μονάδες. Το 2020 και παρ' ότι η πανδημία απειλούσε την παγκόσμια οικονομία, η αισιοδοξία για την παρασκευή εμβολίων ώθησε την μέση ετήσια τιμή του S&P 500 ανοδικά στις 3.217,86 μονάδες. Η  έναρξη των εκστρατειών εμβολιασμού στις αρχές του έτους επιβεβαίωσε την προηγούμενη αισιοδοξία και ενίσχυσε ακόμα πιο πολύ την ανοδική τάση. Στις 14/5/2021 η μέση ετήσια τιμή του S&P 500 ήταν 3.961,11. (αύξηση 2019-2021: 35%).

 

Η ποικιλία Σιτάρι ΗΠΑ είναι το σκληρό σιτάρι που καλλιεργείται στα εύκρατα κλίματα, την ψυχρή περίοδο της άνοιξης και στις παραμεσόγειες ζώνες βλάστησης (600 m-800 m υψόμετρο) που βρίσκονται στην Β. Αμερική (ΗΠΑ-Καναδάς), Ρωσία και τις Μεσογειακές Χώρες. Το Σιτάρι ΗΠΑ χρησιμοποιείται κυρίως για παρασκευή ζυμαρικών συνεπώς είναι βασική τροφή για μεγάλο μέρος κατοίκων του πλανήτη. Διεθνής μονάδα μέτρησης αυτής της ποικιλίας είναι το Bushel (25,40 Kg) και η διεθνής τιμή διαμορφώνεται ως χρηματιστηριακό είδος στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων. 

 

Η μέση τιμή Σιταρίου ΗΠΑ την 10-ετία 2001-2010 ήταν  439,59 USD ενώ την 10-ετία 2011-2020 αυξήθηκε στα 572,54 USD (αύξηση 2001-2020: 30%). Το 2019 όταν η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσονταν ομαλά και οι μεταφορές ήταν απρόσκοπτες, η μέση ετήσια τιμή για το Σιτάρι ΗΠΑ ήταν 494,15 USD. Το 2020 και με την πανδημία να μαίνεται, η μέση ετήσια τιμή αυξήθηκε στα 549,56 USD. Ενώ για το 2021 και με την παγκόσμια εμβολιαστική εκστρατεία να εξελίσσεται ομαλά, η μέση ετήσια τιμή συνεχίζει την ανοδική πορεία και ήδη έχει φθάσει τα 660,95 USD (αύξηση 2019-2021, 33%).

Από τα παραπάνω απολογιστικά στοιχεία γίνεται φανερό ότι η εντυπωσιακή αύξηση της τιμής του σίτου δεν οφείλεται στις επιπτώσεις της πανδημίας και στην αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης. Παρά τα προβλήματα στις παγκόσμιες μεταφορές και τις μεγάλες αγορές που έκαναν στην διάρκεια του 2020 η Κίνα και η Ινδία, προκειμένου να αυξήσουν τα εθνικά τους αποθέματα, η αύξηση στην τιμή του σιταριού οφείλεται στην σημαντική μείωση της παγκόσμιας παραγωγής εξ αιτίας της κλιματικής αλλαγής που προκαλεί  α) την ερημοποίηση μεγάλων γεωργικών εκτάσεων λόγω λειψυδρίας β) την αύξηση της θερμοκρασίας στην φυσική ζώνη (δηλαδή την περιοχή που οι θερμοκρασίες είναι ιδεατές) σιτοπαραγωγής του πλανήτη, κλιματολογικό δεδομένο που ήδη μειώνει την ετήσια παραγωγή σίτου και επιβάλει την μετακίνηση της σιτοκαλλιέργειας προς τα βόρεια, επιλογή που δεν είναι εφικτή.  γ) την εμφάνιση περισσότερων εντόμων, μυκήτων, ασθενειών και πλημμυρών.

 Η παγκόσμια οικονομία ξεπερνά, όπως όλα δείχνουν και εφ' οσον η εμβολιαστική εκστρατεία εξελιχθεί ομαλά, την κρίση που προκάλεσε η πανδημία. Το επόμενο πρόβλημα που θα δοκιμάσει την παγκόσμια οικονομία δεν είναι πλέον ένα θεωρητικό ζήτημα αλλά ένα εφιαλτικό σενάριο που θα διαδραματισθεί στο ορατό μέλλον. Ένα επεισόδιο αυτού του εφιάλτη τον προσεγγίσαμε παραπάνω. Το σιτάρι ακριβαίνει γιατί η ετήσια παραγωγή μειώνεται. Η κλιματική αλλαγή προκαλεί ανεπανόρθωτες βλάβες στην παγκόσμια παραγωγή σίτου, της βασικής τροφής δισεκατομμυρίων ανθρώπων. 

Το 2007-08 οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θεωρούνταν ένα ενδεχόμενο που θα προέκυπτε ίσως τον επόμενο αιώνα. Ο Ben Rickert ανέλυσε πιο σωστά το φαινόμενο και αγόρασε σιτάρι. Σήμερα 13-14 χρόνια μετά είναι κερδισμένος. Τι πρέπει να κάνει σήμερα ο Έλληνας Ben Rickert για να εκμεταλλευθεί τις επιπτώσεις της επελαύνουσας κλιματικής αλλαγής, που απειλεί να εξαφανίσει πόλεις και οικισμούς της παράλιας Ελλάδας; 

 

flood

 

Να θεωρήσει ότι δεν θα συμβεί τίποτε στα επόμενα 100 χρόνια και να εφησυχάσει; Ή να θεωρήσει ότι ο κίνδυνος είναι άμεσος, οπότε πρέπει να επενδύσει είτε στην οργανωμένη μελέτη του προβλήματος και την έγκαιρη κατασκευή όλων εκείνων των απαραίτητων έργων που θα προστατεύσουν τους παράλιους οικισμούς και πόλεις από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, είτε να αγοράσει φθηνή γη στα βουνά;

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.