ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Ε.. τότε δικαίως ζούμε και πεθαίνουμε σαν φτωχά γκαρσόνια.

Ε.. τότε δικαίως ζούμε και πεθαίνουμε σαν φτωχά γκαρσόνια.

13:55 - 07 Ιουλ 2021
Την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου δημοσιοποιήθηκε μία μελέτη με θέμα τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας στον παγκόσμιο τουρισμό. Συντάκτες της μελέτης ήταν η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη και ο παγκόσμιος οργανισμός τουρισμού του ΟΗΕ.

 

Η μελέτη προβλέπει ότι το τέλος της κρίσης στον παγκόσμιο τουρισμό είναι ακόμα μακριά,  αφού σε πολλούς ταξιδιωτικούς προορισμούς συνεχίζουν να ισχύουν οι απαγορεύσεις που επιβάλλονται σε χώρες με χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού. Μία ιδιαίτερα ευοίωνη πρόβλεψη είναι ότι οι διεθνείς μετακινήσεις θα επανέlθουν στα προ της πανδημίας επίπεδα, το 2023. Εφ’ όσον λοιπόν επιβεβαιωθεί αυτή η ευοίωνη πρόβλεψη τότε… 

θα χαθούν περισσότερα από 4 τρισ. USD από το παγκόσμιο ΑΕΠ των 2020 και 2021 λόγω του «παγώματος» της τουριστικής βιομηχανίας

 

Όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνουν τα παραπάνω και ποιες επιπτώσεις θα έχουν στην Ελληνική οικονομία. 

 

Η ανάπτυξη των δικτύων 5G φέρνει στο προσκήνιο την άμεση χρήση την τεχνολογία IoT. Ο όρος IoT (Internet of Thinks-Διαδίκτυο η Internet των πραγμάτων) είναι σχετικά νέος. 

 

Εμφανίσθηκε στο διεθνές τεχνολογικό γίγνεσθαι στα τέλη της δεκαετίας του 1990-αρχές δεκαετίας του 2000. Με τον όρο περιγράφεται η διασύνδεση στο διαδίκτυο (internet) τοπικών (local) δικτύων στα οποία είναι συνδεδεμένες συσκευές που χρησιμοποιούν αισθητήρες και λογισμικό. Ο χρήστης μέσω κινητού τηλεφώνου ή υπολογιστή συνδέεται  στο internet και αλληλοεπιδρά με αυτές τις συσκευές. Για να γίνει πιο κατανοητό. Στο κλασικό internet ο χρήστης αποκτά πρόσβαση σε πληροφορίες και αποθηκευμένα δεδομένα. Με την τεχνολογία IoT ο χρήστης αποκτά μέσω του Internet τον έλεγχο συσκευών (πιθανώς διασυνδεδεμένων μεταξύ τους), οι οποίες παράγουν γεγονότα, δεδομένα και πληροφορίες. Αυτά τα γεγονότα τα δεδομένα και τις πληροφορίες ο χρήστης είτε τα χρησιμοποιεί είτε τα επεξεργάζεται. 

 

Μερικά υπέρ-απλουστευμένα παραδείγματα για να γίνουν κατανοητά τα παραπάνω. 

Τα τηλεμετρικά δίκτυα μέτρησης της οικιακής κατανάλωσης ηλεκτρικού και πόσιμου νερού είναι γνωστό πως λειτουργούν. «Έξυπνοι» μετρητές παρακολουθούν την κατανάλωση και μεταφέρουν τα σχετικά δεδομένα σε μία κεντρική βάση δεδομένων απ’ όπου γίνεται η κεντρική διαχείριση όπως πχ η έκδοση των λογαριασμών.  Μειώνονται έτσι δραματικά οι ώρες εργασίας και οι μετακινήσεις αφού καταργούνται οι χειρωνακτικές μετρήσεις. Ταυτόχρονα ελαχιστοποιούνται και οι δαπάνες για μηχανολογικό εξοπλισμό. Με τα τηλεμετρικά δίκτυα IoT οι «έξυπνοι» μετρητές διαθέτουν ενσωματωμένη τεχνολογία ασύρματων καρτών  RFID που εξοφλούν αυτόματα την κατανάλωση σε τακτά και προκαθορισμένα χρονικά διαστήματα. Ο χρήστης επιδρά στο σύστημα μέσω του internet για να ελέγξει τις χρεώσεις και για να πιστώσει στην κάρτα RFID τα απαραίτητα χρήματα. 

Την περίοδο της πανδημίας οι κυβερνήσεις προσπαθούσαν να πείσουν τους πολίτες να ελαχιστοποιήσουν τις μετακινήσεις τους για να ελεγχθεί η εξάπλωση του ιού ενώ την ίδια ώρα οι ιδιωτικές εταιρείες και δημόσιοι οργανισμοί έψαχναν τρόπους  για να συνεχίσουν την λειτουργία τους. Τα δίκτυα IoT εκείνη την περίοδο αναδείχθηκαν και έδειξαν τις δυνατότητες τους προσφέροντας πειστικές και ποιοτικές λύσεις. 

 

Για οαράδειγμα: 

  • Σήμερα πριν ολοκληρώσει την ηλεκτρονική αγορά ενός έτοιμου ενδύματος μπορεί να δοκιμάσει το ρούχο που έχει διαλέξει μέσω της «έξυπνης» οθόνης του υπολογιστή του. 
  • Η εκπαιδευτική διαδικασία ξέφυγε από την συνήθη τηλεδιάσκεψη. «Έξυπνές» συσκευές όπως το HoloLens της Microsoft και το Oculus Quest του  Facebook δημιουργούν στο σπίτι για καθηγητές και φοιτητές ένα ιδιαίτερα λειτουργικό εκπαιδευτικό περιβάλλον.

Υπολογίζεται ότι έως το 2025  περίπου 75 δισ. «έξυπνές» συσκευές θα έχουν διασυνδεθεί σε IoT δίκτυα, ήτοι έσοδα για την παγκόσμια οικονομία περίπου 11 τρισ.  USD

 

Βάσει όλων των παραπάνω, οι  απώλειες της παγκόσμιας οικονομίας από την αναστολή λειτουργίας της τουριστικής βιομηχανίας υπέρ-καλύπτονται από την έλευση της συγκεκριμένης νέας τεχνολογίας. 

 

Πάγια θέση της στήλης, που επιβεβαιώνεται και από τα πραγματικά απολογιστικά στοιχεία, είναι ότι οι τομείς του τουρισμού και της γεωργίας δεν επαρκούν για να δώσουν στην χώρα την ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση. 

 

Σε προηγούμενο άρθρο μας αναφερθήκαμε σε συγκεκριμένη μελέτη κορυφαίας παγκοσμίως συμβουλευτικής εταιρείας. Στην συγκεκριμένη μελέτη διατυπώνονταν αναπτυξιακή πρόταση για την χώρα μας στην οποία ο τομέας της υψηλής τεχνολογίας κατείχε κυρίαρχη θέση. Τα όσα αναφέρθηκαν προηγουμένως για την τεχνολογία IoT απλά επιβεβαιώνουν την μελέτη αλλά και τις θέσεις της στήλης που με εμμονή προτρέπει τους αρμόδιους (κυβέρνηση, επιχειρηματίες, τραπεζικό και εκπαιδευτικό σύστημα ) να στρέψουν εθνικούς πόρους στην υψηλή τεχνολογία. 

 

Σίγουρα πολλοί από τους αναγνώστες θα θεωρήσουν την παραπάνω θέση της στήλης εκσυγχρονιστικό κατάλοιπο και ιδεολογική σέχτα, όμως τα γεγονότα που συμβαίνουν στον κόσμο μας δικαιώνουν. 

 

Τις τελευταίες ημέρες έγινε γνωστό ότι άγνωστης ταυτότητας hacker επιτέθηκαν ζητώντας λύτρα σε αμερικανική εταιρεία πληροφορικής (Kaseya), που εξυπηρετεί χιλιάδες πελάτες παγκοσμίως. Ένα ήδη γνωστό αποτέλεσμα  αυτής της επίθεσης ήταν ότι υποχρεώθηκαν να σταματήσουν πρόσκαιρα την λειτουργία τους τα 800 (περίπου) καταστήματα της σουηδικής αλυσίδας  super market, Coop Sweden  που αντιπροσωπεύει το 20% του ετήσιου τζίρου του κλάδου γιατί παρέλυσαν οι ταμειακές τους μηχανές. Για αυτές τις επιθέσεις τοποθετήθηκε και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ J.Biden που διέταξε τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας να κάνουν σχετική έρευνα για την ταυτότητα των δραστών. Με αφορμή την επίθεση έγινε γνωστό (Bloomberg) ότι περίπου 18 δισ. USD καταβλήθηκαν ως λύτρα σε hacker τον προηγούμενο χρόνο. 

Με αφορμή ανάλογη επίθεση που έγινε στα συστήματα πληροφορικής της ποδοσφαιρικής ομάδας Manchester United είχαμε αναφερθεί (14 Δεκεμβρίου-«Εδώ Πολυτεχνείο»: Η νέα σημασία)  στο πρόβλημα της κυβερνό-ασφάλειας  τονίζοντας ότι ο συγκεκριμένος τομέας μπορεί να εξελιχθεί σε μία εξαιρετικά κερδοφόρα αναπτυξιακή προοπτική αφού είναι δυνατόν να αναπτυχθεί σχετικά εύκολα στην χώρα μας. 

 

Το ερώτημα εκλαϊκευμένα είναι πολύ απλό. Οι ψηφιακοί εγκληματίες σε συνθήκες παρανομίας επενδύουν  άφθονο  χρόνο και χρήμα για να αποκτήσουν την απαραίτητη υπέρ-εξειδικευμένη γνώση για την εγκληματική αλλά ιδιαίτερα επικερδή δραστηριότητα τους. 

 

Εμείς σαν οργανωμένη κοινωνία που ζούμε και εργαζόμαστε σε συνθήκες απόλυτης νομιμότητας, διστάζουμε να χρηματοδοτήσουμε μία εταιρεία υψηλής τεχνολογίας στην οποία μερικοί απόφοιτοι του πολυτεχνείου σε καλές συνθήκες και με σχετικά ικανοποιητικές αμοιβές και ελάχιστο κεφαλαιουχικό εξοπλισμό θα κατασκευάζουν πολύ ακριβά προϊόντα (κυρίως λογισμικό) κυβερνο-ασφάλειας. Ε.. τότε δικαίως ζούμε και πεθαίνουμε σαν φτωχά γκαρσόνια

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.