ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Εκτός από τα δάση και τις πυρκαγιές υπάρχει το στάρι και η πείνα

Εκτός από τα δάση και τις πυρκαγιές υπάρχει το στάρι και η πείνα

09:00 - 16 Αυγ 2021
Η τιμή της βασικής ποικιλίας σκληρού σιταριού (Σίτος ΗΠΑ) την 1 Ιουλίου 2021 ήταν 666,5 USD/Bushel (+ 167,38 USD σε σύγκριση με 1 Ιουλίου 2020) και στις 13 Αυγούστου 2021 είχε φθάσει στα 762 USD/Bushel (+272 USD σε σύγκριση με 13 Αυγούστου 2020). Ήτοι, εκτός από τις ετήσιες αποκλίσεις, που είναι εντυπωσιακές, από 1 Ιουλίου έως 13 Αυγούστου καταγράφεται πολύ μεγάλη ποσοτική (+95,5 USD) και ποσοστιαία (+14,32%) αύξηση.

Θηριώδης ανοδική επίδοση, εάν συνυπολογίσουμε ότι την ίδια χρονική περίοδο ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης Dow Jones παρουσίασε άνοδο μόνο 2,54%. 

 

Και οι ετήσιες αποκλίσεις που όπως προαναφέραμε είναι εξαιρετικά μεγάλες και η φρενήρης ανοδική κούρσα της τελευταίας χρονικής περιόδου δεν παραπέμπουν σε σενάριο χρηματιστηριακής κερδοσκοπίας, αντίθετα προκαλούν ένα αγωνιώδες ερώτημα. Τι ακριβώς συμβαίνει και καταγράφονται αυτές οι δραματικές μεταβολές στην τιμή του πιο βασικού συστατικού διατροφής;

 

Η εξήγηση που δίνεται από όλους τους αρμόδιους παγκόσμιους θεσμικούς οργανισμούς και χρηματιστηριακούς αναλυτές είναι μονοδιάστατη. Η πολύμηνη ξηρασία που έπληξε την Ρωσία μείωσε τις προβλέψεις για την ρωσική σιτοπαραγωγή 2021, δεδομένο που ερμηνεύει την όντως εντυπωσιακή ετήσια αύξηση των τιμών, ενώ ο πρόσφατος καύσωνας που έπληξε τις ΗΠΑ και κυρίως τον Καναδά, κατέστρεψε μεγάλα τμήματα σιτοκαλλιεργειών και δικαιολογεί την φρενήρη ανοδική κούρσα της τελευταίας περιόδου. 

 

Η σιτοπαραγωγή αυτών των χωρών (Ρωσία, ΗΠΑ, Καναδάς)  είναι καθοριστική παράμετρος για την διαμόρφωση της παγκόσμιας σιτοπαραγωγής. Αναλυτικά, το 2020 η Ρωσία συνεισέφερε το 9% της παγκόσμιας παραγωγής, ενώ η συνεισφορά των ΗΠΑ και του Καναδά ήταν 10 % και 5%, αντίστοιχα. Δηλαδή το 24% της παγκόσμιας σιτοπαραγωγής 2020 θα μειωθεί μάλλον δραματικά, αν συνυπολογίσουμε ότι ήδη η επίσημη πρόβλεψη αναφέρει  μείωση λόγω του πρόσφατου καύσωνα κατά 27% της καναδέζικης σιτοπαραγωγής. 

 

Η στήλη και προτού προκύψουν τα παραπάνω χρηματιστηριακά και παραγωγικά δεδομένα έγκαιρα και προφητικά (18 Μαΐου, «Τι να κάνει ο Έλληνας Μπεν Ρίκερτ»), είχε περιγράψει αυτό ακριβώς το φαινόμενο. Πως δηλαδή η άνοδος της θερμοκρασίας εξ αιτίας της κλιματικής αλλαγής εξελίσσεται στην βασική αιτία για την μείωση της παγκόσμιας σιτοπαραγωγής. Επιγραμματικά,  η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας και η συνεπακόλουθη λειψυδρία προκαλούν την ερημοποίηση γεωργικών εκτάσεων που δυνητικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για σιτοκαλλιέργεια, ενώ ταυτόχρονα «σπρώχνει» προς τα βόρεια την ιδεατή καλλιεργήσιμη σιτοπαραγωγό ζώνη (σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες)  και ευνοεί την ανάπτυξη μυκήτων και παρασιτικών ασθενειών. 

 

Σίγουρα μερικά από τα ορατά αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής και της ανόδου της θερμοκρασίας όπως είναι το λιώσιμο των πάγων στις αρκτικές περιοχές, η ξηρασία οι συνεπακόλουθες πυρκαγιές και οι πλημμύρες, εντυπωσιάζουν και ευαισθητοποιούν μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, αλλά πλέον βρίσκεται προ των πυλών ένας αόρατος (προς το παρόν) κίνδυνος για ένα από τα πιο σπουδαία επιτεύγματα του ανθρώπινου πολιτισμού, το σύστημα παραγωγής τροφίμων. 

 

Πριν λίγες ημέρες ο Πρόεδρος της Ρωσίας V. Putin (ο οποίος μόλις το 2019 υπέγραψε την υφιστάμενη από το 2016 συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα) σε ομιλία του στο Ρωσικό υπουργικό συμβούλιο και με αγωνιώδη τόνο, συνέδεσε την κλιματική αλλαγή με την ξηρασία και τις πυρκαγιές που πλήττουν την Σιβηρία και τις πλημμύρες που καταστρέφουν τις καλλιέργειες (δηλαδή την παραγωγή σιταριού) στις νότιες περιοχές της χώρας ενώ η NASA προειδοποιεί για ερημοποίηση των νοτιοδυτικών περιοχών της χώρας που είναι οι πλέον αξιόπιστες περιοχές παραγωγής τροφίμων. Η άνοδος της θερμοκρασίας και η λειψυδρία ήδη ερημοποιεί εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης στο Ιράκ, την Συρία, την  Ιορδανία, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, ενώ για τον ίδιο λόγο μεγάλες εκτάσεις στις ευρωπαϊκές μεσογειακές χώρες προβλέπεται ότι σύντομα θα ερημοποιηθούν και θα καταστούν ακατάλληλες για γεωργική εκμετάλλευση. 

 

Όλοι οι υπολογισμοί συντείνουν στο συμπέρασμα ότι για κάθε ένα (1) βαθμό ανόδου της θερμοκρασίας θα μειώνεται κατά 10% περίπου η παραγωγή σιτηρών. Με απλές αναγωγές και εφ’ όσον ισχύει έστω και κατά προσέγγιση αυτή η σχέση η άνοδος της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς θα προκαλέσει «διαρκείς διαταραχές στην παγκόσμια παραγωγή τροφίμων», δεδομένο που πέρα από τις οφθαλμοφανείς αρνητικές επιπτώσεις στην διατροφή μεγάλων τμημάτων του παγκόσμιου πληθυσμού, θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα και στην παγκόσμια πολιτική σταθερότητα. 

 

Οι κάτοικοι των περιοχών που πλήττονται  θα υποχρεωθούν να μεταναστεύσουν προς τα βόρεια αναζητώντας σταθερή πρόσβαση σε τροφή. Μία νέα τεράστια προσφυγική κρίση από τον Νότο προς τον Βορρά, επωάζεται. Όλοι γνωρίζουμε ότι η πρόσφατη προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζουν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες είναι μία από τις αφορμές για την αναβίωση των φασιστικών κινημάτων που απειλούν την συνοχή της ΕΕ και το σύστημα διεθνών συμμαχιών που μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο περιφρούρησε την ειρήνη και διεύρυνε την δημοκρατία. 

 

Πολλοί ίσως θεωρήσουν όλα τα παραπάνω εικόνες από ένα πολύ μακρινό μέλλον που δεν θα επιβεβαιωθούν, γιατί ο άνθρωπος θα προλάβει να υλοποιήσει έγκαιρα όλα εκείνες τις  αναγκαίες πολιτικές, που θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις καταστροφικές συνέπειες τις κλιματικής αλλαγής. Εάν έχουν δίκιο, τότε σύντομα θα πρέπει οι διεθνείς τιμές σίτου να επανέλθουν σε κανονικότητα. Δεν είμαστε αισιόδοξοι ότι θα προκύψει σύντομα παρόμοια εξέλιξη. 

 

Στην πατρίδα μας την τελευταία περίοδο γίναμε μάρτυρες καταστρεπτικών πυρκαγιών στην Πελοπόννησο, την Βόρειο Εύβοια και την Αττική. Παρ’ ότι υπήρχε άπνοια, λόγω της απόλυτης ξηρασίας που προκάλεσε ο πρόσφατος καύσωνας, οι πυρκαγιές γιγαντώθηκαν και εξαπλώθηκαν. Ίδια ακριβώς φαινόμενα και στην Τουρκία και την Ιταλία. 

Ο πρωθυπουργός απέδωσε την πρωτόγνωρη καταστροφή στην «κλιματική κρίση». Ορθή αλλά μονόπλευρη ανάλυση, αφού εκτός από τις πυρκαγιές υπάρχει και η διατροφική κρίση που προκαλεί η κλιματική αλλαγή και για την οποία πρέπει να ευαισθητοποιήσει έγκαιρα την Ελληνική κοινωνία. Εκτός από τα δάση και τις πυρκαγιές υπάρχει το στάρι και η πείνα. 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.