ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Η meta-πραγματικότητα στο real estate

Η meta-πραγματικότητα στο real estate

05:31 - 03 Νοε 2021
Τον Ιανουάριο 2020 το Βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι Sky One παρουσίασε μία τηλεοπτική σειρά έξη (6) επεισοδίων με τίτλο Cobra. Περιληπτικά, μία τεράστια ηλιακή έκλαμψη «κτυπά» την Ευρώπη.

Τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών και ηλεκτροπαραγωγής καταρρέουν. Μεγάλες περιοχές της Μ. Βρετανίας μένουν χωρίς ηλεκτρικό και βασικές υποδομές, προκαλείται πολιτικό και κοινωνικό χάος. Την κρίση διαχειρίζεται μία ειδική κυβερνητική ομάδα που διαθέτει έκτακτες εξουσίες και φέρει την κωδική ονομασία Cobra. 

 

Στην ομάδα συμμετέχουν ο Πρωθυπουργός Robert Sutherland, η Διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου Anna Marshall, ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Peter Mott, ο Υπουργός Εσωτερικών  Archie Glover-Morgan και η αρχηγός των Βρετανικών Μυστικών Υπηρεσιών Eleanor James και εξειδικευμένα τεχνοκρατικά στελέχη. Ο Πρωθυπουργός αποφασίζει για τις τύχες εκατομμυρίων ανθρώπων αφού πρώτα ακούσει τις εισηγήσεις των τεχνοκρατών που δεν είναι πολιτικά ουδέτεροι και με το άγχος που του προκαλεί μία εσωκομματική συνωμοσία που, με όπλο τα προσωπικά προβλήματα της κόρης του Ellie και της Διευθύντριας Anna Marshall, στοχεύει στην ανατροπή του. Ο Robert Sutherland προσποιείται ότι υποχωρεί στον εκβιασμό, κερδίζει τον απαραίτητο χρόνο για να καταστείλει την κοινωνική αναταραχή με χρήση ένοπλης στρατιωτικής βίας. Η κοινή γνώμη στηρίζει σε εθνικό επίπεδο και με συντριπτικά ποσοστά την επιλογή του Πρωθυπουργού. Επικοινωνιακά ισχυρός ο Robert Sutherland, αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την εσωκομματική συνομωσία προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές που είναι σίγουρος ότι θα κερδίσει. 

 

Πέρα από την μυθιστορηματική πλοκή που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των τηλεθεατών, η ανάδειξη των προβλημάτων ηθικής, δημοκρατίας καθώς και της αδυναμίας του ανθρώπου να αντιμετωπίσει πρωτόγνωρα φυσικά φαινόμενα (ηλιακή έκλειψη) που παλαιότερα περνούσαν απαρατήρητα επειδή δεν προκαλούσαν προβλήματα αλλά πλέον πλήττουν βασικές υποδομές έφεραν την συγκεκριμένη τηλεοπτική σειρά στην πρώτη θέση τηλεθέασης. (ΣΣ: Ήδη από τις αρχές  Οκτωβρίου 2021 προβάλλεται ο δεύτερος κύκλος της σειράς με θέμα την διαχείριση κρίσης που προκαλείται από μία κυβερνό-επίθεση και την διασπορά  fake news).

Την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου η NASA με μία ολιγόλογη ανακοίνωση πληροφόρησε την παγκόσμια κοινή γνώμη ότι σημειώθηκε πολύ ισχυρή ηλιακή έκλαμψη. Σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση τα σωματίδια που προέρχονται από την έκλαμψη μαζί με αυτά της συνοδευτικής έκρηξης μάζας, «ταξιδεύουν» ήδη με μεγάλη ταχύτητα προς την Γη και αναμένεται να πλήξουν τις δορυφορικές επικοινωνίες το Σαββατοκύριακο. Η τηλεοπτική σειρά Cobra (έστω και σε μικρογραφία) στην πραγματικότητα. 

 

Πριν λίγες ημέρες ο ιδρυτής του Facebook, ο Μ. Ζούκερμπεργκ μέσω μίας ευφυούς επικοινωνιακά κίνησης (αλλαγή ονομασίας facebook σε meta) δημοσιοποίησε το επιχειρηματικό του όραμα για την νέα εποχή, το εικονικό «Σύμπαν», metaverse (μετασύνδεση). 

 

Ας αναλογιστούμε πως ξεκινήσαμε να επικοινωνούμε με χρήση διαδικτύου και υπολογιστές πριν λίγα χρόνια. Γράφαμε μεγάλα κείμενα σε ιστοσελίδες. Αργότερα όταν οι ταχύτητες του διαδικτύου αυξήθηκαν και ο εξοπλισμός (κάμερες, φωτογραφικές μηχανές) ενσωματώθηκε στα κινητά τηλέφωνα και έγινε προσιτός οικονομικά και τεχνικά, αφήσαμε τα πληκτρολόγια και τις μακροσκελείς περιγραφές και περάσαμε στις φωτογραφίες, στα video και στις τηλεδιασκέψεις. Μία τεράστια πρόοδος σε ελάχιστα χρόνια. Τώρα αρχίζουμε να μιλάμε για το metaverse και την μεγάλη διαφορά που έρχεται. 

 

Το αίσθημα της παρουσίας

 

Ο χρήστης θα νιώθει την παρουσία ενός άλλου προσώπου σε κάποια άλλη τοποθεσία. Στις πρώτες metaverse εφαρμογές τα εικονικά οικόπεδα σε διάφορους παγκόσμιους δημοφιλείς προορισμούς (πχ Ακρόπολη, Κολοσσιαίο, Αγίους Τόπους κλπ.), έχουν ήδη πουληθεί και η τιμή τους έχει αρχίσει να ανεβαίνει. Μετά τα ψηφιακά κρυπτονομίσματα  έρχονται και τα metaverse ολογράμματα ακινήτων, στα οποία οι χρήστες του εικονικού σύμπαντος θα πηγαίνουν για διασκέδαση και διακοπές μαζί με τους φίλους τους. Και είναι μόνο η αρχή, είναι πλέον ορατό ότι η ανάπτυξη της κοινωνικής τεχνολογίας θα δημιουργήσει ένα νέο σύστημα εικονικών αξιών που θα δρα παράλληλα με τις παραδοσιακές οικονομικές αξίες. Η κρυπτό-οικονομία και τα κρυπτό-νομίσματα ήταν μόνο η αρχή. 

 

Η ιστορία διδάσκει ότι  όταν ο καπιταλιστικός κύκλος φθάνει στην κορύφωση του, δηλαδή το χρέος παύει να είναι διαχειρίσιμο (δεν εξοφλείται κανονικά), ξεσπούν μεγάλες κοινωνικές αναταραχές  και ένας μεγάλος πόλεμος, που εξαφανίζει το παλαιό χρέος και επανεκκινεί   την οικονομία. Ο μεγάλος (ενίοτε και παγκόσμιος) πόλεμος μεταξύ των χαμένων και κερδισμένων του καπιταλιστικού κύκλου, αποτελούσε την ασφαλιστική δικλείδα για την αποσυμπίεση και αναγέννηση του καπιταλιστικού συστήματος. 

 

Μοναδική εξαίρεση η περίοδος του Ψυχρού Πολέμου, όπου τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα είχαν εκ διαμέτρου αντίθετες ιδεολογικές και οικονομικές απόψεις. Εξαναγκάστηκαν όμως να απορρίψουν την πολεμική επιλογή και να συνυπάρξουν ειρηνικά, επειδή γνώριζαν ότι απειλούνταν με αμοιβαία εξαφάνιση από τα ατομικά και πυρηνικά όπλα που διέθεταν στα οπλοστάσια τους. Επί της ουσίας η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας και όχι οι ανθρωπιστικές και φιλειρηνικές απόψεις των ηγετών εκείνης της περιόδου, απέτρεψαν ένα ακόμα καταστροφικό  παγκόσμιο πόλεμο. 

 

Σήμερα η ενδο-καπιταλιστική αντίθεση έχει επανέλθει στην ιστορική μορφή των παραμονών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου η σύγκρουση των δύο αντίπαλων καπιταλιστικών ομάδων έχει ως επικάλυμμα την ιδεολογική αντίθεση φιλελευθερισμού VS αυταρχισμού. Ταυτόχρονα το παγκόσμιο χρέος, με την οποιαδήποτε μέθοδο αποτίμησης, έχει πάψει προ πολλού να θεωρείται βιώσιμο, αλλά παραμένει ακόμα διαχειρίσιμο επειδή γίνονται συνεχείς αλλαγές στις κανονιστικές διαδικασίες. 

 

Συνεπώς, οι οικονομικές συνθήκες για ένα νέο παγκόσμιο πόλεμο ωριμάζουν. Ίσως δε και να είχαν επιταχυνθεί οι εξελίξεις, αν οι κυρίαρχες ηγετικές ομάδες των αντίπαλων καπιταλιστικών ομάδων είχαν εξασφαλίσει την ασφαλή μετάβαση και διαμονή τους σε ένα άλλο πλανήτη ώστε να αποφύγουν τις συνέπειες του πυρηνικού ολέθρου. Αμφιβάλει κανείς ότι οι επιχειρηματικές κινήσεις του Τζεφ Μπέζος για εποικισμό του διαστήματος, αυτή ακριβώς την ακραία καπιταλιστική άποψη φιλοδοξούν να ικανοποιήσουν; Η  ηττημένη πολιτικά και τακτικά Λενινιστική θέση «Προσέξτε τους καπιταλιστές είναι ικανοί να σας πουλήσουν το σχοινί που θα τους κρεμάσετε», δικαιώνεται ιστορικά και ηθικά μέσα από την απόλυτη επικράτηση του καπιταλισμού. 

 

Ίσως είναι πρωθύστερο να θεωρήσουμε ότι η νέα οικονομική πραγματικότητα που αναδύεται μέσα από τα σύγχρονα προβλήματα (κλιματική αλλαγή, πανδημία, ρύπανση διαστήματος) και την πρόοδο της τεχνολογίας (κρυπτονομίσματα, metaverse πραγματικότητα), θα αντικαταστήσει την σημερινή προβληματική οικονομική  τάξη πραγμάτων και θα σώσει την παγκόσμια ειρήνη. 

 

Όμως είναι βέβαιο ότι ένα πανάκριβο (με τις τρέχουσες αποτιμήσεις) παραθαλάσσιο οικόπεδο στην Μύκονο, σε λίγα χρόνια θα έχει μηδενική αξία, αφού θα βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας (άνοδος στάθμης της θάλασσας εξ αιτίας της κλιματικής αλλαγής). Αντίθετα, είναι πιθανό ένα πάμφθηνο σήμερα metaverse ολόγραμμα οικοπέδου απέναντι από την Ακρόπολη, να έχει σημαντική αξία στο μέλλον. Σχέδιο Cobra στο Real Estate

Τελευταία τροποποίηση στις 12:35 - 02 Νοε 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.