ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δύο σκάνδαλα της Credit Suisse που έκλεισαν με δύο αυτοκτονίες

Δύο σκάνδαλα της Credit Suisse που έκλεισαν με δύο αυτοκτονίες

10:39 - 24 Μαρ 2023
Υπόθεση Patrice Lascaudron Πριν το 2004 ο P. Lascaudron εργάζονταν ως ελεγκτής σε εταιρεία καλλυντικών που δραστηριοποιούνταν την Ρωσία. Στην Credit Suisse (CS) προσλαμβάνεται το 2004 παρ’ ότι δεν είχε καμία πείρα σε τραπεζικές εργασίες. Βασικό του εργασιακό αντικείμενο να προσελκύει και να διαχειρίζεται Ρώσους μετά-σοβιετικούς κρατικούς αξιωματούχους και επιχειρηματίες. Στην θέση αυτή ο P. Lascaudron διακρίνεται και εξελίσσεται σε ένα από τους κορυφαίους παραγωγούς εσόδων της CS. Όμως τον Σεπτέμβριο 2015 απολύεται από την τράπεζα, κατηγορούμενος για απάτη. Στην δίκη που ακολουθεί γίνονται γνωστές οι άγνωστες πτυχές της δράσης του P. Lascaudron.

 patrlasc

 

Το 2008 ο P. Lascaudron (φωτογραφία) επιπλήττεται προφορικά για μη εξουσιοδοτημένη συναλλαγή. Μεταξύ 2010-2015 τα e-mail που ανταλλάσσει ο P. Lascaudron με τον εκπρόσωπο του Bidzina Ivanishvili (πρώην πρωθυπουργός της Γεωργίας που είχε μηνύσει την CS για απώλεια 800 εκ. USD) προκαλούν περισσότερες από 180 νόμιμες ενστάσεις για παραβίαση τραπεζικών διαδικασιών. Εκείνη την εποχή ο P.Lascaudron φαίνεται ότι παρακάμπτει τις διαδικασίες ελέγχου της τράπεζας παρουσιάζοντας υπολογιστικά φύλλα ελέγχου αντί για επίσημες καταστάσεις κινήσεων λογαριασμών για να χρησιμοποιεί τα χρήματα του B. Ivanishvili “θεωρητικά” εν αγνοία της διοίκησης της τράπεζας σε χρηματιστηριακά στοιχήματα.

 

Η δικαστική μάχη μεταξύ CS και B. Ivanishvili συνεχίζεται μέχρι σήμερα σε διάφορες χώρες που δραστηριοποιείται η τράπεζα. Συνήθως οι αποφάσεις των δικαστηρίων δικαιώνουν τον Γεωργιανό ολιγάρχη αφού δέχονται ότι η τότε διοίκηση της CS «έκλεισε το μάτι» στον P. Lascaudron για να χρησιμοποιεί τις καταθέσεις του B. Ivanishvili. Λίγες ημέρες πριν την κατάρρευση και εξαγορά της CS  από την UBS η τράπεζα είχε ανακοινώσει ότι στα πλαίσια αυτής της δικαστικής διαμάχης έχει ήδη πληρώσει 210 εκατ. USD στον B. Ivanishvili.

 

Το 2011 η υπηρεσία ασφαλείας της τράπεζας εντοπίζει 

 

α) μεγάλους καταθετικούς λογαριασμούς του P. Lascaudron στην CS που επιπλήττεται προφορικά γιατί δεν τήρησε σωστά τους εσωτερικούς κανονισμούς πόθεν έσχες και 

 

β) παλαιότερες τριγωνικές χρηματιστηριακές συναλλαγές μεταξύ πελατών του P. Lascaudron που σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό της τράπεζας θα έπρεπε να είχαν εγκριθεί μετά από αυστηρές διαδικασίες. Οι περισσότερες από αυτές τις συναλλαγές αφορούσαν την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Raptor Pharmaceutical Corporation. Ο P. Lascaudron είχε αγοράσει προηγουμένως πολύ μεγάλο αριθμό μετοχών της συγκεκριμένης εταιρείας. Την εποχή που αποκαλύφθηκε το πρόβλημα δεν ερευνήθηκε και δεν ξεκαθαρίσθηκε αν ο P. Lascaudron κέρδισε σε βάρος των πελατών στους οποίους σύστησε την αγορά μετοχών και αν οι πελάτης της τράπεζας που αγόρασαν μετοχές της συγκεκριμένης εταιρείας είχαν σχέση μεταξύ τους. Στην δίκη η CS ισχυρίστηκε ότι την περίοδο (2008-2009) που έγιναν οι επίμαχες συναλλαγές εξ αιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης το αρμόδιο ελεγκτικό τμήμα της τράπεζας άλλαζε συνεχώς  προσωπικό και δεν αντιλήφθηκε τίποτε.

 

Το καλοκαίρι του 2012 ο εσωτερικός έλεγχος της τράπεζας διαπιστώνει ότι ο P. Lascaudron έχει παραπλανήσει την τράπεζα (ελλιπείς η εσφαλμένες πληροφορίες) σχετικά με την προέλευση κεφαλαίων που είχαν καταθέσει οι πελάτες του στην τράπεζα. Αυτή η υπόθεση σε συνδυασμό με τις υποθέσεις του 2011 προκαλεί πειθαρχική έρευνα εναντίον του. Προκύπτει ακόμα και το ερώτημα της απόλυσης. Τελικά στις αρχές του 2013 του επιβάλλεται έγγραφη επίπληξη και ένα χρηματικό πρόστιμο ενώ αποφασίζεται μία επί πλέον διαδικασία εσωτερικού ελέγχουν για τους πελάτες του P. Lascaudron που αρχίζει να εφαρμόζεται πλημμελώς έξη (6) μήνες μετά.

 

Το 2014 η ομάδα εσωτερικού ελέγχου της CS απαγορεύει στους πελάτες της τράπεζας να συνεχίζουν να αγοράζουν μέσω της τράπεζας μετοχές της Raptor Pharmaceutical Corporation επειδή το ποσοστό της τράπεζας (δηλαδή των πελάτων που εκπροσωπεί σε αυτές τις αγορές) είχε φθάσει στο όριο του 10% οπότε απαιτούνταν γνωστοποίηση των μετόχων στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς. Το πρόβλημα ξεπερνιέται η απαγόρευση δεν τηρείται και οι αγορές συνεχίζονται.

 

Το Σεπτέμβριο 2015 η  Raptor Pharmaceutical Corporation ανακοινώνει απογοητευτικά κλινικά αποτελέσματα σε υπό δοκιμή φάρμακα. Η τιμή της μετοχής καταρρέει και πολλοί πελάτες του P. Lascaudron που χάνουν τεράστια ποσά διαμαρτύρονται στην διεύθυνση της τράπεζας γιατί δεν γνώριζαν ότι είχαν τοποθετηθεί στην εν λόγω εταιρεία. Ο P. Lascaudron όπως προαναφέρθηκε απολύεται, κατηγορείται για απάτη και στην δίκη που ακολουθεί παραδέχεται ότι έκοψε και επικόλλησε υπογραφές πελάτων του για να χρησιμοποιήσει εν αγνοία τους τα χρήματα τους σε χρηματιστηριακές συναλλαγές. Αυτή η πρακτική προκάλεσε σύμφωνα με την απόφαση του ποινικού δικαστηρίου της Γενεύης, ζημιές 150 εκατ. USD. Ο P. Lascaudron ζητά συγνώμη από την τράπεζα, τους συναδέλφους και τους πελάτες του και καταδικάζεται 2018 σε πέντε χρόνια φυλακή. Αποφυλακίζεται το 2019 και ένα χρόνο μετά, το 2020 αυτοκτονεί.

 

Υπόθεση Spy Gate (Tidjane Thiam VS  Iqbal Khan)

 

tmiakhan

 

Ο Tidjane Thiam γεννήθηκε στην Ακτή Ελεφαντοστού το 1962. Γόνος εξέχουσας πολιτικής οικογένειας με διπλή υπηκοότητα (Ακτής Ελεφαντοστού και Γαλλική) πραγματοποιεί καλές σπουδές και ακολουθεί μία εξαιρετική επαγγελματική πορεία σε διευθυντικές θέσεις της McKinsey & Company  και της Βρετανικής τράπεζας Prudential (2009-2015 Διευθύνων Σύμβουλος). Από το 2015 έως το 2020 είναι διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse,  είναι το ίδιο χρονικό διάστημα που έχει ξεσπάσει και μαίνεται το σκάνδαλο P. Lascaudron. Η πρώτη απόφαση του T. Thiam είναι να θεσμοθετήσει την διαχείριση πλούτου ως ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής ανάπτυξης της τράπεζας. ( ΣΣ: Και ο  P.Lascaudron διαχείριση πλούτου έκανε αλλά….με λίγο…εξωθεσμικό τρόπο)

 

Προωθεί στην ιεραρχία τον Iqbal Khan, ένα νεαρό φιλόδοξο Πακιστανό που ως επικεφαλής ελεγκτής της Ernst & Young γνώρισε από μέσα τον άλλο ελβετικό τραπεζικό γίγαντα, την UBS. Οι δύο άντρες συνεργάζονται αρμονικότατα (2015-2018) και κερδίζουν τον στόχο της ανάπτυξης αφού ο I. Khan ακολουθεί ριζοσπαστική πολιτική, ανοίγοντας τους κρουνούς της χρηματοδότησης. (σε αντίθεση με την συντηρητική UBS).

 

Τον Αύγουστο 2018 οι δύο άντρες έρχονται για πρώτη φορά σε σύγκρουση. Οι αντιθέσεις κλιμακώνονται όταν ο T. Thiam ανακηρύσσεται στις αρχές του 2019 σε «Ευρωπαίο τραπεζίτη της χρονιάς». Ο I. Khan που αδημονεί να αναλάβει την ηγεσία της τράπεζας καταλαβαίνει ότι θα πρέπει να περιμένει πολύ και αποφασίζει τον Ιούλιο 2019 να αποχωρίσει. Λίγο καιρό αργότερα τον Αύγουστο 2019 ανακοινώνεται η πρόσληψη του από την UBS,τον κυριότερο ανταγωνιστή της CS. Η συνήθης πρακτική που ακολουθούν τα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη όταν αλλάζουν επαγγελματική στέγη απαιτεί μία μακρά χρονική περίοδο αποχής. Ευνόητοι οι λόγοι αυτής της πολύμηνης αποχής. Να μην μεταφερθούν επαγγελματικά μυστικά στον ανταγωνισμό. Στην περίπτωση του I. Khan αυτός ο άγραφος νόμος δεν τηρήθηκε με αποτέλεσμα οι σχέσεις των δύο ανδρών να διαρραγούν πλήρως.

 

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2019 ο I. Khan εντοπίζει ένα ιδιωτικό αστυνομικό που τον παρακολουθεί και υποβάλει αναφορά στην αστυνομία. Ξεσπά θόρυβος. Το σκάνδαλο Spy Gate. Η δημοσιογραφική έρευνα αποκαλύπτει ότι τον ιδιωτικό αστυνομικό που παρακολουθούσε τον I. Khan προσέλαβε ο σύμβουλος ασφαλείας της CS, που αυτοκτονεί όταν αποκαλύπτεται το όνομα του.  

 

Η CS διεξάγει εσωτερική έρευνα που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο T. Thiam δεν γνώριζε τίποτε για την παρακολούθηση. Την ευθύνη αναλαμβάνει ο Pierre-Olivier Bouee, προσωπάρχης της τράπεζας και για 20 χρόνια στενός συνεργάτης του T. Thiam που παραιτείται. Κανείς φυσικά δεν πείθεται. Παρ’ ότι ο βασικός μέτοχος στηρίζει τον T. Thiam το σκάνδαλο βαθαίνει όταν αποκαλύπτεται ότι διευθύντρια κανονιστικής συμμόρφωσης της CS στις ΗΠΑ έπεσε και αυτή θύμα παρακολούθησης όταν ήρθε σε διαμάχη με την τράπεζα. Η ευθύνη και γι’ αυτή την παρακολούθηση πέφτει στον παραιτηθέντα προσωπάρχη Pierre-Olivier Bouee που απολύεται αναδρομικά γιατί είπε ψέματα στην αρχική έρευνα. Παρεμβαίνει η εποπτική αρχή που διενεργεί ανεξάρτητη έρευνα. Το πόρισμα της εποπτικής αρχής χαρακτηρίζει την παρακολούθηση ως επιτήρηση που δεν ενοχλεί ακόμα και στην Ελβετία χώρα που δίνει ιδιαίτερη προσοχή στα ανθρώπινα δικαιώματα.

 

Ενώ ο T. Thiam είναι απασχολημένος με τις επιπτώσεις του σκανδάλου Spy Gate και την διάσωση της θέσης του, ο ιδιωτικός αστυνομικός που συνελήφθη να παρακολουθεί τον I. Khan καταθέτει στις 8 Ιανουαρίου 2020 μήνυση εναντίον του πακιστανού τραπεζίτη γιατί τον εξανάγκασε να αποδεχθεί ψευδείς κατηγορίες, τον κράτησε παράνομα και παραπλάνησε τις δικαστικές αρχές. Η υπόθεση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο όταν παραιτείται το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της UBS η Isabelle Rorny  γιατί είναι παντρεμένη με τον ελβετό δικηγόρο Flavio Romerio που συνέταξε το αθωωτικό για την CS πόρισμα της εποπτικής αρχής. Ταυτόχρονα ο Pierre-Olivier Bouee αρχίζει να ξανασκέπτεται την στάση του γιατί με την απόλυση έχασε δικαιώματα σε bonus συνολικής αξίας 4 εκατ. USD.

 

Τελικά ο θόρυβος κοπάζει όταν ο T. Thiam αποχωρεί από την τράπεζα και αναλαμβάνει ειδικός απεσταλμένος της αφρικανικής ένωσης για αναζήτηση οικονομικής βοήθειας και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.