ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δημογραφικό και brain drain

10:00 - 09 Ιουν 2018
H μοναδική ερώτηση που δεν θα λάβετε ποτέ απάντηση από οποιοδήποτε κόμμα και οποιοδήποτε βουλευτή είναι ποιά μέτρα θα έπρεπε να είχαν είχαν ληφθεί για να αντιμετωπισθεί το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, καθώς ήδη από το 2009- για πρώτη φορά μετά το β’ παγκόσμιο πόλεμο- οι θάνατοι στη χώρα μας είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις.

Οι λόγοι που δεν θα λάβετε ποτέ απάντηση για το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας-ακόμη και από το δημόσιο χρέος που ξεπερνά τα 345 δισ. ευρώ- είναι αφενός γιατί τα κόμματα  δεν τους ενδιαφέρει αφού δεν εισπράττουν ψήφους για ένα θέμα που τους είναι αδιάφορο και πιστεύουν ότι  θα πρέπει  να απασχολήσει τις επόμενες γενιές και αφετέρου οι βουλευτές  αισθάνονται ότι έχουν σημαντικότερα πράγματα να ασχοληθούν ειδικά μάλιστα όταν έχεις τακτοποιήσει και θωρακίσει τη ζωή σου και τα προσφιλή σου πρόσωπα στα χρόνια της μεγαλύτερης κρίσης που βιώνει η χώρα.

Προφανώς και δεν μπορούν να αντιληφθούν οι πατέρες του έθνους σε ποια ωρολογιακή βόμβα βρίσκεται η χώρα και οι επόμενες γενιές για το τι θα συμβεί σε 40 χρόνια από σήμερα όταν οι περισσότεροι άνθρωποι της χώρας δεν θα μπορούν να προσφέρουν στη παραγωγή της χώρας.

Μία μελέτη του Ινστιτούτου του Βερολίνου για τον Πληθυσμό και την Ανάπτυξη επισημαίνει ότι μεταξύ 2011-2016 η Ελλάδα έχασε σχεδόν το 3% του πληθυσμού της, μεταξύ άλλων λόγω της γέννησης λιγότερων παιδιών εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Προβλέπει ότι από περίπου 10,8 εκατομμύρια το 2016, ο πληθυσμός της χώρας μας θα μειωθεί στα 9,9 εκατομμύρια έως το 2030 και στα 8,9 εκατομμύρια έως το 2050, με συνέπεια να υποστεί μια πρόσθετη μείωση κατά περίπου 18%. Με δείκτη ολικής γονιμότητας 1,33 (ο προβλεπόμενος μέσος αριθμών παιδιών ανά γυναίκα), η Ελλάδα έχει σήμερα σχεδόν τη χαμηλότερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η μελέτη επισημαίνει ότι εξαιτίας, κυρίως, του μικρού αριθμού παιδιών που γεννιούνται στη χώρα μας (περίπου 90.000 ετησίως), η Ελλάδα έχει πλέον έναν από τους πιο γερασμένους πληθυσμούς στην Ευρώπη, καθώς πάνω από το ένα πέμπτο των κατοίκων της (το 21%) είναι άνω των 65 ετών. Μόνον η Ιταλία στην Ευρώπη έχει υψηλότερο ποσοστό ηλικιωμένων.

Οι γερμανοί ερευνητές προβλέπουν ότι, με βάση τις έως τώρα δημογραφικές τάσεις, η Ελλάδα είναι πιθανό πως θα έχει τη χειρότερη σε όλη την Ευρώπη αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους έως το 2050.

Οι δραματικές εξελίξεις στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας έχουν επιταχυνθεί στα χρόνια των μνημονίων από την αθρόα μετανάστευση των νέων ανθρώπων με τις καλύτερες δεξιότητες. Μελέτη της KPMG, κατέδειξε πως την 9ετία (2008-2016) της κρίσης ο συνολικός αριθμός των Ελλήνων που εγκατέλειψαν τη χώρα ανήλθαν σε 450.000. Με ένα πρόχειρο υπολογισμό η αξία αυτών των ανθρώπων( σε φορολογία και ΑΕΠ) που ενίσχυσε τις άλλες οικονομίες του πλανήτη φθάνει τα 15,3 δισ. ευρώ.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:55 - 08 Ιουν 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.