ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

1 εργαζόμενος προς 1 συνταξιούχο. Τι δεν καταλαβαίνουμε;

08:00 - 12 Ιουν 2018
Οι μόνιμοι κάτοικοι της Ελλάδας σύμφωνα με τα επίσημα και πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ την 1η Ιανουαρίου 2017 ανέρχονταν σε 10.768.193 ανθρώπους.

Οι εργαζόμενοι έστω και με υποτυπώδεις αμοιβές λόγω της μαύρης εργασίας στον  ιδιωτικό τομέα (μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες κλπ) και το Δημόσιο φθάνουν τα 3,6 εκατομμύρια ανθρώπους. Απομένουν 7.168.193 κάτοικοι της χώρας που δεν εργάζονται, δεν παράγουν δεν προσφέρουν τίποτα στο ΑΕΠ της χώρας και εξαρτώνται από τα 3,6 εκατομμύρια των εργαζομένων που λαμβάνουν μισθό.  Από το σύνολο των 7.168.193 κατοίκων,  οι συνταξιούχοι  φθάνουν τα 2,8 εκατομμύρια όπως αναφέρεται στα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ(Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης) στον οποίο έχουν υπαχθεί πλέον όλα τα κύρια ταμεία ασφάλισης.

 Επίσης 2 εκατ. είναι παιδιά, φοιτητές και αργόσχολοι που προφανώς είτε είχαν και βρήκαν εισοδήματα για να ξοδεύουν είτε αρνούνται είτε δεν προσπάθησαν ποτέ να  εργαστούν  στη ζωή τους.  Ο επίσημος αριθμός των ανέργων στις αρχές του 2018 έφθανε σχεδόν το 1 εκατ. άτομα(980.000) με σαφή αποκλιμάκωση το α’ τρίμηνο του 2018 λόγω της τουριστικής περιόδου που φέτος ειδικά έχει ξεκινήσει πολύ νωρίς αφού η χώρα οδεύει για Τρίτη συνεχή χρονιά σε νέο ρεκόρ τουριστικών αφίξεων που θα ξεπεράσει τους 32 εκατ. επισκέπτες.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κάθε εργαζόμενος σ αυτή τη χώρα  που λαμβάνει έστω και το χαμηλότερο μισθό πρέπει με τη δουλειά του να συντηρεί τον εαυτό του και άλλους 2 συμπατριώτες του που δεν εργάζονται με τα νούμερα αυτά να επιδεινώνονται καθημερινά λόγω των ευέλικτων μορφών εργασίας που επικρατούν πλέον στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα  η αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους είναι 1,28 προς 1.

Ωστόσο, αν λάβει κανείς υπόψιν του το γεγονός ότι τουλάχιστον 400.000 ασφαλισμένοι  στον ιδιωτικό τομέα αδυνατούν και δεν καταβάλλουν στον ΕΦΚΑ ασφαλιστικές εισφορές τότε η αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους περιορίζεται στο  1 προς 1.

Από τα ίδια στοιχεία του ΕΦΚΑ προκύπτει επίσης ότι η αναλογία μισθωτών του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα προς συνταξιούχους τέως μισθωτούς είναι 1,5 προς 1 ,ενώ η αναλογία των μη μισθωτών εργαζόμενων(έμποροι, βιοτέχνες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, κτηνοτρόφοι κλπ) προς συνταξιούχους τέως  μη μισθωτούς είναι ακόμη χαμηλότερη και φτάνει το 1,2 προς 1.

Μετά από τα παραπάνω τι είναι αυτό που δεν καταλαβαίνουμε;

Θέλει ακόμη πιο λεπτομερή ανάλυση για να αντιληφθούμε ότι  θα πρέπει να ξαναγραφεί νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο ή ότι όλοι οι σημερινοί ενεργοί εργαζόμενοι έχουν χάσει κάθε προοπτική να λάβουν σύνταξη με βάση τις εισφορές που έχουν δώσει και θα περιορισθούν στην Εθνική σύνταξη των 385 ευρώ;

Γι αυτό μία είναι η λύση όπως λένε χαριτολογώντας στις πρωϊνές τηλεοπτικές εκπομπές: δώστε συντάξεις με τη  γέννηση κάθε κατοίκου αυτής της χώρας για να μην έχει άγχος στην συνέχεια της ζωής του  και να αναζητεί λύσεις για να εξέλθει νωρίτερα από το εργασιακό του βίο αφού δεν υπάρχει σωτηρία…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.