ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί δεν επιστρέφουν τα κεφάλαιά τους στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις

08:57 - 19 Ιουν 2019
Μιλώντας χθες από το βήμα του ΣΕΒ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, τόλμησε να αγγίξει το πιο ευαίσθητο θέμα που απασχολεί σήμερα την επιχειρηματική κοινότητα, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και εταιριών που ράγισε εκείνο το απόγευμα της Παρασκευής 28 Ιουνίου 2015, όταν ο τότε υπουργός οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ανακοίνωνε με χαρά στην σύζυγό του: <αγάπη μου έκλεισα τις τράπεζες>.

Η επιβολή των capital controls ήταν μαχαιριά στη καρδιά του επιχειρηματικού κόσμου και ακόμη μέχρι σήμερα παραμένει το έλλειμμα εμπιστοσύνης γι αυτό και η δήλωση του κ. Μητσοτάκη <αναμένω να επιστρέψουν στην Ελλάδα εταιρικές καταθέσεις, οι Έλληνες επιχειρηματίες καλούνται τώρα να δείξουν στους ξένους επενδυτές ότι πρώτοι αυτοί εμπιστεύονται τη χώρα τους> είναι μία πρώτη κίνηση καλής θέλησης για να κλείσει αυτή η μεγάλη πληγή.

Τα 10 δις ευρώ που βρίσκονται στο εξωτερικό από τις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις είναι αποτέλεσμα του πανικού που επικράτησε τη πρώτη εβδομάδα των capital controls στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαμε συλλέξει από το ρεπορτάζ εκείνο το καλοκαίρι του 2015,  το 85% των ταμειακών διαθεσίμων των 233 εισηγμένων, που ανήλθε σε 10,899 δισ. το 2014, δηλαδή περισσότερα από 9 δισ. ευρώ, είχαν μεταφερθεί μέχρι και το τέλος του α’ εξαμήνου του 2015 στο εξωτερικό  Τα υπόλοιπα κεφάλαια είχαν τοποθετηθεί ισομερώς στις 4 εγχώριες τράπεζες.

Όπως μας είχαν εκμυστηρευθεί οι επικεφαλείς μεγάλων βιομηχανικών ομίλων, είχαν ήδη πληροφορηθεί από τους πελάτες τους στο εξωτερικό από τον Απρίλιο του 2015 ότι αναμένονταν capital controls στην Ελλάδα λόγω της παράλογης οικονομικής πολιτικής που εξασκούσε ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης της χώρας.

Σε αρκετές συνελεύσεις εξαγωγικών-εισηγμένων τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων ενημέρωναν τους μετόχους ότι έχουν μεταφέρει το σύνολο των ταμειακών τους διαθεσίμων στο εξωτερικό και όταν γίνεται η μισθοδοσία του προσωπικού πιστώνονται στους ελληνικούς τραπεζικούς λογαριασμούς το ακριβές ποσό της μισθοδοσίας χωρίς να αφήνουν υπόλοιπο κεφαλαίων.

Σήμερα ελάχιστα κεφάλαια έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα από τα ταμιακά διαθέσιμα των επιχειρήσεων. Αυτό δεν γίνεται εσκεμμένα αφού πολλές εταιρίες πρέπει να υποστηρίξουν τις θυγατρικές τους στο εξωτερικό. Πρέπει να διατηρούν λογαριασμούς στο εξωτερικό για να πληρώνονται οι προμηθευτές και οι  μηνιαίες τραπεζικές υποχρεώσεις.

Ωστόσο είναι δεδομένο ότι μόλις θ αρχίσει να αποκαθίσταται σταδιακά η εμπιστοσύνη προς τη νέα κυβέρνηση και το κράτος αποκτήσει πάλι σοβαρότητα και κυρίως αρθούν τα capital controls πολλές μεγάλες εταιρίες θα επαναφέρουν τα κεφάλαιά τους από το εξωτερικό για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Πλέον όλοι έχουν κουραστεί από τα λόγια και τις θεωρίες. Μόνο πράξεις,  και η εμπιστοσύνη μετά τις 7 Ιουλίου θα χτίζεται μέρα μέρα γιατί έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:48 - 19 Ιουν 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.