ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι εμφύλιοι στις επιχειρήσεις

18:36 - 03 Ιουλ 2019
Κανονικά αυτό το καλοκαίρι το Χρηματιστήριο Αθηνών ξαναθυμάται τις καλές μέρες πριν από την έλευση της δεκαετούς κρίσης. Ο γενικός δείκτης διαπραγματεύεται σε επίπεδα του 2015, οι περισσότερες μετοχές βρίσκονται σε νέα υψηλά των τελευταίων ετών. Οι προσδοκίες των επενδυτών ότι επέρχεται η κανονικότητα με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ξαναφέρνει την θετική ψυχολογία σε μία χειμαζόμενη αγορά. Οι εταιρίες κάνουν επενδυτικά σχέδια, γίνονται πιο εξωστρεφείς. Ξεκίνησαν μεταγραφές στελεχών που είχαμε να δούμε πολλά χρόνια.

Όμως, πάντα σε μία ευχάριστη κατάσταση, υπάρχει και το αγκάθι που τη σκιάζει και δημιουργεί ανησυχίες αφού τίποτα σ αυτή τη ζωή δεν διαρκεί για πάντα και δεν διασφαλίζει ότι όλα θα εξελίσσονται ομαλά.

Το περσινό καλοκαίρι υπήρξε η βαριά σκιά από το σκάνδαλο της Folli Follie Group, η οποία μέχρι σήμερα σαν δικαστική υπόθεση δεν έχει φθάσει στο ακροατήριο. Το φετινό καλοκαίρι έχουμε έξαρση σε οικογενειακούς εμφυλίους με αποκορύφωμα το θέμα της Creta Farms όπου μία ιστορική εταιρία κινδυνεύει να μείνει από ρευστότητα λόγω της κόντρας μεταξύ των 2 αδελφών. Προηγήθηκε την τελευταία διετία η κόντρα των συγγενών α΄ βαθμού στην καπνοβιομηχανία Καρέλια. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα προέκυψε οικογενειακή κόντρα στην εισηγμένη Σφακιανάκης μεταξύ του βασικού μετόχου και της συζύγου του.

Δεν θα μείνω στις λεπτομέρειες της νέας ενδοοικογενειακής κόντρας. Το ζητούμενο είναι γιατί αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα σε εταιρίες που έδειξαν και ανθεκτικότητα στα χρόνια της κρίσης; Πιθανόν η απάντηση έχει να κάνει με την απληστία των ανθρώπων, ή ότι δεν έχουν προετοιμάσει τις εταιρίες τους για την εποχή μετά την κρίση και βλέποντας το μέλλον να θέλουν  να διασφαλίσουν το οικονομικό τους μέλλον αδιαφορώντας για τη τύχη των εργαζομένων.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζουν και οι εταιρίες όπως γνωρίζουμε και όλοι εμείς οι απλοί άνθρωποι ότι <στη ζωή για να παραμείνεις ο ίδιος θα πρέπει να αλλάξεις>. Αυτή η φράση ανήκει σ έναν από τους κορυφαίους επιχειρηματίες. Δεν θα σας αποκαλύψω το όνομά του γιατί ήταν σεμνός και ταπεινός αλλά ποτέ δεν διανοήθηκε να παίξει κορώνα γράμματα την βιομηχανία που διαπρέπει μέχρι σήμερα  καθώς <αυτό που μένει στην ζωή  είναι οι αξίες καθώς δεν έχουν σχέση με το χρήμα>.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.