ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η κανονικότητα επιστρέφει μετά την άρση των capital controls

10:30 - 02 Αυγ 2019
Η άρση των capital controls που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα επαναφέρει την κανονικότητα στην πραγματική οικονομία.

Εκείνη τη χρονική περίοδο θα αρθούν όλες οι στρεβλώσεις που δημιουργήθηκαν στην επιχειρηματική ζωή της χώρας αλλά και στη ζωή των πολιτών. Μην ξεχνούμε ότι υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν μεταφέρει χρήματα στο εξωτερικό πριν τις 28 Ιουνίου 2015 (όταν ο σημερινός γενικός γραμματέας του ΜΕΡΑ 25 αναφώνησε στη σύζυγό του αγάπη μου έκλεισα τις τράπεζες) και επιθυμούν τώρα να επαναφέρουν τα κεφάλαια για να προχωρήσουν σε αγορές ή να ξεκινήσουν νέες δουλειές. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι θα ξεκινήσει ο ενάρετος κύκλος των αναβαθμίσεων από τους Big3 διεθνείς οίκους αξιολόγησης(Moody’s, S&P, Fitch) που θ απομακρύνει τη χώρα από τη κατηγορία των σκουπιδιών και θα επανέλθει μετά από μία επταετία στις χώρες με θετική αξιολόγηση των κρατικών εκδόσεων χρέους. Ταυτόχρονα με τη πλήρη άρση τωνcapital controls θα διαπιστωθεί εάν θα βελτιωθεί και η εμπιστοσύνη των Ελλήνων επιχειρηματιών προς τη χώρα και αυξηθούν οι καταθέσεις, γεγονός που επιτεύχθηκε σε ένα μικρό βαθμό το περασμένο Ιούνιο όπου διαπιστώθηκε αύξηση 1,5 δις. ευρώ.

Μπορεί ο σημερινός πρωθυπουργός να έχει τις καλύτερες προθέσεις για  να επιταχύνει το κυβερνητικό έργο και να έχει τα πρώτα δείγματα γραφής μέχρι τον Δεκέμβριο. Εάν όμως  δεν υπάρξει μία αληθινή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στη διακυβέρνηση της χώρας-εκτός της αλλαγής ψυχολογίας που ήδη συντελείται- δεν θα μπορέσουμε να μιλάμε για ανάκαμψη της οικονομίας. Η προηγούμενη κυβέρνηση κατόρθωσε να καταρρακώσει την ψυχολογία των πολιτών και κυρίως τους προκάλεσε την αίσθηση ότι δεν υπάρχει καμία προοπτική στη ζωή τους και συνεπώς οι περισσότεροι κλείσθηκαν στον εαυτό τους με εμφανή τα σημάδια κατάθλιψης στην καθημερινότητά τους.

Είναι πλέον η στιγμή ο νέος πρωθυπουργός-κλείνει 1 μήνα που κέρδισε τις πρόωρες εκλογές στις 7 Αυγούστου-να δώσει στη κοινωνία το έναυσμα να ξαναβρούν οι πολίτες την λαχτάρα για δημιουργία και να ξαναπροσπαθήσουν να πιάσουν από την αρχή το νήμα της ζωής τους. Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη ευεργεσία που θα προσφέρει ο πρωθυπουργός στους πολίτες της χώρας. Γιατί καλά είναι τα νούμερα και οι μειώσεις στο ΦΠΑ και η εύρυθμη λειτουργία της κυβέρνησης και των υπουργείων, αλλά το σημαντικότερο είναι να μειωθούν τα βάρη και οι αλυσίδες που άφησε στο καθένα από μας  η δεκαετής κρίση και κυρίως να ελαφρύνουν οι ψυχές μας  και να πάρουν όλοι κουράγιο για μία νέα προσπάθεια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.