ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

H επανεμφάνιση του μαύρου χρήματος

00:01 - 06 Αυγ 2019
Το φετινό καλοκαίρι, εκτός της αλλαγής στην διακυβέρνηση της χώρας, υπάρχει και μία διαφαινόμενη αίσθηση χαλάρωσης από μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας, που δείχνουν να έχουν ξεπεράσει τη δεκαετία της κρίσης και να αρχίζουν να καταναλώνουν αλλά και να επιδεικνύουν την οικονομική τους ευρωστία.

Ταυτόχρονα το τελευταίο διάστημα στους δρόμους της Αθήνας άρχισαν πάλι να εμφανίζονται θηριώδη αμάξια μεγάλου κυβισμού που τα είχαμε ξεχάσει τα χρόνια του μνημονίου. Τι συνέβη τελικά; Η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη έλυσε όλα τα θέματα κάνοντας τα αυτονόητα μέχρι σήμερα και αντιληφθήκαμε ότι τα μνημόνια είναι παρελθόν; Άλλαξε η ψυχολογία των πολιτών βλέποντας έναν κανονικό πρωθυπουργό να συντονίζει και να προωθεί  το κυβερνητικό έργο και τους υπουργούς να είναι εστιασμένοι στα θέματα του υπουργείου;

Ίσως να συμβαίνουν αυτά που αναφέρθησαν, αλλά η προσωπική μας θέση είναι ότι το μαύρο χρήμα ποτέ δεν εγκατέλειψε τη χώρα αφού υπολογίζεται ότι σε ετήσια βάση ξεπερνά 35 δις. ευρώ και αντιστοιχεί στο 19,66% του φετινού ΑΕΠ της χώρας που θα προσεγγίσει τα 178 δις. ευρώ. Αρκετοί που είχαν σταματήσει να επιδεικνύουν την οικονομική τους επιφάνεια επανήλθαν νομίζοντας ότι και η πλειοψηφία των πολιτών έχει αφήσει πίσω της τα δύσκολα χρόνια των μνημονίων. Ίσως προς αυτή τη κατεύθυνση να βοήθησε και η μεγάλη ταχύτητα της κυβέρνησης να καταθέσει τα νομοσχέδια που θα λυτρώσουν εκατομμύρια οικογένειες από τα βάρη του ΕΝΦΙΑ, του ΦΠΑ και των φόρων και εισφορών.

Η πραγματική εικόνα όμως είναι άλλη. Η χώρα έχει μπροστά της πολλά και δύσκολα χρόνια. Το υπέρογκο δημόσιο χρέος στραγγαλίζει κάθε προσπάθεια ανάπτυξης εάν δεν φθάσουμε σ έναν ετήσιο ρυθμό άνω του 4%. Ο αριθμός των πολιτών ως οικονομικά ενεργές μονάδες πρέπει ν αυξηθεί πάση θυσία για να είναι σε θέση η χώρα να αυξήσει το ετήσιο ΑΕΠ πάνω από τα 200 δισ. ευρώ που είναι το κρίσιμο επίπεδο που θεωρείται ότι η Ελλάδα εισήλθε στην ανάπτυξη.

Εν κατακλείδι: το μαύρο χρήμα ή αν θέλετε η παραοικονομία ποτέ δεν βοήθησε την πραγματική οικονομία. Είναι σειρήνες όπως αυτές που αντίκρισε ο Οδυσσέας στο ταξίδι του στην Ιθάκη που παραπλανούν τους πολίτες και τους παρασέρνουν να κρύβουν εισοδήματα εις βάρος των νομοταγών πολιτών. Τώρα που η κυβέρνηση κατεβάζει  τους φόρους σε πιο λογικά επίπεδα θα πρέπει όλοι μας να φερθούμε σαν τον Οδυσσέα και να βάλουμε κερί στ αυτί μας για να βοηθήσουμε την ανοικοδόμηση της χώρας. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.