ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ΣΑΟΣ, η Σαμοθράκη και ο Νίκος Γκάλης

08:08 - 20 Αυγ 2019
Η ζωή φτιάχνει τα καλύτερα σενάρια αν και τις περισσότερες φορές το αποτέλεσμα είναι να ταλαιπωρούνται χιλιάδες συνάνθρωποί μας καθώς πάντα θα υπάρχουν πονηροί που θα εκμεταλλεύονται τους τίμιους και αφελείς αυτής της χώρας.

Πρώτο θέμα αυτές τις μέρες η ταλαιπωρία χιλιάδων ταξιδιωτών στη Σαμοθράκη αλλά και ο οικονομικός μαρασμός του όμορφου νησιού μετά το κύμα ακυρώσεων που επήλθε λόγω ανύπαρκτης ακτοπλοϊκής σύνδεσης.

Τα κανάλια επιλέγοντας μόνο τις εντυπωσιακές κραυγές δεν έψαξαν να αναζητήσουν ποιά είναι τελικά αυτή η εταιρία ΣΑΟΣ που προκάλεσε τη ταλαιπωρία και τελικά γιατί συνδέεται αυτή η ακτοπλοϊκή εταιρία με το μεγαλύτερο Έλληνα μπασκετμπολίστα Νίκο Γκάλη.

Όλα αρχίζουν και τελειώνουν που αλλού στο Χρηματιστήριο που εξέθρεψε πολλές εταιρίες-ζόμπι που αναφερόμαστε συχνά στη φιλόξενη αυτή θέση του reporter.

ΣΑΟΣ στις 10 Μαΐου του 2006, εισήλθε στο Χρηματιστήριο Αθηνών μέσω μίας εταιρίας οχήματος που δεν ήταν άλλη από την εταιρία «Γκάλης» του κορυφαίου παίκτη στη χώρα μας.  Όπως έλεγε η ανακοίνωση της 10ης Μαϊου 2016 «ο βετεράνος μπασκετμπολίστας και ιδρυτής Νίκος Γκάλης μεταβίβασε το ποσοστό που ήλεγχε (36,84%) στην ακτοπλοϊκή εταιρεία SAOS, συμφερόντων του εφοπλιστή Φ. Μανούση, έναντι του ποσού του 1,9 εκατ. ευρώ. Η μεταβίβαση έγινε μέσω χρηματιστηριακού πακέτου που αφορούσε 980.000 μετοχές στην τιμή του 1,94 ευρώ ανά μετοχή».

Ο νέος ιδιοκτήτης τότε κ. Μανούσης διέθετε 10 πλοία στις εγχώριες ακτοπλοϊκές γραμμές. Στόχος των αγοραστών υπογράμμιζε το ρεπορτάζ ήταν «οι επενδύσεις στον τομέα των ξενοδοχείων και των τουριστικών υπηρεσιών, αλλά δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί και το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί η εξαγορασθείσα εταιρεία ως όχημα εισαγωγής στο Χρηματιστήριο Αθηνών» όπως ακριβώς και συνέβη.  

Η Γκάλης Α.Ε. από την ημέρα εισαγωγής της μέχρι και το 2006 σήμερα βρισκόταν σε καθοδική οικονομική πορεία, καθώς μόλις 3-4 μήνες τον χρόνο παρουσίαζε έσοδα από την ενοικίαση των εγκαταστάσεων στη Χαλκιδική για παιδικές κατασκηνώσεις. Μεγάλο πλήγμα για την εταιρεία τα ιδιοκτησιακά προβλήματα που προέκυψαν κατά την αγορά του οικοπέδου στην Τούμπα της Θεσσαλονίκης, με στόχο να δημιουργηθεί το Κέντρο Φιλοξενίας Υπερηλίκων, που δεν έγινε ποτέ.

Από τον Μάιο του 2003 η διαπραγμάτευση των μετοχών της «Γκάλης» μεταφέρθηκε στην Αγορά Β του Χ.Α., που αφορά εταιρείες με χαμηλή παραγωγική δραστηριότητα.

Η κερδοφορία της εταιρείας SAOS το 2006 ανήλθε στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ και ήταν αυξημένη κατά 9,2% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά. Σε γενικές γραμμές, είναι εντυπωσιακή η εξέλιξη των οικονομικών της μεγεθών, αφού από τις ζημιές που εμφάνιζε το έτος 2001 έφθασε να έχει περιθώριο κέρδους 20,6%. Τα μικτά της έσοδα υπερβαίνουν τα 18 εκατ. ευρώ, ενώ το 2001 δεν υπερέβαινε τα 2 εκατ. ευρώ. Αξίζει να επισημανθεί ότι το μετοχικό κεφάλαιο της SAOS το 2001 ήταν μόνο 5 εκατ. ευρώ και το 2004 διαμορφώθηκε στα 26,1 εκατ. ευρώ, ενώ τα ίδια κεφάλαια από 4,8 εκατ. ευρώ εκτινάχθηκαν στα 29,5 εκατ. ευρώ.

Όλα τα παραπάνω αναγράφονταν στο ρεπορτάζ του 2006, ενώ στις 9 Οκτωβρίου 2016 η ΣΑΟΣ διαγράφεται οριστικά από το χρηματιστηριακό ταμπλό καθώς ήταν σε ζημιογόνο πορεία με υψηλό δανεισμό. Παρ όλα αυτά συνέχιζε να έχει μέχρι σήμερα  την ακτοπλοϊκή σύνδεση Αλεξανδρούπολης-Σαμοθράκης.

Εν κατακλείδι, σ αυτή τη χώρα εάν δεν συμβεί το αρνητικό  γεγονός δεν πρόκειται να ληφθούν μέτρα προστασίας ακόμη και το «θεό Γκάλη» που δεν φταίει σε τίποτα εννοείται, να έχεις σύμμαχο. Είπαμε στην Ελλάδα είναι να μην βρεθείς την άτυχη στιγμή, δεν σε σώζει τίποτα...

Τελευταία τροποποίηση στις 08:30 - 20 Αυγ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.