ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι περιμένουν οι επενδυτές από τη νέα Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

16:37 - 29 Αυγ 2019
Μεγάλες είναι προσδοκίες των επενδυτών από την νέα διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που ανακοινώνεται ίσως και σήμερα καθώς είναι πολλά τα γκρίζα σημεία που ταλαιπωρούν την χρηματιστηριακή κοινότητα.

Το Χρηματιστήριο δυστυχώς στη προηγούμενη θητεία της Επ. Κεφαλαιαγοράς επί προεδρίας κ. Γκότση που εκπνέει αύριο, έζησε ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα το θέμα της Folli Follie.  Mέχρι σήμερα δεν έχει έλθει το θέμα στο ακροατήριο με χιλιάδες επενδυτές να είναι ζημιωμένοι. Ταυτόχρονα η εποπτική αρχή έδειξε αδικαιολόγητη καθυστέρηση και να σταματήσει τη διαπραγμάτευση της μετοχής όταν το θέμα προέκυψε τον Μάιο του 2018. Παράλληλα υπήρξε μεγάλη γκρίνια των επενδυτών ότι δεν βοήθησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να προβλεφθούν τα οικονομικά ανοίγματα σε αρκετές εισηγμένες-ζόμπι για να προστατευθούν τα χαρτοφυλάκια των επενδυτών.

Το ζητούμενο τώρα για τη νέα Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι να αποκατασταθεί η ταχύτητα ελέγχου σε παρανομίες που δημιουργούνται και να προστατευθεί ο επενδυτής. Πρέπει να δοθεί μεγάλο βάρος και στην ενημέρωση των εισηγμένων να είναι πιο άμεση και συγκροτημένη προς όφελος των επενδυτών. Επίσης τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε υποθέσεις προ 3ετίας και 4ετίας δείχνει και το έλλειμμα στελεχών αλλά και την γραφειοκρατική κουλτούρα της Επιτροπής να μένει σε πολλές λεπτομέρειες χάνοντας την ουσία.

Το βάρος στην νέα Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα πέσει στους ώμους της νέας προέδρου όπου το φαβορί είναι η κα Βασιλική Λαζαράκου  υποψήφια ευρωβουλευτής με την Νέα Δημοκρατία (έλαβε περίπου 50.000 ψήφους). Η πολύπειρη δικηγόρος με ειδικότητα μεταξύ άλλων στο Δίκαιο της Κεφαλαιαγοράς, στο Τραπεζικό Δίκαιο αλλά και στις εξαγορές και συγχωνεύσεις δεν είναι η πρώτη φορά που θα περάσει – αν περάσει – το κατώφλι της Επιτροπή. Κι αυτό διότι από το 2012 έως και το τέλος του 2015 διετέλεσε Α` Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Εν κατακλείδι η νέα Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα έχει πολλή και δύσκολη δουλειά, αφού το κύρος και η λάμψη της αγοράς έχουν ξεθωριάσει καθώς μία μικρή ομάδα ξένων funds κυριαρχεί στην πιο ρηχή αγορά της Ευρωζώνης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.