ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

H κοροϊδία των επιχειρήσεων προς τους μετόχους τους για τα πραγματικά κέρδη τους

09:28 - 27 Σεπ 2019
Το γαϊτανάκι του αποπροσανατολισμού των επενδυτών έχει ξεκινήσει εδώ και μία δεκαετία από τις εισηγμένες εταιρίες που προσπαθούν να παρουσιάσουν το μαύρο άσπρο.

Εξηγούμαι. Πολλές και μάλιστα εισηγμένες της υψηλής κεφαλαιοποίησης με αξία άνω των 300 εκ ευρώ αρνούνται στις ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα εξαμήνου και τα ετήσια που είναι υποχρεωτικά-όχι του τριμήνου και του εννιαμήνου που είναι προαιρετικά γιατί απλά δεν δημοσιεύουν- να ανακοινώνουν τα πραγματικά κέρδη τους. Επιλέγουν να ανακοινώνουν τα κέρδη προ φόρων τα οποία δεν ενδιαφέρουν κανέναν και πολύ περισσότερο τους μετόχους- επενδυτές αφού το ζήτημα είναι να μάθουμε πόσα  είναι τα χρήματα που μένουν στην εταιρία μετά τη πληρωμή φόρων ή έχει ζημιές.  Αυτό εξάλλου επιτάσσουν και τα διεθνή λογιστικά πρότυπα που το μείζον θέμα είναι τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και όχι τα κέρδη προ φόρων ή το EBITDA(λειτουργική κερδοφορία).

Γιατί το κάνουν οι επιχειρήσεις; Προφανώς για να κρυφτούν μέσα στο χαμό των ισολογισμών που πραγματοποιείται το τελευταίο διήμερο πριν εκπνεύσει η σχετική ημερομηνία όπως θα γίνει για παράδειγμα την ερχόμενη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου που λήγει η προθεσμία για την δημοσίευση των αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου ή πρώτου εξαμήνου του 2019. Αυτή η πρακτική δείχνει πόσο ακόμη πίσω είναι η διαφάνεια στις εισηγμένες που κρύβονται πίσω από ανακοινώσεις για να καλύψουν είτε τη μείωση της καθαρής κερδοφορίας είτε ακόμη και τις ζημιές. Βέβαια ένας επιμελής επενδυτής και εφόσον γνωρίζει να διαβάζει ισολογισμό θα προστρέξει στην οικονομική έκθεση και θα διαπιστώσει ποιά είναι η πραγματική θέση της εταιρίας.

Εισήλθαμε στο 21ο αιώνα και πολλές εισηγμένες εταιρίες κρύβονται πίσω από εταιρίες δημοσίων σχέσεων για να στρογγυλοποιούν και να ωραιοποιούν την εικόνα των οικονομικών τους μεγεθών. Συνεπώς η νέα διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έχει πολύ δρόμο να διανύσει για να συνετίσει τις εισηγμένες που κοροϊδεύουν κυρίως τους μετόχους τους. Μετά μην αναρωτιόμαστε για το Χρηματιστήριο που βρίσκεται σε τέτοια επίπεδα απαξίωσης και είναι ζήτημα εάν καθημερινά ασχολούνται 2.000 με 3.000 επενδυτές όταν το 1999 στη χρονιά της φούσκας  το ρεκόρ ήταν 1,25 εκ επενδυτές να έχουν ανοίξει κωδικό και να είναι ενεργοί καθημερινά!!!

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.