ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

H δυσανεξία των υπουργών οικονομίας για το Χρηματιστήριο

12:41 - 01 Νοε 2019
Δεν υπάρχει εξήγηση για την δυσανεξία που επιδεικνύουν όλοι οι υπουργοί οικονομίας ανεξαρτήτου κυβέρνησης από το 1999 μέχρι σήμερα. Δεν θέλουν να τους αναφέρεις τη λέξη αγορά, λες και είναι απαγορευμένη και καταραμένη. Η ζημιά που έγινε το καλοκαίρι του 1999 προφανώς και δεν θα σβήσει εύκολα όσα χρόνια και να περάσουν. Μπορεί να ξεχαστούν τα οικονομικά σκάνδαλα των τελευταίων δεκαετιών (Κοσκωτάς, Siemens, υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών, Μονή Βατοπεδίου, Καρτέλ γάλακτος)ή τα πιο πρόσφατα (Novartis, Folli Follie), όμως το Χρηματιστήριο θα είναι το κορυφαίο σκάνδαλο εις τους αιώνας των αιώνων.

Έτσι όμως δεν μπορεί να ζητάς από τους επενδυτές να φέρουν τα κεφάλαιά τους στην Ελλάδα όταν έχεις έναν θεσμό ανάπηρο και σε πλήρη απαξίωση.

Προφανώς και ο εκάστοτε υπουργός οικονομικών δεν θέλει –και καλά κάνει- να συνδέσει μία φράση του με μία άνοδο ή κάθοδο στη χρηματιστηριακή αγορά γιατί δεν είναι αυτός ο ρόλος του.

Πρέπει όμως να βοηθήσει να γίνουν πιο εύχρηστοι οι κανόνες λειτουργίας σε μία χρηματιστηριακή αγορά η οποία μπορεί φέτος να είναι στη  κορυφή των παγκόσμιων αποδόσεων με +45% από την αρχή του έτους αλλά ασχολούνται μαζί της καθημερινά όχι περισσότεροι από 2,500 ενεργοί επενδυτές.

Τολμήστε κε Σταϊκούρα και σε συνεργασία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς βελτιώστε το πλαίσιο ελέγχου των συναλλαγών και δώστε κίνητρα στους εναπομείναντες επενδυτές να επανέλθουν στο Χρηματιστήριο ως μακροπρόθεσμοι-αποταμιευτές επενδυτές.

Όλες οι μεγάλες οικονομικές μητροπόλεις του πλανήτη διαφημίζουν τα κεντρικά τους χρηματιστήρια(Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Φρανκφούρτη, Παρίσι, Μαδρίτη, Μιλάνο, Τόκιο, Χόνγκ Κόνγκ) εμείς έχουμε ρίξει το ανάθεμα σ ένα θεσμό που θα μπορούσε να βοηθήσει τις νέες εταιρίες να μεγαλώσουν.

Η μόνη περίπτωση που οι εκάστοτε υπουργοί οικονομικών αισθάνονται άνετα και μιλούν για το Χρηματιστήριο προκειμένου να προσελκύσουν ξένους επενδυτές είναι στις διεθνείς παρουσιάσεις σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο. Εκεί αντιλαμβάνονται ότι μιλούν σε εκπαιδευμένο κοινό ενώ στην Ελλάδα όσες δεκαετίες και να περάσουν δεν  χωνεύεται και δεν ξεχνιέται η περίφημη φράση ενός πρώην πρωθυπουργού «το Χρηματιστήριο είναι ένας από τους πυλώνες της οικονομίας» για να πραγματοποιηθεί λίγους μήνες μετά η  μεγαλύτερη αναδιανομή του ελληνικού εισοδήματος μετά την επανάσταση του 1821 και τη σύσταση του Ελληνικού κράτους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.