ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα 56,3 δισ. ευρώ που δεν θα έρθουν Ελλάδα λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης

11:45 - 13 Νοε 2019
Όπως δεν πρόκειται να επιστρέψουν οι 500.000 νέοι και νέες που έφυγαν από την Ελλάδα στα χρόνια της δεκαετούς κρίσης έτσι δεν θα επιστρέψουν και τα κρυμμένα μετρητά και οι καταθέσεις που έχουν οι Έλληνες στο εξωτερικό και ανέρχονται αθροιστικά στα 56,3 δισ. και ισοδυναμούν με τη σημερινή κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου της Αθήνας που διαμορφώνεται στα 57,656 δισ. ευρώ.

Ο βασικός λόγος που δεν φέρνουν τα χρήματά τους οι συμπατριώτες μας  από το εξωτερικό και ενώ ήδη εισήλθαμε στο 3ο μήνα πλήρης ελευθερίας στην διακίνηση κεφαλαίων  είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης.  Η ζημιά που έχει γίνει στη δεκαετή κρίση είναι πολύ μεγάλη και ακόμη τώρα που είναι στην επικαιρότητα  το θέμα των προμηθειών στις τράπεζες.

Συνεπώς σήμερα στη καθημερινότητα ασφαλώς και οι πολίτες αισθάνονται ψυχολογικά καλύτερα γιατί όσα χρήματα έχουν σήμερα στις τράπεζες μπορούν την επομένη να τα ξαναπάρουν. Όμως οι περισσότεροι λόγω της κρίσης και της ανεργίας και της ασυνέπειας πολλών εργοδοτών να πληρώνουν στην ώρα τους δεν έχουν αποταμιεύσεις. Έτσι οι τράπεζες διαπιστώνουν ότι η ροή κεφαλαίων είναι από χαμηλή έως ανύπαρκτη. Όσον αφορά τις εταιρίες, ασφαλώς και διατηρούν ένα μέρος των καταθέσεων στην Ελλάδα αλλά οι περισσότερες που έχουν θυγατρικές στο εξωτερικό πρέπει να έχουν τη πλειοψηφία των καταθέσεων στην αλλοδαπή.

Η εικόνα για ν’ αλλάξει σε ότι αφορά την επαναφορά των κεφαλαίων στις τράπεζες προϋποθέτει χρόνο και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Ήταν πολλά τα 4 χρόνια των capital controls. Πρέπει επίσης να αποκατασταθεί η ηρεμία στην κάθε ημέρα του πολίτη και να αισθανθεί ότι τα δύσκολα είναι πίσω. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι η κυβέρνηση θα βελτιώνει μέρα-μέρα τις συνθήκες της οικονομίας.

Προς το παρόν ζούμε τη περίοδο ότι θα βελτιωθούν τα πράγματα σταδιακά αλλά σε βάθος χρόνου και με τους περισσότερους πολίτες να προσπαθούν να καλύψουν τις πυκνές υποχρεώσεις τους( ΕΝΦΙΑ, δόσεις εφορίας, τέλη κυκλοφορίας) μέχρι και τον Ιανουάριο του 2020.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.