ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι 4 καταλύτες για να επιταχύνει η οικονομία το νέο έτος

12:29 - 02 Ιαν 2020
Mε ανεβασμένες ταχύτητες εισέρχεται η Ελληνική οικονομία το 2020 καθώς το ζητούμενο είναι να καλύψει το χαμένο έδαφος της χαμένης δεκαετίας που προηγήθηκε.

Καταρχάς θα πρέπει να επισπευσθεί η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και να μπορέσει να προσεγγίσει το ΒΒΒ- για να εισαχθεί στις χώρες της πρώτης κατηγορίας  που είναι σε καθεστώς κανονικότητας και μπορούν να δανείζονται στις διεθνείς αγορές με μηδενικά ή και αρνητικά επιτόκια. Αυτή η εξέλιξη της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας αν όλα πάνε καλά θα πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Οποιαδήποτε εξέλιξη νωρίτερα, ασφαλώς και θα πιστωθεί στη κυβέρνηση. Δεύτερο σημαντικό πεδίο για την Ελληνική οικονομία είναι επιτέλους να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων. Οι περιπτώσεις των ΕΛΠΕ, της ΔΕΠΑ, της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ είναι κρίσιμες και θα θυμίζουν στους ξένους επενδυτές εάν η χώρα ανέβηκε κατηγορία ως προς τη συνέπεια που δείχνει να εφαρμόζει αυτά που έχει υπογράψει. Εννοείται ότι η πώληση του 30% του διεθνούς αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» φαίνεται να είναι η πιο βατή και να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020.

Τρίτο σημαντικό πεδίο για την ελληνική οικονομία είναι να προχωρήσει και να εφαρμοσθεί το σχέδιο «Ηρακλής» για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Η πραγματική οικονομία είναι εγκλωβισμένη αφού δεν λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα και πρέπει πάση θυσία να ξεκινήσει η εκκαθάριση του τοπίου που είναι βραχνάς για την οικονομία. Η εξέλιξη αυτή θα βοηθήσει και στην σταδιακή αποχώρηση των εταιριών-ζόμπις από την πραγματική οικονομία που συνεχίζουν  μέχρι σήμερα να απομυζούν φρέσκα κεφάλαια που θα έπρεπε να είχαν δοθεί στις υγιείς επιχειρήσεις.

Τέταρτο και τελευταίο πεδίο για την επιτάχυνση της ελληνικής οικονομίας είναι να δημιουργηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας. Αυτό θα γίνει είτε με τη δημιουργία νέων βιομηχανικών μονάδων είτε με τη έλευση ξένων εταιριών που θα επενδύσουν σε νέους κλάδους που σχετίζονται με την τεχνική νοημοσύνη. Καλή είναι η ανάπτυξη της οικοδομής αλλά η τρίτη δεκαετία μας προετοιμάζει για την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση.

Εν κατακλείδι η ελληνική οικονομία πρέπει στις 364 ημέρες που υπολείπονται για το 2020 (λόγω δίσεκτου έτους ο Φεβρουάριος έχει 29 μέρες) να καταγράψει υψηλές ταχύτητες και όχι απλώς να κινείται σε επίπεδα απλώς επιβίωσης και κάλυψης των δημοσιονομικών αναγκών. Η χώρα δεν έχει άλλα περιθώρια χαμένου χρόνου. Έβλαψε πολύ η χαμένη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.