ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το μεγάλο ξεκαθάρισμα στον επιχειρηματικό χάρτη

11:55 - 09 Ιαν 2020
Χρονιά ενεργειών και όχι αποφάσεων είναι το 2020 για το ξεκαθάρισμα στον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας.

Τα ψέματα τελείωσαν για όσες επιχειρήσεις είναι μονίμως στο κόκκινο και οι διοικήσεις τους αρνούνται να τοποθετήσουν κεφάλαια για να τις διασώσουν. Ως πότε μία εταιρία με μονίμως αρνητικό ebitda θα παραμένει στον αφρό εις βάρος των υγιών ανταγωνιστών της;  Αυτές οι εταιρίες όσο και αν προσπάθησαν να κερδίσουν χρόνο, τα περιθώρια έληξαν γιατί η νέα τρίτη δεκαετία του 2020 θέλει τοπίο ξεκάθαρο.

Στην παραπάνω κατηγορία θα πρέπει να τοποθετήσουμε και τις υπερδανεισμένες επιχειρήσεις οι οποίες μέχρι σήμερα χάρη στις προσωπικές επαφές του ιδιοκτήτη τους με τις τράπεζες κινούνταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας.  Υπάρχουν εταιρίες που κατόρθωσαν να ξεπεράσουν τα χρόνια της κρίσης με τα ψέματα δηλαδή χωρίς να έχουν παραγωγική δραστηριότητα με συνεχείς πιστωτικές ενέσεις με τις τράπεζες εμφανίζονταν στο κλάδο τους να έχουν μερίδια αγοράς και να πραγματοποιούν τζίρο. Βέβαια εάν ψάξει κανείς τον ισολογισμό τους καταλαβαίνει κανείς για τους σκελετούς που υπάρχουν.

Η πραγματική οικονομία έχει ανάγκη από υγιείς, ανταγωνιστικές και σοβαρές εταιρίες με συνέπεια. Προσέξτε η νέα δεκαετία που ξεκίνησε θα είναι πολύ δύσκολη ακόμη και για τα διαμάντια της ελληνικής επιχειρηματικής σκηνής γιατί το ζητούμενο είναι το growth που σε πολλές περιπτώσεις έχει ήδη εξαντληθεί για πολλές επιχειρήσεις τα προηγούμενα χρόνια. Εάν μία εταιρία δεν αναπτυχθεί με ισχυρότερους ρυθμούς στο εξωτερικό, πολύ δύσκολα θα καλύψει την έλλειψη αγοραστικής δύναμης στην Ελλάδα αφού οι περισσότεροι πολίτες δεν θα αυξήσουν τη κατανάλωση αφού είναι υπερχρεωμένοι.  

Τελευταία τροποποίηση στις 12:05 - 09 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.