ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

H χώρα χρειάζεται οικονομικά άλματα και όχι βηματισμό

20:57 - 15 Ιαν 2020
Η αίσθηση που υπάρχει στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας με το ξεκίνημα του 2020 είναι πως η κυβέρνηση ενώ ξεκίνησε με μεγάλες προσδοκίες για ρήξη και αλλαγές, φαίνεται ότι επικρατεί μία νηνεμία και στασιμότητα.

Ίσως αυτό να οφείλεται ότι είμαστε στην αρχή του νέου έτους, ή ότι αρκετοί υπουργοί δεν δείχνουν έτοιμοι να προχωρήσουν σε γενναίες αποφάσεις αφού μετρά πάνω απ  όλα το πολιτικό κόστος.

Βέβαια για να μην αδικήσουμε την κυβέρνηση είναι αλήθεια  ότι έχουν δοθεί πλέον ημερομηνίες για αρκετά επενδυτικά σχέδια που φαίνεται να έχουν εισέλθει σε τροχοδρόμηση για την υλοποίησή τους προσφέροντας έσοδα στο κράτος και νέες θέσεις εργασίας.

Όμως η συνολική αίσθηση στην πραγματική οικονομία είναι ότι πάλι αρχίζουμε να ζούμε τη μέρα της μαρμότας ίσως γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε πολλές εκκρεμότητες και έχουν μαζευτεί πολλά θέματα που ζητούν λύσεις.

Πιθανότατα πολλοί υπουργοί θέλουν ν αφήσει το χρόνο να κυλήσει υπέρ τους και να προχωρούν αργά τα θέματα, πιθανολογώντας ότι η ωρίμανση των θεμάτων θα φέρει και την λύση τους.

Όμως η χώρα δεν προέρχεται από κανονική δεκαετία. Προέρχεται από έκτακτες συνθήκες που βιώσαμε όλοι  σ αυτή τη χώρα με αποκορύφωμα την επιβολή των capital controls τον Ιούνιο του 2015.

Οι συνεπείς επιχειρηματίες έχουν ματώσει από τη δεκαετή κρίση. Ακόμη κι όσοι τα κατάφεραν και στάθηκαν όρθιοι αυτό συνέβη διότι έχουν υψηλό δείκτη εξωστρέφειας.

Συνεπώς η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και κυρίως πρέπει να ανεβάσει ταχύτητες για να δοθεί το σήμα στον επιχειρηματικό κόσμο ότι η χώρα αφήνει πίσω τα δύσκολα και μπαίνει στο διεθνή επιχειρηματικό στίβο με βασικό γνώμονα την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Όλα τα άλλα που κλωθογυρίζουν στην καθημερινή πολιτική επικαιρότητα είναι σε δουλειά να βρισκόμαστε και να περνά ο καιρός.  Μόνο η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στη χώρα τόσο για τους πολίτες όσο και για τις εταιρίες θα ωφελήσει τη χώρα που θα πρέπει να κάνει άλματα και όχι να πηγαίνει βήμα βήμα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.