ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

1536 ώρες πριν τους πλειστηριασμούς

16:26 - 26 Φεβ 2020
Σε 64 ημερολογιακές μέρες από σήμερα, περισσότερα από 100.000 νοικοκυριά θα βρεθούν αντιμέτωπα με το φάσμα του πλειστηριασμού. Οι κραδασμοί που θα υπάρξουν στο κοινωνικό ιστό της χώρας δεν θα συγκρίνονται με ότι συμβαίνει σήμερα με το ξεσηκωμό των νησιών του βορείου Αιγαίου για το προσφυγικό.

Άργησαν και οι τράπεζες και οι κυβερνήσεις να δώσουν μία μακροπρόθεσμη λύση στους χιλιάδες συμπατριώτες μας που πραγματικά δεν ήταν σε θέση να αποπληρώσουν το δάνειο της πρώτης κατοικίας. Τώρα θα δούμε - ότι συνέβη και στην Ισπανία - με την βίαιη έξωση οικογενειών από τα σπίτια τους όπου και λόγω των social media και της τηλεόρασης στην Ελλάδα θα λάβει διαστάσεις σαπουνόπερας και κοινωνικής αναταραχής.

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν πετύχει με τους θεσμούς μία άτυπη συμφωνία. Να μην γίνονται πλειστηριασμοί για κατοικίες που η αξία τους ήταν μικρότερη από τις 80.000 ευρώ (ή και τις 100.000 ευρώ σε κάποιες περιπτώσεις). Αυτό πλέον δεν ισχύει. Οι πλειστηριασμοί πλέον απελευθερώνονται και θα σαρώνουν όλα τα κοινωνικά στρώματα και όλες τις οικονομικές κατηγορίες πολιτών.

Χιλιάδες, λοιπόν, πολίτες θα αναγκαστούν - άλλοι συναινετικά και άλλοι βίαια - να εγκαταλείψουν την εστία τους.

Το άδικο για την ελληνική κοινωνία είναι ότι έρχονται οι πλειστηριασμοί σε μια περίοδο που προσπαθεί η χώρα να σταθεί στα πόδια της μετά από μία δεκαετή κρίση που σάρωσε τη ζωή των πολιτών.

Προφανώς και η κυβέρνηση θα προσπαθήσει σε επικοινωνιακό επίπεδο να περιορίσει τον αντίκτυπο αυτής της κοινωνικής εξέλιξης που θα αγγίξει πολίτες που η κρίση τους οδήγησε σε περιθώριο και μέχρι σήμερα δεν έχουν βρει το βηματισμό τους.

Μεγάλη ευθύνη φέρνουν και οι τράπεζες οι οποίες καθυστέρησαν να ρυθμίσουν τα δάνεια πελατών τους αφού η γραφειοκρατία αλλά και οι εσωτερικές τους υποθέσεις (κατάρρευση καταθέσεων, προγράμματα εθελούσιας εξόδου κλπ.) δεν τους επέτρεψαν να επισπεύσουν τις ρυθμίσεις. Τώρα μάλιστα παρουσιάζεται το φαινόμενο ακόμη και στους συνεπείς που είχαν ρυθμίσει τα δάνειά τους να τους ζητούν τις αρχικές δόσεις των δανείων που είχαν συναφθεί πριν τη κρίση.

Συμπερασματικά με την έλευση της Πρωτομαγιάς η Ελληνική κοινωνία θα πρέπει να πάρει ανάσα για να αντιμετωπίσει ένα νέο πρωτόγνωρο φαινόμενο όπως ακριβώς ήταν και η έλευση της δεκαετούς κρίσης το 2009. Έτσι είναι η ζωή όμως… Κανείς δεν μας έχει υποσχεθεί ότι η ζωή μας θα ήταν μία ευθεία γραμμή χωρίς ανεβοκατεβάσματα. Τουλάχιστον οι κάτοικοι αυτής της χώρας που του χρόνου συμπληρώνει 200 χρόνια από την επανάσταση του 21 έχουν αποδείξει ότι μάχονται έστω και αν ο πόλεμος φαίνεται να έχει χαθεί…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.