ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η προστασία των επιχειρήσεων από τον Covid-19

12:12 - 04 Μαρ 2020
Σε νέα αχαρτογράφητα νερά κινούνται πάλι οι ελληνικές επιχειρήσεις λόγω της εξάπλωσης του Covid-19.

H εικόνα μας θυμίζει ότι είχε συμβεί πριν πέντε χρόνια, στο  αλησμόνητο καλοκαίρι του 2015 με την εφαρμογή των capital controls όπου και τότε οι επιχειρήσεις είχαν μπροστά τους έναν πρωτοφανές γεγονός που δεν είχαν αντιμετωπίσουν στο παρελθόν. Τότε εκατοντάδες χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις πέρασαν στο περιθώριο της πραγματικής οικονομίας λόγω έλλειψης ρευστότητας και δεν ανέκαμψαν ποτέ. Έτσι και τώρα με την έλευση του κοροναϊου στη χώρα μας οι εταιρίες θυμήθηκαν και έθεσαν πάλι σε λειτουργία τα συμβούλια διαχείρισης κρίσεων.

Στις θυγατρικές πολυεθνικών οι εντολές έρχονται κατευθείαν από το εξωτερικό και τις μητρικές εταιρίες. Στις εγχώριες επιχειρήσεις η πρώτη κίνηση που έγινε από τη περασμένη εβδομάδα ήταν να δοθεί υποχρεωτική άδεια τουλάχιστον 9 εργάσιμων ημερών σε όσα στελέχη είχαν πραγματοποιήσει πρόσφατα ταξίδια είτε στην Ιταλία είτε στη Κίνα.

Το δεύτερο μέρος που έλαβαν ήταν εφόσον υπάρξει επιδείνωση της κατάστασης-κυρίως για τις βιομηχανικές και οι μεταποιητικές επιχειρήσεις- οι εργαζόμενοί τους εκ περιτροπής να προσέρχονται στα εργοστάσια αφού λόγω του αντικειμένου δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι.  

Το τρίτο μέτρο που λαμβάνεται είναι η συνεχής απολύμανση των χώρων. Ήδη η Aegean ανακοίνωσε την εντατικοποίηση των τακτικών καθαρισμών των αεροσκαφών στο μεσοδιάστημα των πτήσεών της και επιπλέον έχει δημιουργήσει ειδικό πρωτόκολλο απολύμανσης αεροσκαφών, εφόσον λάβει ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ ότι σε συγκεκριμένη πτήση υπήρξε μεταφορά επιβάτη που είναι πιθανώς κρούσμα.

Τα μέτρα δεν αφορούν μόνον τους αερομεταφορείς. Πολλές επιχειρήσεις, ειδικά όσες διαθέτουν κρίσιμες υποδομές, προχωρούν σε προληπτικές απολυμάνσεις. Μία εταιρεία μάλιστα αποφάσισε να απολυμαίνει κάθε δεύτερη ημέρα τους χώρους εργασίας της. Ειδικά οι τηλεπικοινωνιακές επιχειρήσεις, που διατηρούν δύο ή τρία κέντρα ελέγχου των τηλεπικοινωνιακών δικτύων τους, λαμβάνουν ειδικά μέτρα προκειμένου να διατηρήσουν τους χώρους τους μακριά από την επιδημία.

Όπως συνέβη το καλοκαίρι του 2015 με τα capital controls έτσι και τώρα οι επιχειρήσεις θα μάθουν να ζούνε με τον Covid 19 και ας ελπίσουμε ότι δεν θα υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες γιατί δεν μπορεί να συγκριθεί η αδυναμία ρευστότητας για να καλύψουμε τις ανάγκες της καθημερινότητας με το κίνδυνο να χαθούν συνάνθρωποι μας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.