ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μέχρι τον Μάιο κρίνεται η οικονομική χρονιά

12:58 - 11 Μαρ 2020
Πόσο να αντέξει η Ελληνική οικονομία άλλη μία ύφεση πριν καλά-καλά ξεμπερδέψουμε με την δεκαετή που έφυγε στατιστικά άλλα άφησε πολλά απόνερα στην πραγματική οικονομία;

Ο εφιάλτης ξαναγύρισε στην χώρα με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι εάν δεν αντιστραφεί η εικόνα των ακυρώσεων και των περιορισμών λόγω του Covid-19 σε τουρισμό και εξαγωγές μέχρι τα τέλη Μαΐου πάμε για άλλη μία χαμένη χρονιά αφού δεν σώζονται οι τελευταίοι έξι μήνες σε μία οικονομία με μία ασθενική ανάπτυξη που δεν θα ξεπεράσει το 1% με 1,5%.

Οι επιχειρήσεις πρέπει να προετοιμαστούν για άλλη μία δύσκολη χρονιά και ενώ οι προσδοκίες ήταν καλές για φέτος έχοντας αφήσει πίσω τους τα ζημιογόνα τρίμηνα της προηγούμενης δεκαετίας.

Νέα αχαρτογράφητα νερά για τις επιχειρήσεις οι οποίες μετά την τετραετή εμπειρία των capital controls είναι μπροστά σε ακόμη μεγαλύτερο εμπόδιο που απειλεί την ίδια τους την επιβίωση αφού εάν διαρραγεί η εφοδιαστική αλυσίδα οι ζημιές θα είναι ανυπολόγιστες.

Όπως οι δίδυμοι πύργοι το 2001 άλλαξαν την καθημερινότητα στα αεροπορικά ταξίδια και την ασφάλεια των μεταφορών, έτσι και τώρα το 2020 ο Covid-19 αλλάζει τις συνήθειες των 7,5 δισ. ανθρώπων του πλανήτη που θα πρέπει να προσέχουν τις διαπροσωπικές τους επαφές και την καθημερινή τους υγιεινή.

Όλα πλέον έχουν αλλάξει με τις ασύλληπτες ταχύτητες που κινείται ο κόσμος και δεν προλαβαίνουμε να αφομοιώσουμε τις αλλαγές που συντελούνται. Στο επίπεδο αυτό ο επιχειρηματικός κόσμος αναδιατάσσει τις προτεραιότητες. Ακόμη και η ανάδειξη της τηλεργασίας από το σπίτι για τα εκατομμύρια των εργαζομένων έρχεται στο προσκήνιο.

Όποιος δεν αλλάζει και δεν προσαρμόζεται μένει πίσω και χάνει τις εξελίξεις. Η χώρα μας με τις 2 ασύμμετρες απειλές (Covid-19 και μεταναστευτικό) έχει μία μοναδική ευκαιρία να γίνει σοβαρό κράτος και να τρέξει πλέον με στόχο να συναντήσει τις προηγμένες χώρες και οικονομίες.

Η νέα οδύσσεια που ξεκίνησε φέτος στην Ελλάδα ίσως είναι η καλύτερη αφορμή για να βρει την Ιθάκη της και να καταστεί ένα κράτος παραγωγικό που θα σέβεται τους πολίτες της και θα επικρατεί η σοβαρότητα, η αξιοπιστία και ο κοινός νους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.