ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί δεν δίνουν επιχειρηματικά δάνεια οι τράπεζες

09:29 - 07 Μαϊ 2020
Δυσφορία επικρατεί στους επιχειρηματικούς κύκλους της χώρας για το γεγονός ότι οι τράπεζες παραμένουν φειδωλές στη παροχή δανείων εν μέσω της πανδημίας που οδηγεί τη χώρα στη μεγαλύτερη ετήσια ύφεση(-9,75%) ακόμη και από τα χρόνια της δεκαετούς κρίσης(2008-2017). Υπενθυμίζω ότι η χειρότερη χρονιά ήταν το 2011 με ύφεση -7,1%, έλλειμμα 9,4% επί του ΑΕΠ, δημόσιο χρέος 355,7 δις. ευρώ).

Γιατί λοιπόν οι τράπεζες δείχνουν τόσο διστακτικές στη παροχή επιχειρηματικών δανείων και μάλιστα σύμφωνα με το πολιτικό ρεπορτάζ δέχθηκαν και την επίπληξη του πρωθυπουργού στη πρόσφατη τηλεδιάσκεψη που είχαν οι 5 επικεφαλής των τραπεζών, ενώ ο  υπουργός ανάπτυξης τους πρόσαψε μεγάλη γραφειοκρατία και ατελείωτο αριθμό  δικαιολογητικών;

Προφανώς και το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα είναι ότι διατηρούνται εν ζωή ακόμη τα εκατοντάδες χιλιάδες ζόμπι εταιριών που όχι μόνο δεν έκλεισαν στη διάρκεια της κρίσης αλλά έχουν το θράσος οι ιδιοκτήτες τους να επανεμφανίζονται και να ζητούν και νέα δάνεια αλλά και να τους χαριστούν τα δάνεια των προηγούμενων ετών.

Κάθε νοήμον άνθρωπος αντιλαμβάνεται ότι οι τράπεζες με αυτό το βουνό των κόκκινων δανείων που έχουν να αντιμετωπίσουν μέχρι να δημιουργηθεί η bad bank  όχι πλέον περνούν από κόσκινο κάθε αίτημα αλλά έχει παρέλθει η εποχή των κολλητών και γνωστών που έπαιρναν δάνεια για να αγοράσουν βίλες, ιδιωτικά τζέτ και ελικόπτερα.

Το πρόβλημα είναι τεράστιο γιατί ακόμη και η δεκαετής κρίση δεν ξεκαθάρισε την ήρα από το στάρι και τώρα μέσα στην νέα πυκνή ομίχλη που έχει ενσκήψει στην πραγματική οικονομία οι εταιρίες-ζόμπι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και να ξεγελάσουν πάλι τις τράπεζες εις βάρος των υγιών εταιριών.

Η ευθύνη των τραπεζών είναι μεγάλη και επιτέλους πρέπει να τραβήξουν τη πρίζα σε όσους έμαθαν σ αυτή τη χώρα να μην πληρώνουν τους φόρους τους και να κοροϊδεύουν εξαπατώντας τους εργαζομένους και την κοινωνία. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.