ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα greek statistics του Χρηματιστηρίου και η χαμένη αξιοπιστία

13:09 - 14 Μαϊ 2020
Φέτος συμπληρώνονται 21 χρόνια από τη φούσκα του 1999 και το Χρηματιστήριο βρίσκεται ξανά σε τροχιά αναταράξεων. Αυτή τη φορά όμως έχει πληγεί όχι μόνο η αξιοπιστία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς αλλά και των ίδιων των επιχειρήσεων.

Σε λιγότερο από 12 μήνες έχουμε τρία κρούσματα οικονομικών greek statistics που πλήττουν την αξιοπιστία και τον θεσμό της αγοράς. Μετά τις περιπτώσεις Folli Follie, Creta Farms τα τελευταία εικοσιτετράωρα έσκασε και το θέμα της MLS Πληροφορική.

Δεν υπάρχει προηγούμενο στην ιστορία όχι μόνο του Χρηματιστηρίου, αλλά και της ελληνικής βιομηχανίας, να υπάρχουν εταιρίες με τέτοια συχνότητα πλέον που παραποιούν τα οικονομικά στοιχεία με αποτέλεσμα να έχουν προκαλέσει ζημιές εκατομμυρίων ευρώ σε μετόχους, ομολογιούχους και προμηθευτές.

Οι επενδυτές, κυρίως τα ξένα funds έχουν υποστεί σοκ, καθώς μέχρι σήμερα πίστευαν ότι αναξιόπιστες ως προς τα οικονομικά στοιχεία του προϋπολογισμού ήταν μόνο οι Ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών.

Την τελευταία διετία εμφανίστηκε μία νέα γενιά εταιριών που ανήκαν στους πρωταγωνιστές των κλάδων που δραστηριοποιούνται να έχουν  παραποιήσει τα οικονομικά τους στοιχεία και η εισαγγελική έρευνα θα δείξει πόσο πίσω χρειάζεται να ψάξει για την αξιοπιστία αυτών  των ισολογισμών.

Η υπόθεση της FFG δημοσιοποιήθηκε στις 5 Μαΐου 2018 και σήμερα είναι 14 Μαΐου 2020 και ακόμη οι εξελίξεις γύρω από την έρευνα είναι σε νηπιακό στάδιο. Η ανάλογη περίπτωση της Parmalat είχε ταχύτατες εξελίξεις με τους ιδιοκτήτες να οδηγούνται άμεσα στη Δικαιοσύνη. Στη περίπτωση της Creta Farms το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε το καλοκαίρι του 2019 και μέχρι σήμερα που συμπληρώνεται ένας χρόνος δεν γνωρίζουμε το πόρισμα για τις ατασθαλίες της πρώην διοίκησης Δομαζάκη. Η περίπτωση της MLS Πληροφορική μόλις ξεκίνησε και ουδείς γνωρίζει το χρόνο για να αποκαλυφθούν οι σκελετοί εφόσον υπάρχουν στον ισολογισμό της.

Πολλοί πίστευαν ότι σε μία χώρα που έχει περάσει από τη βάσανο τριών μνημονίων και κόστισε τη μείωση του ΑΕΠ κατά 25%, αλλά κυρίως την μετανάστευση 470.000 νέων με υψηλές δεξιότητες θα είχε τα αντανακλαστικά να προλάβει νέα οικονομικά σκάνδαλα και κυρίως η εποπτεία της αγοράς να κινηθεί γρήγορα για να διασώσει το θεσμό από νέο ισχυρό κτύπημα που αφορά πλέον την αξιοπιστία της αγοράς.

Προφανώς όλοι όσοι κατέχουν υψηλές θέσεις στο κρατικό μηχανισμό της χώρας και σε θέσεις εποπτικών αρχών δεν έχουν αντιληφθεί ότι ακόμη και σήμερα ακριβώς 13 χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης στην Ελλάδα, το μείζον θέμα της χώρας στο εξωτερικό είναι ένα και μοναδικό: Δεν μας εμπιστεύονται γιατί τους είπαμε ψέματα στο παρελθόν.

Αλλά το έχουμε σημειώσει, σ’ αυτή τη χώρα ο καιρός να περνά, να διατηρούμε τις θέσεις μας και κυρίως να μπαίνει ο μισθός…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.