ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το στρες των εισηγμένων για φθηνό χρήμα

11:11 - 25 Ιουν 2020
Άγχος να προλάβουν να εκδώσουν εταιρικά ομόλογα φαίνεται να έχει προκαλέσει η πτώση των επιτοκίων δανεισμού στις εισηγμένες εταιρείες.

Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου αναμένεται να αντληθούν από δύο εισηγμένες σχεδόν 820 εκατ. ευρώ από την κεφαλαιαγορά, γεγονός που θα κοστίσει σε ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα από ένα ξεθυμασμένο χρηματιστήριο που βολοδέρνει μεταξύ των 650 και 680 μονάδων.

Οι εισηγμένες εταιρείες απευθύνονται στους αποταμιευτές για να αγοράσουν τα ομόλογά τους καθώς θα τους προσφέρουν επιτόκια από 2,5% μέχρι και 3,5%. Αυτά τα επιτόκια ασφαλώς και δεν υπάρχουν σήμερα στις προθεσμιακές καταθέσεις και συνεπώς είναι δέλεαρ για τους επενδυτές που έχουν μία μέση κατάθεση από 10.000 ευρώ και πάνω.

Το ερώτημα συνεπώς είναι τι οδηγεί τις επιχειρήσεις να αντλήσουν κατακαλόκαιρο τέτοια μεγάλα ποσά για τη δυναμική της κεφαλαιαγοράς;

Η πρώτη απάντηση είναι ότι βελτιώθηκε ξανά το επιτόκιο δανεισμού της χώρας μετά τη πρόσφατη έκδοση του 10ετούς ομολόγου για την άντληση 2,5 δισ. ευρώ και συνεπώς αυτό έχει ευεργετικές συνέπειες και στο δανεισμό των επιχειρήσεων.

Η δεύτερη απάντηση είναι ότι φοβούνται ότι από τον Σεπτέμβριο θα επικρατήσουν ξανά φόβοι στο διεθνές στερέωμα χρήματος λόγω Covid-19 και θα είναι δύσκολα να απευθυνθούν στο επενδυτικό κοινό.

Η τρίτη απάντηση είναι ότι υπάρχει διαθέσιμο χρήμα που λιμνάζει. Για πρώτη φορά μετά την έναρξη της δεκαετούς κρίσης το 2008, η Τράπεζα της Ελλάδος διαβλέπει αύξηση των καταθέσεων στους λογαριασμούς των πολιτών. Αυτό προφανώς συμβαίνει διότι επικρατεί φόβος και επιφυλακτικότητα στους πολίτες για το εργασιακό τους μέλλον εφόσον η πανδημία παραμένει και οι επιχειρήσεις μειώνουν το προσωπικό τους.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:15 - 25 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.