ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η σύγκρουση συμφερόντων αλλάζει την εποπτεία στο Χρηματιστήριο

12:39 - 03 Ιουλ 2020
Με τον Νομοσχέδιο που εισήχθη στην Βουλή περί εταιρικής διακυβέρνησης και συγκεκριμένα στο άρθρο 78 της εισηγητικής έκθεσης, απομακρύνεται ο εκπρόσωπος του Χρηματιστηρίου Αθηνών από το ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και αντικαθίσταται με τον εκπρόσωπο της ΕΛΤΕ.

Ο λόγος αυτής της αλλαγής είναι ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι εποπτευόμενος φορέας. Στην αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών που είναι πλέον τόπος αγοράς (market place) διαπραγματεύονται μετοχές και ομόλογα εντός της οργανωμένης αυτής αγοράς. Όμως η εξέλιξη των χρηματοοικονομικών προϊόντων είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχουν και να διαπραγματεύονται πλήθος προϊόντων εκτός οργανωμένης αγοράς του Χρηματιστηρίου όπως είναι τα forex, τα CFDs, τα δομημένα ομόλογα και προϊόντα (structures), τα διεθνή ομόλογα (κρατικά ή ιδιωτικά).

Ο τζίρος των εκτός χρηματιστηρίου προϊόντων είναι πολλαπλάσιος. Όταν στο παρελθόν έρχονταν τέτοιες υποθέσεις προϊόντων εκτός ΧΑ  στο Δ.Σ. της Ε.Κ., ο εκπρόσωπος του Χ.Α. ήταν αρνητικός και αυστηρός διότι αυτά τα προϊόντα εκτός οργανωμένης αγοράς είναι ανταγωνιστικά των προϊόντων του Χ.Α. που είναι μετοχές και ομόλογα.

Τα χρηματοοικονομικά προϊόντα καθορίζονται από την οδηγία MIFID II που ενσωματώθηκε στην Ελλάδα με τον Νομό 4514/2018 . Σε αυτόν τον Νόμο 4514/2018, παρατηρείται ότι τα προϊόντα που διαπραγματεύονται στο Χ.Α. είναι ελάχιστα σε σχέση με τα υπόλοιπα. Οι λόγοι σύγκρουσης συμφερόντων έχουν μεγάλη προτεραιότητα, σπουδαιότητα στην Ε.Ε.  

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.