ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα δύσκολα του Σεπτεμβρίου και το μαύρο χρήμα

11:15 - 30 Ιουλ 2020
Οι πρώτες διστακτικές δηλώσεις στελεχών του τουρισμού είναι σαφέστατες και αποκαλυπτικές για το φετινό χαμένο τουριστικό καλοκαίρι: «χαμηλότερα των 5 δις ευρώ θα είναι οι φετινές εισπράξεις για την Ελλάδα από 18-19 δις ευρώ το 2019. Πρέπει να προετοιμαστούμε για το 2021».

Όπως αντιλαμβάνεσθε όταν ξενοδοχεία πέντε αστέρων δουλεύουν με πληρότητες από 20% έως 35% από τη Ρόδο μέχρι την Κέρκυρα και από την Κρήτη μέχρι την Χαλκιδική η εικόνα είναι απογοητευτική. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι γνωστοί ξενοδοχειακοί όμιλοι άνοιξαν φέτος αφού προχώρησαν σε οριζόντιες περικοπές μισθών έως και 30% προς τους εργαζομένους με την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας για την άνοιξη του 2021.

Συνεπώς ο Σεπτέμβριος θα είναι πολύ σκληρός όχι μόνο για τους 470.000 εργαζομένους του τουριστικού κλάδου που εκπροσωπεί το 22% του ΑΕΠ αλλά για το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων. Όλες οι διοικήσεις μετά από ένα σύντομο διάστημα διακοπών μεταξύ 1η έως 20 Αυγούστου θα υποχρεωθούν σε αναδιάταξη προσωπικού που θα περιλαμβάνει και απολύσεις είτε μέσω εθελούσιων προγραμμάτων είτε και απευθείας απολύσεων. Ακόμη και σήμερα μεγάλος αριθμός εταιριών εργάζεται σε συνθήκες όχι μόνο τηλεργασίας αλλά και με καθίζηση των πωλήσεων που ξεκινά από 30% και φθάνει το 70% και 80%. Το 2020 δεν είναι μόνο χαμένη χρονιά αλλά και ένα έτος επανεκκίνησης για όλο τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας.

Στον επίλογο του κειμένου θ αναφερθούμε στο μαύρο χρήμα που τα προηγούμενα χρόνια αντιπροσώπευε τα 35 με 40 δις από τα 190-200 δις του ΑΕΠ. O covid-19 προκαλεί μείωση έως και 5 δις ευρώ από τους σκοτεινούς διαδρόμους του αδήλωτου χρήματος στη χώρα μας. Γι αυτό μην απορείτε για ότι συμβαίνει το τελευταίο διάστημα με τα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών με ανθρώπους της νύκτας και της διαφθοράς.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.