ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

O ρόλος των Ελλήνων επιχειρηματιών

10:04 - 08 Σεπ 2020
Η χώρα μετά από ένα ανελέητο σφυροκόπημα από τη δεκαετή κρίση που της κόστισε 25% του ΑΕΠ, βιώνει άλλη μία νέα κρίση λόγω πανδημίας που θα της επιφέρει στη καλύτερη των περιπτώσεων άλλη μία μείωση 10% του ΑΕΠ που για φέτος θα διολισθήσει στα 178 δισ. ευρώ από 192 δισ. που είχε κλείσει το 2019.

Η φετινή χρονιά είναι στα τελειώματά της αφού απομένουν λιγότεροι από 4 μήνες και ήδη οι κορυφαίοι επιχειρηματίες έχουν ξεκινήσει τους σχεδιασμούς για το 2021.

Το μεγάλο θέμα όμως για την επιχειρηματική ζωή της χώρας, είναι τι γίνεται με τους κατ’ όνομα επιχειρηματίες οι οποίες αποφάσισαν από το 2007 ίσως και νωρίτερα να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό και να αφήσουν τις εταιρίες τους στο έλεος της κρίσης και να οδηγηθούν είτε στην αφάνεια είτε στην χρεοκοπία;

Είναι πολύ μεγάλος αυτός ο αριθμός των επιχειρηματιών οι οποίοι ούτε βοηθούν τη χώρα τους με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ούτε νοιάζονται για την επόμενη μέρα που η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει 3 ταυτόχρονα κρίσεις: την οικονομική από την μείωση των εσόδων και των εισφορών, την ανθρωπιστική κρίση λόγω Covid-19 αφού πολλαπλασιάζεται ο αριθμός κρουσμάτων και νεκρών και την δημογραφική κρίση αφού η Ελλάδα το 2050 θα έχει το 40% του πληθυσμού της άνω των 65 ετών.

Αντί λοιπόν αυτοί οι επιχειρηματίες να δραστηριοποιηθούν και να κινήσουν το χρήμα για να δημιουργηθούν νέες νησίδες ανάπτυξης στη χώρα, κάθονται πάνω στα εκατομμύρια τους και απλώς διαφημίζουν το πλούτο τους είτε μέσω των θαλαμηγών τους είτε μέσω των εξοχικών τους κατοικιών.

Αυτό έχει ανάγκη όμως η χώρα; Γιατί πρέπει συνεχώς στη πρώτη γραμμή να σηκώνουν το βάρος μία 20αδα επιχειρηματιών που έχουν ήδη κάνει τη πορεία τους και έχουν αποδείξει το πατριωτισμό τους  τα τελευταία σαράντα χρόνια και να μην εμφανίζονται άλλοι επιχειρηματίες οι οποίοι απλώς ενδιαφέρονται να κάνουν μόνο δωρεές στο Ελληνικό δημόσιο για να εκπίπτει η φορολογία τους.

Τα παραδείγματα των μεγάλων ευεργετών του μεσοπολέμου αλλά και μεταπολεμικά που ανόρθωσαν τη χώρα θα πρέπει να ακολουθήσουν οι πολλοί επιχειρηματίες που έγιναν ισχυροί από το κράτος αλλά τώρα κάθονται στην άκρη και επιδεικνύουν προκλητικά το πλουτισμό τους.

Αλλιώς εάν δεν κάνουν αυτό που πρέπει για την χώρα δεν αξίζουν προβολής και επικοινωνίας γιατί ζημιώνουν αντί να βοηθήσουν τη χώρα που τους έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.