ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι να μας πει η 10ετής κρίση και τα capital controls μπροστά στο Covid-19

09:07 - 23 Σεπ 2020
Ό,τι δεν κατάφερε η δεκαετής κρίση που κόστισε το 25% του ΑΕΠ και αφάνισε δεκάδες χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις και οδήγησε στην ανεργία εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες θα καταφέρει ο Covid-19 στην αναδιάταξη του επιχειρηματικού χάρτη της χώρας.

Βρισκόμαστε στην εκκίνηση της πιο βίαιης αλλαγής του εγχώριου επιχειρηματικού κόσμου καθώς ότι δεν έγινε στα χρόνια των capital controls θα γίνει τώρα και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς.

Λίγη σημασία έχει αν γίνει lock down στην Αττική το επόμενο δεκαπενθήμερο, αφού εκατοντάδες επιχειρήσεις βρίσκονται λίγο πριν την εξαφάνισή τους από τον επιχειρηματικό χάρτη. Αυτό θα γίνει είτε μέσω ειδικού διαχειριστή που θα οδηγηθούν στο πλειστηριασμό της ακίνητης περιουσίας τους είτε μέσω της άτακτης χρεοκοπίας.

Τα ψέματα τελείωσαν για τους αεριτζήδες και τους επιχειρηματίες με τις πλάτες του δημοσίου αφού αρνούνται τόσα χρόνια να βάλουν το χέρι στην προσωπική τους περιουσία την οποία έχουν μεταφέρει στο εξωτερικό.

Σε μία χώρα που γυρνά ολοταχώς σε ΑΕΠ στα 172 δισ. ευρώ από 190 δισ. ευρώ το 2018 δε μπορεί να έχουν θέση εταιρείες-ζόμπι που απλώς παραμένουν σε λειτουργία επειδή τα δικαστήρια καθυστέρησαν να βγάλουν τις αποφάσεις ή γιατί οι επιχειρηματίες είχαν φιλικές σχέσεις με διευθυντές τραπεζών και κέρδιζαν χρόνο.

Οι επιχειρήσεις που έχουν μέλλον στην Ελλάδα είναι αυτές που είτε είναι πρωταγωνιστές στον κλάδο τους με αξιόλογο διεθνές αποτύπωμα ή αυτές που θα ρίξουν τον εγωισμό τους οι ιδιοκτήτες και θα συμμαχήσουν ή και θα συγχωνευτούν με τους ανταγωνιστές τους για να διατηρηθούν στην αγορά. Η μικρή αγορά της Ελλάδας δεν μπορεί να συντηρήσει πλέον εταιρίες που κινούνται στο περιθώριο της παρανομίας και της συνδιαλλαγής κάτω από το τραπέζι. Ή έχεις σοβαρό προϊόν και το πουλάς ή κάθεσαι στην άκρη…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.