ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Tα 7 δισ. ευρώ του lockdown

08:52 - 15 Οκτ 2020
Oι εισηγμένες εταιρείες ταξιδεύουν σε αχαρτογράφητα νερά. Το δίμηνο lockdown Μαρτίου-Απριλίου ήταν ένα ισχυρό χαστούκι στις προβλέψεις τους για τη φετινή χρονιά αφού με βάση τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου 2020 χάθηκαν 7 δισ. ευρώ από τις πωλήσεις. Και είναι μόνο η αρχή. Οι εκτιμήσεις λένε ότι και το τρίτο τρίμηνο του 2020 εξελίχθηκε σε βατερλώ αφού η ύφεση στη χώρα ξεπέρασε το -10%.

Τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω; Ότι η επιχειρηματικότητα αιμορραγεί φέτος και κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει και πως θα κλείσει η χρονιά αλλά πως θα ξεκινήσει το 2021 αφού έμειναν μόλις 54 εργάσιμες μέρες για να τελειώσει το 2020.

Είναι παράδοξο αλλά με όποιον επιχειρηματία και να συνομιλήσεις αυτή τη περίοδο, οι σκέψεις περιστρέφονται γύρω από το πότε θα βρεθεί εμβόλιο και όχι για νέα επενδυτικά σχέδια. Όλα ακούγονται σήμερα μάταια για επιχειρηματικές εξελίξεις όταν μεγαλουπόλεις όπως το Παρίσι αποφασίζεται η απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω αύξησης των κρουσμάτων covid-19.

Η πανδημία κατάφερε ότι δεν κατάφερε η 10ετής κρίση. Να δημιουργήσει μία αίσθηση αναβολής και παγώματος στον επιχειρηματικό κόσμο αφού η κατάρρευση της κατανάλωσης συνεχίζεται σε υπερθετικό βαθμό όπως αναφέρουν και τα στοιχεία της τράπεζας της Ελλάδος. Οι πολίτες δεν ξοδεύουν αλλά ούτε και αποταμιεύουν αφού οι χαμηλοί μισθοί δαπανώνται στα υψηλά λειτουργικά πάγια που έχουν τα νοικοκυριά.

Οι επιχειρηματίες διανύουν μία περίοδο περισυλλογής , σκέφτονται και ξανασκέφτονται εάν αξίζουν να επενδύσουν σ ένα πλανήτη που δεν ξέρουμε που θα οδηγήσει αυτή η πανδημία. Βέβαια η παγκόσμια ιστορία έχει δείξει ότι με λίγους και τολμηρούς πήγε μπροστά η ανθρωπότητα.

Τώρα όμως βρισκόμαστε σε μία χρονική στιγμή που ο αόρατος εχθρός παραμένει ανίκητος και το παγκόσμιο εμπόριο έχει κατεβάσει ταχύτητες. Τι θα επιλέξουν οι Έλληνες επιχειρηματίες; Θα ρισκάρουν ακόμη και την επιβίωση των επιχειρήσεων τους προχωρώντας σ ένα αβέβαιο μέλλον ή θα κινηθούν συντηρητικά μέχρι να βρεθεί εμβόλιο;

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.