ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φειδώ στις δαπάνες και στα χρέη

09:08 - 05 Νοε 2020
Τελικά έγινε αυτό που όλοι δεν θέλαμε να συμβεί αλλά τελικά το βλέπαμε να έρχεται. Από το τις 7 Νοεμβρίου η χώρα εισέρχεται στο 2ο lockdown του 2020 με πικρές συνέπειες για την οικονομία της χώρας.

Προφανώς και το έλλειμμα της χώρας ξεφεύγει για φέτος και πάει σε διπλάσιο ποσοστό. Έχει υπολογιστεί ότι για το μήνα του lockdown η ύφεση είναι της τάξεως των 8 δις ευρώ δηλαδή για κάθε μέρα χάνονται περί τα 260 εκατ. ευρώ στη χώρα.

Αν το ΑΕΠ το 2019 ήταν περί τα 187 δισ. ευρώ η πιθανή ύφεση της οικονομίας περί το 10% το 2020 σημαίνει απώλεια 18 δισ. ευρώ και προσγείωση περί τα 170 δισ. ευρώ.

Μια απώλεια περί τα 18 δισ. ευρώ από το ΑΕΠ σε μια οικονομία με πληθυσμό περί τα 10 εκατ. σημαίνει 1.800 ευρώ κατά άτομο κάτι που για μια τετραμελή οικογένεια σημαίνει απώλεια περί τις 7.200 ευρώ. Ανάλογες θα είναι οι επιπτώσεις και στα δημόσια έσοδα, κατά συνέπεια χώρες με ιδιαίτερα υψηλό χρέος όπως η Ελλάδα θα αντιμετωπίσουν ζητήματα που αφορούν τη βιωσιμότητα του χρέους νωρίτερα απ’ ό,τι θα το αντιμετώπιζαν.

Τα παραπάνω είναι απλές μαθηματικές πράξεις. Όμως ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας θα πρέπει να μάθει να καταναλώνει λιγότερα απ' αυτά που ήδη εισπράττει και βέβαια να περιορίσει τα χρέη διότι οι επόμενοι 7 μήνες που αναμένεται να βγουν τα πρώτα εμβόλια θα είναι πολύ σκληροί. Κυρίως πώς θα βρεθούμε σαν κοινωνία και έθνος μετά τον εγκλεισμό μας τόσους μήνες αλλά και τι μαύρες τρύπες στην οικονομία θα έχει αφήσει η μεγαλύτερη πανδημία του 21ου αιώνα στο πλανήτη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.