ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο επιχειρηματικός κόσμος μπροστά σε νέες προκλήσεις

22:00 - 24 Δεκ 2020
Το 2021 θα είναι το έτος που η ήρα θα ξεχωρίσει από το στάρι στο κλάδο των επιχειρήσεων. Οι σοβαρές εταιρίες της χώρας που δεν ξεπερνούν τις 500 έχουν μπροστά τους μια αβέβαιη και ομιχλώδη χρονιά. Εάν τα εμβόλια κάνουν τη δουλειά τους και έρθει σταδιακά η κανονικότητα, οι μηχανές των εταιριών θα έχουν μπει για τα καλά μπροστά μετά το πρώτο εξάμηνο.

Ταυτόχρονα υπάρχουν 3 μεγάλοι σταθμοί τη νέα χρονιά. Ο πρώτος σταθμός θα είναι η ορκωμοσία του νέου Αμερικανού προέδρου στις 20 Ιανουαρίου 2021. Οι κινήσεις του Μπάιντεν στην παγκόσμια σκακιέρα της οικονομίας θα δώσουν και τα δείγματα που θα κινηθεί το διεθνές εμπόριο που έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από τον covid-19 αλλά και πως θα διαμορφωθούν οι αμερικανο-κινεζικές σχέσεις.

Ο δεύτερος μεγάλος σταθμός που αφορά άμεσα και την ελληνική οικονομία είναι τα ευρωπαϊκά τεστ κοπώσεως των τραπεζών τον προσεχή Ιούνιο. Εάν όλα εξελιχθούν ομαλά οι 4 εγχώριες συστημικές τράπεζες θα πρέπει να ξεφορτωθούν το μεγάλο βάρος των NPL’S των δανείων και να αρχίσουν να τροφοδοτούν με φρέσκο χρήμα την χειμαζόμενη ελληνική οικονομία η οποία για φέτος θα κλείσει με διψήφιο ποσοστό ύφεσης(10-11%).

Ο τρίτος μεγάλος σταθμός του 2021 είναι οι γερμανικές εκλογές τον προσεχή Οκτώβριο. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αποστρατεύεται και όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να δει πως θα κινηθεί η νέα γερμανική κυβέρνηση στο μείζον θέμα της νέας χρονιάς που είναι πως θα διαχειρισθούν Βρυξέλλες και ΕΚΤ την εκτόξευση των δημοσιών χρεών των χωρών μελών της ευρωζώνης αλλά και των 500 εκατ. νοικοκυριών.

Στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να ξεχνούν ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη θα βαίνει μειούμενη αφού όταν αποκατασταθεί η ηρεμία στην οικονομία θα ξεκινήσει η αποπληρωμή των υποχρεώσεων από τα νοικοκυριά που προκάλεσε το πολύμηνο lock down.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.