ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι επιχειρήσεις ξανασχεδιάζουν το 2021 μετά την νέα εμπλοκή με τους εμβολιασμούς

10:37 - 28 Ιαν 2021
Στο σημείο μηδέν παραμένουν τα επενδυτικά σχέδια των εταιριών και ενώ εκπνέει ο πρώτος μήνας του 2021. Η πρόβλεψη ότι ο εμβολιασμός θα μπορούσε να φέρει πιο γρήγορα την κανονικότητα φαίνεται να ανατρέπεται με όλα τα τραγελαφικά που εξελίσσονται στις Βρυξέλλες με τα εμβόλια.

Ο εφιάλτης ξαναγύρισε και οι εκτιμήσεις ότι δεν θα χαθεί το 2021 αρχίζει να αποτελεί μειοψηφία στις εκτιμήσεις των επιχειρηματιών.

Πολλά θα κριθούν με την εικόνα των τουριστικών κρατήσεων για το ερχόμενο καλοκαίρι. Όσοι γνωρίζουν καλά το τουριστικό κλάδο λένε ότι εάν μέχρι τα τέλη Μαΐου δεν εμφανιστεί ένας ικανοποιητικός αριθμός κρατήσεων κυρίως από τους Έλληνες αλλά και τους ξένους τότε θα μιλάμε για τη δεύτερη μία χαμένη χρονιά του Covid-19 αφού δεν σώζονται οι τελευταίοι έξι μήνες σε μία οικονομία όπου το φετινό πρώτο τρίμηνο θα κλείσει με μία ύφεση -15%, ενώ τα υπόλοιπα τρία τρίμηνα θα κινηθεί με μία ασθενική ανάπτυξη που δεν θα ξεπεράσει το 2% με 3% με την προϋπόθεση σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις. Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση ότι ο εμβολιασμός θα εισέλθει σε μία σταθερή τροχιά το επόμενο δίμηνο.

Τα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων ξαναβλέπουν τη  χρονιά και ξαναγράφουν τους προϋπολογισμούς και τους στόχους που είχαν θέσει το περασμένο Δεκέμβριο.

Νέα αχαρτογράφητα νερά για τις επιχειρήσεις οι οποίες μετά την τετραετή εμπειρία των capital controls είναι μπροστά σε ακόμη μεγαλύτερο εμπόδιο που απειλεί την ίδια τους την επιβίωση αφού εάν διαρραγεί η εφοδιαστική αλυσίδα οι ζημιές θα είναι ανυπολόγιστες.

Όλα πλέον έχουν αλλάξει με τις ασύλληπτες ταχύτητες που κινείται ο κόσμος και δεν προλαβαίνουμε να αφομοιώσουμε τις αλλαγές που συντελούνται. Στο επίπεδο αυτό ο επιχειρηματικός κόσμος αναδιατάσσει τις προτεραιότητες. Ακόμη και η ανάδειξη της τηλεργασίας από το σπίτι για τα εκατομμύρια των εργαζομένων έρχεται στο προσκήνιο και θα αποτελέσει την κανονικότητα του μέλλοντος.

Όποιος δεν αλλάζει και δεν προσαρμόζεται μένει πίσω και χάνει τις εξελίξεις. Οι καιροί ου μενετοί...

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.