ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα ζόμπι ζουν και βασιλεύουν μέσα στη πανδημία

11:34 - 04 Φεβ 2021
Οι νεκροζώντανες ελληνικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να απειλούν την βιωσιμότητα του επιχειρηματικού χάρτη αφού λόγω της πανδημίας έχουν ελαχιστοποιηθεί οι πτωχεύσεις και επιβιώνουν στον αναπνευστήρα αμέτρητες επιχειρήσεις που χωρίς την παρέμβαση πολιτικών προϊσταμένων θα είχαν καταρρεύσει.

Το θέμα είναι κορυφαίο και πρέπει η κυβέρνηση να δει τι μπορεί να κάνει γιατί είναι άδικο για τις υγιείς επιχειρήσεις αφού αυτές οι δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις ενδέχεται να συντελέσουν στο να υπάρξει μία ακόμη «χαμένη δεκαετία» στασιμότητας με τη συνεισφορά, βέβαια, της πανδημίας.

Οι επιχειρήσεις-ζόμπι συνεχίζουν να απομυζούν κεφάλαια από τις τράπεζες που αυτή τη στιγμή πρέπει να ασχοληθούν με τη νέα φουρτούνα των κόκκινων δανείων που θα σκάσουν όταν λήξει το μορατόριουμ των αναστολών που έχει δοθεί λόγω πανδημίας.

Μπορεί η κυβέρνηση να έχει ρίξει όλο το βάρος στο να περιορίσει την εκτίναξη της ανεργίας, την ίδια στιγμή όμως η ύπαρξη τόσο πολλών επιχειρήσεων που είναι υπερχρεωμένες, απορροφούν κρατικό χρήμα και αδυνατούν να επενδύσουν ή να παρουσιάσουν οποιαδήποτε καινοτομία.

Αναλυτές, οικονομολόγοι και παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως με μέσον την υπερχρέωση και τα χαμηλά επιτόκια, η κυβέρνηση τροφοδοτεί την οικονομία με χιλιάδες μη βιώσιμες και αναποτελεσματικές επιχειρήσεις χαμηλής παραγωγικότητας, που είναι πολύ πιθανόν να πτωχεύσουν όταν θα επιστρέψουμε σε κάποια κανονικότητα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.