ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο μυαλό των manager

10:42 - 11 Φεβ 2021
Οι περισσότεροι διευθύνοντες σύμβουλοι των ελληνικών επιχειρήσεων έχουν αποδεχθεί ότι το πρώτο εξάμηνο του 2021 θα είναι χαμένο. Στη πρώτη σύσκεψη κάθε ημέρας κοιτούν αφενός μεν τις οικονομικές ροές της προηγούμενης μέρας και τη εξέλιξη του τζίρου τις τελευταίες 30 ημέρες. Αυτές τις μέρες το μυαλό τους είναι σε 2 κομβικά σημεία: α) πόσο ακόμη αντέχει ο όμιλος περικοπές εξόδων και β) σε ποιο επίπεδο είναι η ρευστότητα της επιχείρησης για την προκαταβολή αγοράς πρώτων υλών αλλά και της εξυπηρέτησης των δανειακών αναγκών.

Ο μεγάλος πονοκέφαλος των manager είναι η καθίζηση της κατανάλωσης γεγονός που αποτυπώνεται στη μείωση των πωλήσεων αλλά και στις χαμηλότερες εισροές κεφαλαίων.

Υπό τις σημερινές προϋποθέσεις παγώνουν από διαφημιστικές δαπάνες μέχρι τη δημιουργία νέων προϊόντων ή την πρόθεση να κυνηγήσουν νέες αγορές. Εξάλλου θα πρέπει να γνωρίζεται ότι πολύ λίγες είναι οι επιχειρήσεις που έχουν πάνω από το 70% του ετήσιου τζίρου τους να διοχετεύεται στο εξωτερικό.

Πάντως σε πρόσφατη τριμηνιαία έρευνα της Eταιρίας Aνωτάτων Στελεχών Eπιχειρήσεων (EAΣE) και της ICAP, εμφανίστηκαν οι 6 στους 10 αισιόδοξοι ότι φέτος θα καλύψουν μέρος του χαμένου τζίρου τους το 2020.

Οι προσδοκίες τους για ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στηρίζονται στην αναμενόμενη μερική άρση της αναστολής δραστηριοτήτων και επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου υπό όρους και παράλληλα στην έναρξη των εμβολιασμών του πληθυσμού, που αναμένεται να οδηγήσει στη συρρίκνωση της εξάπλωσης της πανδημίας και σταδιακά στον περιορισμό της, με επακόλουθο την σταδιακή επάνοδο της οικονομίας στην κανονικότητα.

Βέβαια υπάρχει και η σκοτεινή πλευρά όπου δήλωσαν ότι θεωρούν μέτρια ή χαμηλού βαθμού την αποτελεσματικότητα των υποδομών υποστήριξης και ετοιμότητας που διαθέτουν οι επιχειρήσεις τους για τη συνέχιση των δραστηριοτήτων τους στην περίπτωση συνέχισης της πανδημίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.