ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα μετρητά είναι ο βασιλιάς της πανδημίας

10:08 - 18 Φεβ 2021
Αγκομαχούν οι επιχειρήσεις που δεν είχαν προνοήσει να διαθέτουν επαρκή ρευστότητα στα χρόνια της πανδημίας που θα εξελιχθεί σε ισχυρότερη κρίση από την 10ετή που προηγήθηκε. Ο λογαριασμός του 2020 για τις ζημιές στη πραγματική οικονομία ξεπερνά τα 40 δις ευρώ και ακόμη δεν έχουμε δει πότε θα τελειώσει αυτός ο εφιάλτης.

Οι ελάχιστες υγιείς βιομηχανίες είχαν απευθυνθεί σε ξένα funds το 2019 και ενίσχυσαν τις γραμμές πίστωσης με μεγάλα σε αξία διεθνή εταιρικά ομόλογα αντλώντας κατά μέσο όρο πάνω από 500 εκατ. ευρώ. Τώρα είναι σε θέση να σχεδιάζουν την επόμενη μέρα με νέες επενδύσεις και να δημιουργούν και θέσεις εργασίας.

Για τις περισσότερες όμως επιχειρήσεις που κουβαλούν τις αλυσίδες των δανείων εδώ και χρόνια έρχεται η αρχή του τέλους εάν δεν έχουν προσελκύσει τους λευκούς ιππότες.

Τα πράγματα στην ελληνική επιχειρηματική σκηνή αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν. Οι λίγοι και σοβαροί επιχειρηματίες έχουν σχεδιάσει και υλοποιούν την επόμενη μέρα για την τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα.

Αυτό που δεν έχουν αντιληφθεί οι πολλοί και περιστασιακοί της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα είναι ότι μία εταιρεία δεν αντέχει για περισσότερα από 7 χρόνια (όσο διαρκεί ο οικονομικός κύκλος ανόδου ή ύφεσης) να δουλεύει μόνο για τις τράπεζες, αφήνοντας χωρίς κέρδος τους μετόχους της και αγκομαχώντας κάθε μήνα να αποπληρώσει τους εργαζομένους της και τους πιστωτές της. Πρέπει να επανακάμψει, διαφορετικά θα ακολουθήσει άλλες επώδυνες λύσεις (μετοχοποίηση δανείων, αλλαγή διοίκησης, απορρόφηση ή πώληση από ανταγωνιστές ή hedge funds).

Οι ισχυρότερες ταμειακά εισηγμένες είναι σχεδόν οι ίδιες από το 2008, οπότε και αρχίζει να είναι αρνητική η ανάπτυξη στην Ελλάδα. Δεν ξεπερνούν τις 30 σε σύνολο 166 εισηγμένων.

Οι 30 συγκεκριμένες εταιρείες ξεχώρισαν από τις υπόλοιπες για ένα λόγο: πρόσεχαν πάντα ο δανεισμός τους να υπερκαλύπτεται από τα ταμειακά τους διαθέσιμα. Η καθαρή θέση αυτών των εταιρειών δεν διαταράχθηκε ούτε τα 11 συνεχή ζημιογόνα τρίμηνα της δεκαετούς κρίσης ούτε και στα 4 συνεχή ζημιογόνα τρίμηνα του 2020.

Σε μια εσωτερική αγορά που είναι καταδικασμένη να συρρικνώνεται και σε μια οικονομία που το κόστος χρήματος παραμένει υψηλό, η μείωση του εσωτερικού κόστους λειτουργίας της επιχείρησης είναι κανόνας επιβίωσης.

Τα ψέματα και οι ψευδαισθήσεις τελείωσαν. Τα μετρητά είναι ο βασιλιάς στα χρόνια των αναταράξεων. Είτε το έχεις και προχωράς είτε κάνεις στην άκρη γιατί ο χρόνος σου τελείωσε…

Τελευταία τροποποίηση στις 10:39 - 18 Φεβ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.