ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί η dream team του Χρηματιστηρίου ζητά 3,5 δις ευρώ από τους επενδυτές

09:52 - 25 Φεβ 2021
Οι 5 εισηγμένες (ΔΕΗ, Mytilineos, Motor Oil, Αlpha Bank, Πειραιώς Financial Holdings) με συνολική κεφαλαιοποίηση που αγγίζει τα 8 δις ευρώ ετοιμάζονται μέσα στον Μάρτιο να ζητήσουν από εγχώρια και ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια κεφάλαια ύψους 3,5 δις ευρώ είτε μέσω της έκδοσης εταιρικών ομολόγων είτε μέσω της αύξησης ιδίων κεφαλαίων με τη καταβολή μετρητών.

Ο χρόνος που επελέγη δεν είναι τυχαίος. Τα επιτόκια δανεισμού παραμένουν ακόμη χαμηλά και οι παραπάνω επιχειρήσεις που αποτελούν και τη βιτρίνα της ελληνικής βιομηχανίας προστρέχουν για να ενισχύσουν τις γραμμές πίστωσης με σκοπό να υλοποιήσουν τα επενδυτικά σχέδια της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα που έχουμε εισέλθει.

Η πλεονάζουσα ρευστότητα που υπάρχει διεθνώς αφού η πανδημία έχει φρενάρει την παγκόσμια ανάπτυξη και τα funds αναζητούν συμφέρουσες τοποθετήσεις, οι περιπτώσεις αυτών των εισηγμένων αποτελούν κλασικές περιπτώσεις εταιριών που μελλοντικά θα προσφέρουν σημαντικό premium στις αποδόσεις.

Οι ελληνικές εταιρίες στρέφονται στον δανεισμό μέσω ομολογιακών εκδόσεων καθώς κερδίζουν χαμηλά επιτόκια ενώ ταυτόχρονα αναδιαρθρώνουν τον δανεισμό τους μειώνουν τα έξοδα εκ τόκων και βελτιστοποιούν το προφίλ χρέους τους.

Για τις επιχειρήσεις οι εκδόσεις ομολόγων είναι ένα πραγματικά καλό – θετικό νέο και μάλιστα σε μία χρονική στιγμή που φαίνεται ότι η ελληνική οικονομία σταδιακά θα ξεφύγει από τη μέγγενη της πανδημίας και θ αρχίσει να αποκτά πιο γρήγορο βηματισμό.

Επίσης οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων είναι καλό νέο για τους καταθέτες αφού στρέφονται στα ομολογιακά δάνεια γιατί λαμβάνουν καλύτερα επιτόκια από τις καταθέσεις που ως γνωστόν παραμένουν αρνητικές τα τελευταία χρόνια.

Πρακτικά λοιπόν οι ομολογιακές εκδόσεις αποτελούν θετική εξέλιξη για τις επιχειρήσεις γιατί αντλούν ρευστότητα με χαμηλό κόστος. Βέβαια το δυστύχημα είναι ότι σε μία ρηχή αγορά όπως η Ελλάδα είναι λίγες οι καλές εταιρίες που μπορούν να απευθυνθούν σε θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.