ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί έγινε μόδα η αποταμίευση

11:07 - 12 Μαϊ 2021
Η πανδημία έφερε στη μόδα την αποταμίευση. Αυτό που δεν κατάφεραν τα capital controls ή οι συζητήσεις της πρώην κυβέρνησης για έξοδο της χώρας από το ευρώ αφού έψαχνε να τυπώσει δραχμές μέσω Ρωσίας (όπως αναφέρεται και στο βιβλίο του πρώην Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ), το κατάφερε ο Covid-19.

Είναι εντυπωσιακά τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος σύμφωνα με τα οποία το 13μηνο της πανδημίας (Φεβρουάριος 2020-Μάρτιος 2021) οι τραπεζικές καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 22,5 δισ. ευρώ.

Από το παραπάνω μισό τα 12,04 δισ. ευρώ, προέρχονται από τις επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα 10,47 δισ. ευρώ αφορούν στα νοικοκυριά. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι επιχειρηματικές καταθέσεις από 25,95 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2020 αυξήθηκαν σε 36,42 δισ. ευρώ τον περασμένο Μάρτιο. Αντίστοιχα, την ίδια περίοδο, οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν από 116,28 δισ. ευρώ σε 128,32 δισ. ευρώ.

Τι συνέβη λοιπόν και οι πολίτες αποταμιεύουν χρήματα γεγονός που επιβεβαιώθηκε και από το λιανεμπόριο αφού τα σούπερ μάρκετ δεν είδαν στα ταμεία τους τις φοβερές πωλήσεις που περίμεναν αφού τελικά ο καθαρός τζίρος αυτό το 13μηνο δεν ξεπέρασε τα 450 εκατ. ευρώ;

Είναι προφανές ότι οι συμπολίτες μας αλλάζουν πλέον τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται την καθημερινότητά τους. Η πανδημία έδειξε με το πιο σκληρό τρόπο ότι η υγεία δεν διασφαλίζεται όσο και να προσέχει κανείς αλλά κυρίως έχει περάσει η αίσθηση στη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών ότι εάν δεν εμβολιασθεί πάνω από το 70% του πληθυσμού κινδυνεύουν όλοι από τους ψεκασμένους, τους αρνητές και πάσης φύσεως ανθρώπους που έχουν χάσει την αίσθηση της λογικής και είναι πολλοί και πολλαπλασιάζονται καθημερινά.

Ο δεύτερος βασικός λόγος είναι ότι οι πολίτες διαπιστώνουν ότι όσες εμπορικές επιχειρήσεις άνοιξαν απασχολούν λιγότερους εργαζομένους και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος πως θα εξελιχθεί ο τουρισμός με αποτέλεσμα αυτή η εξέλιξη να έχει επιπτώσεις σ’ όλη τη πραγματική οικονομία.

Εν κατακλείδι, πολύ δύσκολα οι καταθέσεις θα γίνουν κατανάλωση αφού εισερχόμαστε στην εποχή μετά τη πανδημία όπου όλα θυμίζουν κινούμενη άμμο και η περίοδος είναι αχαρτογράφητη. Συνεπώς η αποταμίευση είναι ένα ισχυρό σωσίβιο σε καιρούς αβεβαιότητας και επανεκκίνησης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.