ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τρία χρόνια από το σκάνδαλο Folli Follie και οι 23 μετοχές-φούσκες

15:17 - 24 Ιουν 2021
Το καλοκαίρι του 2018, όλοι θυμόμαστε την αγωνία με την οποία ρωτούσαν κάθε μέρα επενδυτές αν θα παρέμβει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στο σκάνδαλο της Folli Follie. Ενώ ήδη είχε παρέμβει ο τότε οικονομικός Εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης η Επιτροπή χρειάστηκε 21 ημέρες μέχρι να διατάξει την αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της εταιρείας. Όταν τελικά αποφάσισε να παρέμβει, η μετοχή είχε χάσει σχεδόν το 80% της αξίας του τίτλου. Εν ολίγοις όπως έλεγαν τότε παράγοντες της αγοράς η καθυστέρηση αναστολής διαπραγμάτευσης της μετοχής δημιούργησε τον χώρο για να χαθούν λεφτά από πολλούς και να κερδηθούν από λίγους. Έχει υπολογισθεί ότι χάθηκαν σχεδόν 1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην οικονομική ιστορία της χώρας αφού το σκάνδαλο Κοσκωτά είχε κοστίσει περί τα 100 εκατ. ευρώ για τα δεδομένα της εποχής της δεκαετίας του 80.

Πριν τη Folli Follie υπήρξε το σκάνδαλο των μετοχών-φούσκα που ξέσπασε το 1999 και έφτασε στο ακροατήριο με καθυστέρηση… 13 ετών, μετά την άσκηση των πρώτων διώξεων από τον εισαγγελέα Δημήτρη Ασπρογέρακα. Αιτία για τη βραδύτητα στάθηκε η διενέργεια της ανάκρισης από την πρώην ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια, η οποία εν συνεχεία κρίθηκε ένοχη ότι δωροδοκήθηκε προκειμένου να μην ασκήσει δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στη συγκεκριμένη υπόθεση. Οι διώξεις στους 42 ασκήθηκαν τελικά από τον εισαγγελέα Χαράλαμπο Λακαφώση έπειτα από νέα έρευνα.

Η δικαστική έρευνα με τις «μετοχές φούσκες του Χρηματιστηρίου» ξεκίνησε το 1999 και είχε καταλήξει το 2009 σε βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών που παρέπεμπε 67 κατηγορούμενους. Στην πορεία με εφετειακό βούλευμα οι κατηγορούμενοι μειώθηκαν σε 42 οι οποίοι δικάστηκαν και αθωώθηκαν το 2013 ενώ πλέον έξι από αυτούς δεν είναι εν ζωή.

Όλα τα παραπάνω τα θυμήθηκα γιατί ήδη βλέπουμε στο ταμπλό πολλές εισηγμένες στα πρόθυρα οικονομικής ασφυξίας να δείχνουν σφριγηλές και ζωηρές και να υπόσχονται κέρδη… Έβαλαν μυαλό οι παθόντες ή περασμένα, ξεχασμένα…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.