ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η dream team της ελληνικής βιομηχανίας προσλαμβάνει τη γενιά Υ

14:55 - 22 Ιουλ 2021
Κάτω από τα ραντάρ της τρέχουσας επικαιρότητας οι λίγες κορυφαίες ελληνικές βιομηχανίες-οι οποίες δεν ξεπερνούν τις 220- έχουν ξεκινήσει το brain gain σε αντιδιαστολή με το brain drain της δεκαετούς κρίσης, προσλαμβάνοντας τη γενιά Γενιά Υ ή Millennials, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ 1980-2000, που είναι σήμερα η μεγαλύτερη αριθμητικά γενιά στον κόσμο.

Νέοι άνθρωποι που βρέθηκαν στο εξωτερικό για να βρουν εργασία προσεγγίζονται από τις εγχώριες επιχειρήσεις να επιστρέψουν στη πατρίδα και να στελεχώσουν τις εταιρίας αφού θα είναι οι αυριανοί επικεφαλής των επιχειρήσεων.

Η γενιά Υ είναι η γενιά που γεννήθηκε και μεγάλωσε μέσα σε μια τεχνολογική «έκρηξη». Από την τηλεόραση στο Ίντερνετ και από εκεί στα smartphones. Τα χαρακτηριστικά της ποικίλλουν ανά περιοχή καθώς οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες έχουν πλέον διαμορφωθεί διαφορετικά από χώρα σε χώρα. Είναι όμως κοινό χαρακτηριστικό πως η ζωή τους έχει επηρεαστεί έντονα από τα social media. Βγήκαν - και συνεχίζουν να βγαίνουν - σε μια αγορά εργασίας πληγωμένη από την οικονομική κρίση, ενώ έχει παρατηρηθεί μια γενικότερη αδιαφορία για πράγματα που αφορούν την τέχνη, την ιστορία και την πολιτική.  Το όνομα Millennials, φυσικά προέρχεται από το γεγονός πως ξεκίνησαν να δημιουργούν και να εργάζονται στη νέα χιλιετία.

Τα 1000 βιογραφικά μέσα σε ένα 24ωρο

Ο γράφων είναι σε θέση να γνωρίζει πως σε κορυφαία ελληνική βιομηχανία μόλις ανακοινώθηκε πρόγραμμα εκπαίδευσης μηχανικών για ένα έτος όπου ένας μικρός αριθμός των αρίστων θα προσληφθεί μόνιμα υπεβλήθησαν 1.000 βιογραφικά σε λιγότερο από ένα 24ωρο. Πρόκειται για φωτεινά μυαλά και αποφοίτους των καλύτερων πανεπιστημίων που επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα μας και να μην ξενιτευτούν. Βέβαια το μείζον θέμα είναι ότι μπροστά στη προσφορά είναι  ελάχιστες οι καλές εταιρίες στη χώρας που μπορούν να προσφέρουν ικανοποιητικές αμοιβές και επαγγελματική εξέλιξη. Ασφαλώς οι πιο φιλόδοξοι από τη γενιά Υ θα ζητήσουν θέσεις και στο εξωτερικό όπου μπορούν να βρούνε πιο εύκολα τον επαγγελματικό τους δρόμο.

Η δεκαετής κρίση και η μεγάλη ύφεση που προκάλεσε  αλλά και η ύφεση λόγω του COVID-19 είχαν σημαντικό αντίκτυπο σε αυτήν τη γενιά, επειδή προκάλεσαν ιστορικά υψηλά επίπεδα ανεργίας μεταξύ των νέων. Γενικά, η οικονομική ανάπτυξη και η ανεργία των νέων συσχετίζονται αρνητικά, πράγμα που σημαίνει ότι οι νέοι εργαζόμενοι επηρεάζονται περισσότερο από τους ηλικιωμένους τους κατά τη διάρκεια της ύφεσης

Αυτό που λείπει από την Ελλάδα,  είναι οι επιχειρήσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας και οι εταιρίες-γέφυρες, μεταξύ πανεπιστημίου και επιχειρήσεων. Αυτό που κάνει κάποιον εργαζόμενο παραγωγικό είναι κάποιες ειδικές γνώσεις στον τομέα της δραστηριότητας του, που δε μπορούν να παραχθούν στο πανεπιστήμιο παρά μόνο σε έναν εργασιακό χώρο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.